Tidtaking og postkontroll før løperbrikkens tid

Postet av Melhus IL - Orientering den 26. Des 2019


Vi har det greit både som arrangør og løper i dagens o-trening og -konkurranser: Henger ut en postenhet på hver post som sender ut ett unikt signal hver til løperbrikken som registrer koden og tida du stemplet (for det er fortsatt stempling vi sier når vi legger brikken på enheten). Når vi kommer i mål leses brikken av og løperen får "dommen" og arrangøren får tid og koder.

Slik har det naturligvis ikke vært i alle år. Det startet med postmannskap på hver post og avtegninga av neste post. Så kom klippekortet der vi klippet med klippetang som på trikken og siden fikk vi stifteklemma som var enklere og lettere. Begge disse har vært i bruk i Ukens løype helt til nå. Til slutt fikk vi altså brikken og postenheten.

 Har sakset to artikler i NOF-posten og dagens "menighetsblad" Veivalg som illustrere litt av utviklinga.






Stifteklemma er her i bruk i et stort o-løp og den er festet flere klemmer på en planke. Vanligvis var klemma (og klippetanga) hengt opp i ei snor.















Svein Kvalheim har vært redaktør i Veivalg og har en spenstig artikkel om innføring av tøtsjfri stempling alle o-løp en gang i 2017. Artikkelen har for øvrig en fin oversikt over utviklinga innen tidtaking i o-løp








Bildet er fra NOF-posten en gang i 1992 og viser det den gang nyutviklet stemplingssystemet. Det skulle bli obligatorisk fra sesongen 1994 i nasjonale og internasjonale løp. Først et par år seinere ble det innført på krets og lokalplan.


I løpet av tida fra dette bildet ble tatt og fram til innføringa i løp fikk postenheten og brikken sin endelige form som vi kjenner den i dag. Dagens utstyr ser du i øverste bildet.



Sammen med bildet skrev K Treekrem en artikkel om hvor langt utprøvinga var kommet. Overskrifta i artikkelen har nok vist seg å være vel optimistisk, men det er ikke langt unna sannheten heller.



Vi er tildelt prisen Årets Tur-O-arrangør 2019!

Postet av Melhus IL - Orientering den 17. Des 2019


I dag kom det en uventet beskjed fra Tigerstaden om at vi er blitt tildelt  en pris innen turorientering som bare ett lag får hvert år.

Her kommer begrunnelsen fra NOF:



Norges Orienteringsforbund tildeler Melhus IL- turorientering prisen: Årets Tur-O-arrangør 2019!

Gratulerer!

Melhus IL - turorientering:

  • holder seg stabilt på antall solgte konvolutter
  • har økt omsetning på nettsalget
  • har mange turer og alle turer tilgjengelig på turorientering.no
  • har god markedsføring om turorientering
  • har god profilering av Grønne turer for alle 

 

Dere har hatt trykk på god markedsføring av turorientering på egen hjemmeside. Klubben har alle sine turo-kart tilgjengelige på turorientering.no.
Klubben tilbyr mange Grønne turer for alle som er gratis og tilrettelagt for barnefamilier og funksjonshemmede.

 

Melhus IL – turorienterings hjemmeside:

https://www.melhusorientering.no/p/12000/turorientering

 

Diplom i ramme til å henge i klubbhuset og en lekker Silva leveres med prisen.

-----------------------------------------------------------

Vi kan ikke si annet enn at dette har skapt litt begeistring allerede. Når utmerkelsen kommer til Melhus skal vi publisere mer om dette.

Før det kan vi more oss med en video som viser jakt på Turo-poster med stor og små føtter.



Martin Melhuus vinner av ÅRETS GULL-O-SKO 2019!

Postet av Melhus IL - Orientering den 13. Des 2019


VANDREPRIS TIL EN POSITIV OG ENGASJERT O-LØPER.

Dette er en hederspris til personer som har bidratt positivt til å styrket miljøet i Melhus IL O-avdeling. Vinneren må ha være eller har vært O-løper, men trenger ikke være medlem av Melhus IL. Vinneren oppbevarer prisen fram til neste utdeling. Prisen kan deles ut til samme person flere ganger, men da med andre begrunnelser enn forrige gang.

Når deles den ut: Prisen deles ut på o-avdelingas juleavslutning.

Jury: Jury for prisen er det til enhver tid sittende styret i o-avdelinga. Juryen begrunner tildelinga skriftlig som deretter arkiveres for ettertida.

Utfyllende om begrunnelsen for tildelinga - eksempler 

  • Gjort en innsats over tid eller en ekstra stor innsats i en kortere periode for avdelinga som har fremmet et godt o-miljø.
  • Har en positiv innstilling til virket i o-avdelinga.
  • Er engasjert i avdelingas virke og tar ofte et tak for felles løft.
  • Har inspirert andre løpere til god sportslig innsats og fremmet et godt o-miljø i avdelinga med sitt gode eksempel.
  • Kan ta store og små jobber som krever lederansvar og selvstendighet.

----------------------------------------------------------------------------------------------


Styret i o-avdelinga har i 2019 bestemt at Martin Melhuus er verdig vinner av klubbens vandre-pris ÅRETS GULL-O-SKO. Som begrunnelse har styret følgende å si:


Under punktet ENGASJERT kan nevnes:

Har vært engasjert i o-sporten nesten hele livet. Han startet som ivrig bedriftso-løper som han fortsatt er – «tirsdagsløpene er hellige».

Kom inn i o-avdelinga sammen med Ingjerd og ungene når de flyttet til Melhus sist på 80-tallet. Han ble raskt med i styret og var kasserer i 6 år.

Fast i arrangørstaben for terminfesta løp i o-avdelinga siden 1988-tallet og løypelegger i interne løp i nesten 20 år.

 

Har nå passert 10 som sikker løpsleder/medansvarlig i bedriftso-løp arrangert av MIL.

 

Har hatt ansvar for Ukens løype i 7 år siden 2013.

Sammen med Ingjerd var han også ansvarlig i turorientering i 2001.

Fra 2015 har han og Ingjerd huset o-avdelingas mest brukte arrangementsutstyr i kjelleren. I så måte har han blitt en nøkkelperson hele året.

 

Under punktet POSITIV kan nevnes:

Martin er alltid villig til å stille opp uansett hva det måtte være inne o-sporten! ingen utfordringer er for store og ingen for små.

Er med i utrulig mange o-løp hvert år i bedrift, intern løp i klubben og også i regionale løp.

Er alltid arbeidsvillig og sier aldri nei og jobb blir gjort i en fei.

Martin er nysgjerrig av natur og er villig til å prøve ut ny måter å løse utfordringer på. Han har tilegnet seg kunnskap i løypetegning både i OCAD og Purple Pen.

 

Oppsummert: Martin utfører sine oppgaver med stor grundighet, er utholdende og alltid pliktoppfyllende. Til tross for et seriøst engasjement har Martin med seg et godt humør og et glødende engasjement for o-sporten som har smittsom effekt på hele o-avdelinga.


----------------------------------------------------------------------------------------------------------


Det har vært fjorårets vinner Stein Ivar Foss som har oppbevart prisen siste året. 

Det er for øvrig Martin selv som er donor og hat hatt den kunstneriske utforminga av prisen. Les den fornøyelige beretningen hvordan prisen ble til her. 

Gratulere så mye, Martin!



Her vil også Gaula-løpere hedre Martin for prisen. T.v. sitter Jostein Glesåen (for øvrig tidligere medlem og leder av o-avdelinga i MIL) og  Marcel Lanckmans.



Flott juleavslutning i kveld på Brekkåsen

Postet av Melhus IL - Orientering den 11. Des 2019


Det ble en fin juleavslutning på Brekkåsen i kveld.


Audun K hadde ordnet er kart som var satt sammen av to deler og delene var speilvendt av hverandre. Så ble løypa lagt med hopping fra side til side mellom disse to delene. Det kunne se ut til at f.eks. 2. strekket var nokså langt, men studere du kartet nøye er det ikke langt mellom1. og 2. post.

Hege hadde ordnet gløgg og kaffe som gikk unna sammen med pepperkaker og frukt.

2 x Ingrid, Martin og Jon Magnus etter Juleløpet.

Hanne og Hanna etter vel fullført løp.

Audun tar imot våre nye medlemmer Inga og Urte.
Kristoffer jaget raskt gjennom kveldens løp etter at kartet var studert grundig.

All koste seg med servering etter løpet. Kjell Rune hadde satt sammen en del bilder fra året som var gått og det var ikke få. Mye har hendt i et fenomenalt år i o-avdelinga.


Til slutt var det utdeling av prisen ÅRETS GULL-O-SKO. Først ble kriteriene for utdeling lest opp og så litt om tilblivelsen av prisen.

Årets vinner ble MARTIN MELHUUS! Vi gratulerer så mye!! Vi kommer tilbake med en fyldigere omtalt av begivenheten om noen dager.

Da var orienteringsåret 2019 snart over og vi speider etter 2020 - det er like om hjørnet!



O-avdelingens festaften under juleavslutninga onsdag kveld!

Postet av Melhus IL - Orientering den 8. Des 2019


Tradisjonen tro avsluttes året 2019 for o-løpere i Melhus med juleavslutning i Brekkåsen idrettsbarnehage onsdag 11. desember kl 1830.

Det er også tradisjon at Audun K har regien for vårt korte, men svært varierende jule-o-løp. Her har det vært ulike overraskende opptrinn som vi ikke er vant med i seriøse o-løp. Det kunne være rare symboler, rebus eller at kartet ikke er helt i vater. Litt for o-teknikken, men mest for moro. Fra sikre kilder kan det meldes at vi enda en gang kommer vi til å få noen rare opplevelser i løpet - var det noen med postene? - var det noen med kartet?. Nei, mer vites ikke. Det beste er å være nysgjerrig å møte opp kl 1830 med uteklær, sko og hodelykt!!

Etter løpet serveres livgivende gløgg av Hege m.fl. Det står ikke på!

Kjell Rune serverer også, men det er mest sannsynlig bilder og videoer fra året som har gått. Vi får mange fine opplevelser i reprise vil vi tro!

Så til slutt kommer det en sermoniell avdeling: Vi skal dele ut Det Gylne Kompass til noen som har gjort noe uvanlig til o-løper å være. Kandidat er utpekt, men det er strengt hemmelig hvem det er! Så for andre gang blir blir Årets Gull-O-Sko delt ut. Det er en vandre-pris og utdeler er den som har hatt denne tittel i år nemlig Stein Ivar. Eg den nye vinner er: Det er en virkelig en hemmelighet!

Med så mye usikkerhet og spenning er det best å møte opp onsdag kveld på Brekkåsen kl 1830!



Trening i uke 49

Postet av Melhus IL - Orientering den 1. Des 2019


Bildet viser ei uhyre god stemning fra ei trening i fjor høst der Reidun og Gunleiv hadde ansvaret. Stemninga blir ikke mindre god onsdagen til uka heller!

Vi fortsetter altså onsdagstreninga 4. desember fra Brekkåsen idrettsbarnehage.

Atle har ansvaret for opplegget til rekruttene som starter kl 1830. Her er det mulighet for løping ute med et opplegg med løype på kart. Ellers kjøres det vanlig innendørs trening med ballspill, hinderløype, litt om karttegn og Belgisk o. Overraskelser kan også forekomme.

Reidun og Gunleiv har hovedansvar for voksentreninga.fra kl 1900. Det blir lagt opp til tre ulike lengder under langkjøringa inkl. gåløype! Så kl 2000 trekker de innendørs til sirkeltrening. Overraskelser her også?



Stor aktivitet både inne og ute under kvelds trening

Postet av Melhus IL - Orientering den 27. Nov 2019


Her serveres sterk kost etter trening - vårt hemmelige våpen før neste sesong. Mer om det lenger ut i artikkelen.

I kveld ble rekrutt-gruppe delt i to. To jenter hadde løypeorientering med intervall i boligfeltet en times tid. De fire andre hadde inneøkt med Eivind. Her ble det elefantball, hinderløype med "skiskyting" og puslespilloppgave. 20 runder i løype fikk pulsen opp og svetten fram. Flott innsats av rekruttene både inne og ute!

Atle hadde opplegget for voksne, men var bare administrator - forkjølelsen hadde meldt seg. 

Først var det knockout-sprint i boligfeltet og da uten utslag. Alle ble med på alle drag, noe som førte til opptil flere tunge bein i 8-tida. Etterpå ble det noen stasjoner med styrketrening og veivalgsdiskusjon fra Jokola 2019. 

Ja, så var det med et hemmelig våpen. Martin kom i kveld hjem fra Sørafrika akkurat i det knockouten startet, heiv seg så i kalosjene og fikk med seg innetreninga. Flyfraktet fikk vi etter trening servert tørket antilopekjøtt i biter. Det var samstemt enighet om tunge og støle bein var en saga blott på et blunk. Utmerket!



Trening i uke 46

Postet av Melhus IL - Orientering den 24. Nov 2019



Vintertreninga fortsetter for fullt denne uka med både ute-trening for voksne og  inne-trening for rekrutter og voksne alt fra Brekkåsen idrettsbarnehage. Bildet er fra rekrutt-trening for ett års tid siden.

Eivind vil legge opp treninga inne for rekruttene fra kl 1830. Det ligger an for ballspill, litt eventyrfortelling om sorte farger, himmelretningleken og hinderløp med puslespill.

Atle regjerer treninga for voksne. Det starter kl 1900 med intervall innbakt i knockout-sprint. Så kl 2000 trekkes det inn i salen til sirkeltrening og kanskje litt veivalgstrening i pausene.

Som vanlig noe for enhver smak!



Kompassløp og sirkeltrening i kveldens trening

Postet av Melhus IL - Orientering den 20. Nov 2019


Nattløp var kveldens uteøkt på Brekkåsen. Stein Ivar hadde lagt ei vanlig nybegynnerløype for rekruttene og ei noe vanskeligere kompassløype for de voksne.

Rekruttene hadde ingen vansker med å ta seg igjennom nybegynnerløypa på egen hånd. De har virkelig fått taket på orienteringa i sin første sesong, nå også i nattløp i høst.




Kompassløp ble tingen i kveld der Stein Ivar hadde brukt hvitmalinga mellom postringene. Skikkelig fin o-teknisk økt!


Etterpå ble det sirkeltrening inne i gymsalen, der vi avrundet med tomanns-stafett og klosse-løp. Før innetreninga kom i gang var det klosse-stabling til himmels. En variert treningskveld igjen.


Neste gang er det intervall for de voksne og inne-trening for rekruttene.


n.



Nattløp i vintertreninga onsdag kveld!

Postet av Melhus IL - Orientering den 17. Nov 2019

Onsdag 20. november bli det o-løp! Det blir anledning til å starte fra kl 1830 og Stein Ivar legger løyper for alle - rekrutt og voksen. Her er noen stall-tips fra løypelegger:

Treningen på onsdagen vil har som tema KOMPASSRETNING. Her vil det bli anledning til å trene på å holde retning i mørket og stole på kompasset. 

 Noen tips til onsdagens trening:

  *   Ta kompasskurs

  *   Sjekk jevnlig/hyppig kompasskursen underveis

  *   Tenkt avstand - les målestokk og vurder skrittelling

  *   Sikre holdepunkt underveis og rundt posten (her er det ikke så mange...) 

I tillegg vil det for de   yngste være en nybegynnerløype i samme terreng.

 Husk å lad opp hodelykten.


Etter nattløpet kl 2000 trekker de voksne inn til sirkeltrening en times tid.



Fine vinterforhold under treninga i kveld.

Postet av Melhus IL - Orientering den 13. Nov 2019


Rekrutten holder ut helt til de voksne trenger seg på i 8-tida. Her er Hanna som stilte for første gang på o-trening inne. Atle slapper av etter en times langkjøring og før sirkeltreninga. Anita venter på at rekruttene skal gjøre seg ferdig for kvelden.


Rekruttene møtte i halv 7-tida for 1.5 times innetrening. Eivind hadde lagt opp til kanonball, hinderløype med kart-tegn, litt prat om den grønne fargen og Magic Square før de fikk litt frilek til slutt.

Her ble alle god og varm - ytterjakker kom fort av!

En flott gjeng har det blitt!!


Kjell Rune hadde regien for de voksne i kveld

Først var det 8 km rolig langkjøring tur retur Mo.

Så trakk løperne inn til en liten time med sirkeltrening. Her var det flere nye øvelser for de som har vært med i vintertreninga ei stund. Spennende om det gir seg utslag om ett par dager!

Innbakt i pausene hadde vi tre bolker med veivalgstrening.
Som motgift til stølhet og som bevegelsestrening ble tid til litt uttøying.

En fint treningskveld både inne og ute!


Nominering til Årets GULL-O-SKO

Postet av Melhus IL - Orientering den 11. Nov 2019


Som mange husker ble det i fjor til jul utdelt en hederspris for første gang. Den ble kalt Årets GULL-O-SKO og er en vandre-pris som kan deles ut hvert år. Stein Ivar Foss var den første verdige vinner i fjor og som har hatt skoen stående på sentral plass i hjemmet. Du kan lese om begrunnelsen for tildelingen til han her.

Det er Martin Melhuus som har gitt prisen og du må lese den fornøyelige forhistorien til selve Gull-o-skoen her.

Får vi gode kandidater, vil vi dele ut pris under juleavslutninga i år også som er 11. desember.

Styret vil ha forslag innen 1. desember. Under ser du kriteriene for prisen.

----------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

Årets GULL-O-SKO
O-avdelingens miljøpris

VANDREPRIS TIL EN POSITIV OG ENGASJERT O-LØPER.

Det er en hederspris til personer som har bidratt positivt til å styrket miljøet i Melhus IL O-avdeling. Vinneren må ha være eller har vært O-løper, men trenger ikke være medlem av Melhus IL. Vinneren oppbevarer prisen fram til neste utdeling. Prisen kan deles ut til samme person flere ganger, men da med andre begrunnelser enn forrige gang.

Når deles den ut: Prisen deles ut på o-avdelingas juleavslutning.

Jury: Jury for prisen er det til enhver tid sittende styret i o-avdelinga. Juryen begrunner tildelinga skriftlig som deretter arkiveres for ettertida.

Utfyllende om begrunnelsen for tildelinga - eksempler 

  • Gjort en innsats over tid eller en ekstra stor innsats i en kortere periode for avdelinga som har fremmet et godt o-miljø.
  • Har en positiv innstilling til virket i o-avdelinga.
  • Er engasjert i avdelingas virke og tar ofte et tak for felles løft.
  • Har inspirert andre løpere til god sportslig innsats og fremmet et godt o-miljø i avdelinga med sitt gode eksempel.
  • Kan ta store og små jobber som krever lederansvar og selvstendighet.


Trening i uke 46

Postet av Melhus IL - Orientering den 10. Nov 2019


Mandag 11.11. skal Kjell Rune, Audun K og Eivind møte 15 på Gimse sin All-idrettsgruppe trinn 2. Da blir det nok full fart en times tid!

Vintertreninga fortsetter onsdag 13. 11. fra Brekkåsen idrettsbarnehage.  Først ut er rekruttene kl 1830. Eivind vil lede en interessert gjeng hvor det blir ballek, litt kartarbeide både i teori og innbakt i hinderløype. Til slutt kan det bli tid til Belgisk O og frilek.

Kjell Rune leder langkjøring fra kl 1900 for de voksne. Etterpå blir det sirkeltrening inne i gymsalen kl 2000. Her lover Kjell Rune nye øvelser med mulighet for noe stølhet? Ja, så blir det kart denne gangen også!

Her er store muligheter for alle. Sist hadde vi noe under 15 deltager ute og noen over det inne!



Rekrutt og voksne i skjønn forening i kveldens trening

Postet av Melhus IL - Orientering den 6. Nov 2019


6 rekrutter møtte til første inne-trening i høst - alle jenter i  10- 13 års alderen. Det ble litt elefantball til oppvarming før det ble diskutert kart-tegn og farger. Så ble det kart-tegnstafett i ei hinderløype med Magic square hvor det er om å gjøre å orientere kartet ved hver post. Eivind ledet treninga over 1,5 time som gikk som en røyk!


Martin ledet voksen-treninga som startet med intervall-trening. Det var lagt ei løype på Gimsekartet med "poster" som var merket i marka med refleks-skjermer.

Løperne fikk velge blant to løyper og det skulle løper drag mellom postene avbrutt av en liten pause ved hver post. Smart og morsomt ble det i et veldig flott høstvær!

Etterpå fortsatte treninga inne med sirkeltrening og litt veivalgstrening for de 12 som møtte fram.



O-avdelinga prøver ut en lettere treningsjakke enn de to vi har fra før som er best egnet til overtrekkjakker.
Vi hadde i kveld tre utgaver som ble måtet på i kveld.
Her ser vi Hege og John som har falt for den letteste eksemplaret. Den var svært lett og hadde hette. Det ble stor enighet om at denne var best og utfylte de to andre vi hadde. Vi gjør en vri i farge og satser på den som vises best som Hege har på seg. Det blir naturligvis logo på den. Vi kommer tilbake til evt. bestilling senere.

En flott treningskveld var dermed komplett!



Eivind Bakk mottok prisen for årets ildsjel under idrettens hederskveld

Postet av Melhus IL - Orientering den 3. Nov 2019

Under idrettskretsens arrangement - Idrettens hederskveld - mottok Eivind Bakk prisen for årets ildsjel i Melhus kommune av ordfører Jorid O Jagtøyen.

Under høytidelige rammer fikk alle ildsjelene i Trøndelag sine vel fortjente pris for årets ildsjel. I tillegg ble utdelt stipend, idrettsmerker, og andre hederspriser. 



Trening i uke 45

Postet av Melhus IL - Orientering den 3. Nov 2019


Martin er bas for voksentreninga onsdag kveld.

Onsdag 6. november er det igjen vintertrening fra Brekkåsen idrettsbarnehage Det starter med rekrutt-trening inne i gymsalen kl 1830-2000. Da blir det ballspill, kartarbeide, hinderløype m.m. Passer for barn og ungdom.  Eivind vil lede treninga.

Kl 1900 har Martin intervalltrening fra samme sted. Det blir opplagt slik at treninga kan følges av alle uansett form. Etterpå trekker de innendørs til sirkeltrening kl 2000-2100. Det kan være fint med sko til innetreninga (ja, til utetreninga også!). Treninga er avpasset formen både inne og ute!

Her er en duggfrisk rapport fra Martin:


O-sporten griper om seg. Nå har også pyttene i marka fått høydekurver. - Ja til og med tellekurver. Bildet er tatt i området vi skal ha intervalltrening på onsdag. Over halvparten av turen går langs stier i marka. Resten på veger i boligfeltet. Fordel med piggsko da det er litt glatt innimellom. Det blir traseer for alle.

Vel møtt!



Lovende start på vintertreninga i kveld

Postet av Melhus IL - Orientering den 30. Okt 2019


Ingrid T, Ingrid P og John Magnus var strålende fornøyd etter sine løp i C-løypa i kveld.

Eivind hadde lagt 4 løyper for kvelden der det deltok neste 20 løpere. Løypene gikk i ut fra barnehagen , forbi skolen og ut mot Vollmyra. C-løypa gikk en tur i skogen like over bakken mot vest, mens de to lengste løypene tok seg over plogforene i regnet og kom seg inn mot Hollumsåsen. Alle var godt fornøyd med en fin trimrunde med holdelykt.



12 av løperne trakk inn og hadde tre runder med sirkeltrening sterkt innblandet med veivalgstrening der langløypa i KM mellom i vår var arbeidsoppgaven. 

En lovende start for vinteren ble det. 



Vintertrening i gang med nattløp onsdag

Postet av Melhus IL - Orientering den 27. Okt 2019


Den lange treningspausen på 14 dager er over! 

Onsdag kveld 30. oktober braker det løs med vintertrening fra Brekkåsen idrettsbarnehage. Da er det o-løp med løyper for alle lagt av Eivind. Start er fra kl 1830 og utover til drøyt kl 1900. De voksne trekker inn i salen og tar en times sirkeltrening og litt kartarbeide, mens rekruttene tar fri til neste onsdag.

Så lad lyktene - finn tak i gode vintersko - ta på gode klær etter været - ta med brikke og kompass!




Vi regner med å gjennomføre over 20 treningskvelder innen det blir bart i marka til våren. Hver tredje onsdag blir det o-løp hvor store og små kan stille i ulike løyper.

Så kommer to uker med løping og eller innetrening - alt dette etter et kjent mønster fra de 6 siste åra. Rekruttene har bare inne disse to ukene, mens de voksne kjører 1 time løping og 1 time sirkeltrening.

Fikk nylig beskjed fra kasserer om at vi ikke hadde råd til tredemølla til venstre i år heller, så da kjører kjent opplegg!

Rekruttene har en innetrening med kombinasjon av bl.a. ballspill, kartarbeide og hinderløp.
Innetrening for voksne er oftest sirkeltrening med kartarbeide i pausene. Ser det ut til at det er lettere servering på treninga over, så stemmer det for så vidt. Det er imidlertid unntaket!


Godt oppmøte, morsomt lommelyktløp og trivelig sammenkomst inne med servering

Postet av Melhus IL - Orientering den 16. Okt 2019


30 medlemmer møtte opp til sesongavslutning på Bjønnabakken onsdag kveld og som vanlig ble det en innholdsrik kveld.



Atle og Stein Ivar vartet opp med poengorientering for kvelden. På 35 minutter skulle løperne rekke så mange poster som mulig av de 20 postene som var satt ut og hver post ga 50 poeng. Gigg en over tida ble det 35 poeng i fratrekk for hvert påbegynt minutt.sluttida ble juster for kjønn, nybegynnere/erfaren og alder.

Her er resultater.pdf fra i kveld til venstre og kveldens kart over.

Ingrid, Trine og Hege hadde sørget for vaffelkake, saft og kaffe.

Martin liner opp premier til deltagere i Ukens løype.
Stein Ivar og Eivind forbereder turorienteringspremiene.

Her kommer premievinnere fra Lommelyktløpet med visning av resultater på storskjerm for første gang.

Trine, Anita og Eli.Ingrid T, Ingrid P og Hanne.

Kristoffer og Johannes.

Stein Ivar og Atle ved storskjermen.




Her får John,Martin og Hege premie for klasseseire i O6`eren i 2019.







Øvrige vinnere var Hanne Døhl, Audun Bakk, Johannes Lerli og Kristoffer Lerli.
Så var det tid for å takke for godt løp, gode vafler og god innsats med Uken løype og turorientering.
De øvrige arrangementene som er gjennomført i år er heller ikke glemt. Og det er god grunn til å takke for en glitrende o-sesong!

Eivind holder det synlige bevis for at Melhus er best i Orkla Gaula-karusellen 2019.
Enda et år var vi ganske overlegen de andre laga ikke minst takket være en fenomenal innsats som lag. Vi hadde klart flest nybegynnere og rekrutter og hadde mange gode enkeltprestasjoner i løypene.

I tradisjonell stil ga de oppmøtte løfte om at også til neste år skulle vi ha Melhus 2020 pålimt på pokalen!

Takk for denne sommersesongen.!!

Og, ja altså: Vi tar en kort pause på 14 dager før vintertreninga er i gang.


Lommelyktløp, premieutdeling og sosialt samvær onsdag kveld

Postet av Melhus IL - Orientering den 13. Okt 2019


Her et stemningsbilde fra fjorårets sesongavslutning.


Da er vi kommet til avrundinga av sommersesongen 2019 med Lommelyktløp, premieutdeling og bespisning på Bjønnabakken. Kjørerute fra Rema på vestsida ser du her.

Kl 1800 Oppmøte før Lommelyktløpet som er et særdeles uhøytidelig nattløp med løyper som passer alle. Løypeleggerne varsler om at det blir poengorientering som går ut på klare så mange poster som mulig på ei bestemt tid.

Kl 1915 bli det servering til både løpere fra skogen og og til de som kommer til premieutdelinga.

kl 2000 (eller når vi har forsynt oss nok) blir det premieutdeling: Litt påskjønnelse til noen i kveldens løp, så premiereis løpere i O6`erern som gikk i sommer og til slutt premier til nye og trofaste løpere i Ukens løype og Turorientering som har oppnådd ulike merkekrav.

Velkommen til en tradisjonell og innholdsrik kveld!



Nattløp fra Valshaugen

Postet av Melhus IL - Orientering den 9. Okt 2019


Løypelegger bød på utfordrende løyper i mørket under kveldens treningsløp i orientering fra Valshaugen ved Lete. 5 løpere fra andre klubber og 11 melhusløpere fullførte sine løp, fordelt på fire løyper. Etter innkomst ble veivalg og årsak til bomming diskutert løperne mellom og mange pustet tungt etter målgang.  På grunn av høstferien, var deltakelsen en del lavere enn ellers, men det begrenset ikke løpegleden til de frammøtte. Etter målgang ble sjokoladekake, saft og kaffe fortært, og nye erfaringer i marka etter mørkets frembrudd ble tatt med hjem. Noen var ganske ferske på nattløp, selv blant de voksne var det deltakere som kun hadde 1 nattløp fra tidligere på merittlisten. 


Stein Ivar og Ola er raske løpere begge to. I kveld trakk unggutten fra Leik det lengste strået og fikk raskeste tid i A-løypa. 40 minutter i kveldens terreng er en god tid. Selv om man vinner, kan man bomme. Her blir veivalg diskutert. Ingen hadde eksakt samme veivalg, så det er alltids noe å ta med seg fra andres fortellinger etter løpet.


3 blad barnebarn til Martin kom fra byen for å løpe i kveld. Alle fant fram i mørket og koste seg med kake og saft etterpå. Løypelegger og arrangør fyller på saft. 


Tone (Leik) og Gunleiv (Melhus) diskuterer utfordringene med nattløp.


Lerli-gutta: Far John og sønn Kristoffer utfordret hverandre i langløypa i kveld og fullførte med stil og et stort smil.


Resultater fra kveldens løp finner du her.




Trening nattløp fra Valshaugen på Lete onsdag kveld

Postet av Melhus IL - Orientering den 7. Okt 2019


Om det skulle være noe tvil, så er det natto-trening onsdag kl 1900. Løpet går fra Valshaugen like innenfor parkeringa på Lete. Se kjørerute fra Brekkåsen her. Det blir merket fra krysset Hollumsvegen-Letesvegen.

Parker på lunningsplassen til venstre litt bak buret på Valshaugen. Det er også parkering på vegen 100m lenger fram over kulen. Samlingsplass er like ved indre parkeringsplass ved veis ende.

Kjell Rune har lagt 4 løyper med ulike lengder og vanskeligheter, så det er noe for alle. Vi vil rettede ferske løpere eller evt. følge. Dette er siste treningsløp i nattorientering  før Lommelyktøpet på Bjønnabakken. 

Møt opp for å få ekstra erfaring i å bevege seg ute i mørke med lys.



Trening nattløp fra Valshaugen på Lete onsdag kveld

Postet av Melhus IL - Orientering den 6. Okt 2019


Om det skulle være noe tvil, så er det natto-trening onsdag kl 1900. Løpet går fra Valshaugen like innenfor parkeringa på Lete. Se kjørerute fra Brekkåsen her. Det blir merket fra krysset Hollumsvegen-Letesvegen.

Parker på lunningsplassen til venstre litt bak buret på Valshaugen. Det er også parkering på vegen 100m lenger fram over kulen. Samlingsplass er like ved indre parkeringsplass ved veis ende.

Kjell Rune har lagt 4 løyper med ulike lengder og vanskeligheter, så det er noe for alle. Vi vil rettede ferske løpere eller evt. følge. Dette er siste treningsløp i nattorientering  før Lommelyktøpet på Bjønnabakken. 

Møt opp for å få ekstra erfaring i å bevege seg ute i mørke med lys.



Regn og skodde i Vassfjellet

Postet av Melhus IL - Orientering den 3. Okt 2019

Regnet ser ut til å forfølge våre nattløp i høst. Onsdag kveld var det ikke meldt en dråpe, men straks PC'n ble slått opp under åpen himmel på Prestbakkan begynte det å dryppe. Teltet hadde ikke blitt med, så en paraply gjorde nytten som tak over datautstyret. 

17 personer ble registrert, og dro ut i sine løyper. Dette er de tøffeste av de tøffe, som stiller opp uansett værOg som ikke bryr seg om at stier blir bekker og myrer er blaute til knærne. Heller ikke at skodda kommer sigende, slik at lyset fra hodelykta stoppet i en vegg. 


Hele ni av de 17 deltok i nybegynnerløypa, både unge og voksne. Imponerende! Nybegynnerløypa var ekstra lang, og det var matstasjon med frukt undervegs.


 

Ski-trener Simen har stort sett erfaring fra tur-orientering bare, men kom på løpet, og lot seg ikke stoppe i å velge den lengste og vanskeligste løypa. Han ble spådd ei tid på rundt en time, men fullførte langt raskere, og hadde passert minst en av ræserne våre mellom to poster. Han kom godt fornøyd i mål og kunne nyte kaffe og kaker, og skjemtet med at han hadde valgt feil idrett i ungdommen. Vi håper å se Simen på nye løp, og noen snakket sammen om skiorientering på Melhus.

 

Neste uke er det nytt treningsløp i nattorientering, med Kjell Rune som løypelegger fra Valshaugen.



Velkommen til magiske Vassfjellet

Postet av Melhus IL - Orientering den 29. Sep 2019


Onsdag 2. oktober blir det treningsløp i nattorientering fra Prestbakkan ovenfor Rye, med mer enn skumring og lysende lykter. Hvem vet hva man kan oppleve når tåkedisen legger seg over myrene, og dem er det mange av i Vassfjellet…. Og de er ekstra blaute nå om dagen. Terrenget er trygt, med mange stier og nesten ingen hogstfelt. Nybegynnerløypa på 1,8 kilometer vil gå over Silåsmyra. De fleste myrene i naturen ligger i forsenkninger i terrenget, men Silåsmyra ligger på en høgde, med fall til nesten alle kanter. Her vil også B-løypa på 3,4 kilometer passere, og den strekker seg helt nordover til Svartåsen. Dette blir kveldens lengste løype, men også her blir det mulighet til å løpe på sti eller i åpen skog. Valget er ditt. C-løypa på 2,4 kilometer går nordover, og det kan gå an å orientere seg etter kraftlinja. Eller kanskje ikke? 

Etter løpet blir det kake, saft og kaffe. Løypelegger John synes nybegynnerne fortjener litt ekstra etter å ha trasket litt på kjedelig skogsveg, og får en overraskende matstasjon undervegs.

Det er start fra klokka 19.00, og det er god plass til å sette fra seg biler på utfartsparkeringa ovenfor Rye (kjørerute her). Derfra er det en liten kilometer å gå til start, langs merket veg. Det blir merket helt fra Melhus kirke og gjennom boligfeltet på Rye. Velkommen!



Eivind Bakk - årets ildsjel i Melhus kommune 2019

Postet av Melhus IL - Orientering den 26. Sep 2019

Vi gratulerer Eivind Bakk med tittelen årets ildsjel i Melhus kommune for 2019.

Idrettsrådet i Melhus kommune kåret enstemmig Eivind Bakk til årets ildsjel for 2019. En verdig vinner blant mange dyktige, kompetente og engasjerte frivillige.

Hvis vi skal kategorisere Eivind må det være at han har og har hatt et brennende engasjement for orienteringssporten i over en mannsalder. Både som aktiv og leder. Vi kan vel trygt si at uten hans engasjement, pågangsmot og utholdenhet hadde orienteringssporten i Melhus ikke vært der den er i dag. Og mange kan takke Eivind for at de har fått en innføring i bruk av kart og kompass, og det å bli trygg i skog og mark. 

Et stort engasjement for å tilrettelegge aktiviteter slik at barn og voksne skal få grunnleggende kunnskap om orienteringssporten. Fra de yngste i barnehagene, via barne- og ungdomsskoleelever, til våre medlemmer i idrettslaget. 

I tillegg til å være Melhus IL sin store ildsjel for orienteringsavdelingen har han også en lang karriere som aktiv løper.

Nedenfor har vi summert opp litt av hans virke i Melhus idrettslag. Helt klart en klar kandidat og en verdig vinner av kåringen av årets ildsjel. 

  • Har nå passert 20 år som leder av Orienteringsavdelingen i Melhus idrettslag.
  • Synfaring av kart i tidsrommet 1975-1990 og 2015-2017.
  • Ansvarlig/medhjelper for trening (noe vintertrening) 1976-1984 og 2016-2017.
  • Ansvarlig/medhjelper for nybegynneropplæring nesten hvert år 1976-2014.
  • Ansvarlig/medhjelper i Skoleorientering og Allidrett fra tidlig 1990 og til i dag.
  • Har vært løpsleder og/eller løypelegger i ett eller flere terminfesta eller interne løp nesten hvert år siden 1976.
  • I ski har han vært med i flere år i Skiskolen, litt som medhjelper i skitrening (barmark) og litt dugnad med lysløypa på Trøndertun. Alt dette i 1970- åra. 
  • Hedret med æresmedlemskap i idrettslaget i 1988.
  • Fremdeles aktiv som leder, trener for rekruttene og aktiv løper.

Til slutt vil vi legge til at Eivind med sin omgjengelighet har et godt lag med alle, både barn, ungdom og voksne.

Gratulerer Eivind, du er en verdig vinner.

 

Eivind i midten og i sitt rette element.



Gimse by Night en stor opplevelse i et flott høstvær

Postet av Melhus IL - Orientering den 25. Sep 2019


Gimse by Night er over for i år og er like moro hver gang. Litt nedgang i startende, men ganske fullt med lys på Nordgardsmyra allikevel. 

Her ser vi den suverene vinneren av B-løype Kristoffer sammen med løypelegger Audun B og Atle som var en del av sekretariatet med egen (liten) storskjerm som ekstra sørvis til løperne ved målgang.



Det er like før start og samlingsplass ser slik ut.


Årets utgave av Gimse by Night hadde 33 poster i marka og 4 løyper. Det startet 84 løpere der 80 stilte i fellesstarten i grusgruva på Hollum.B-løypa hadde midt i løypa to sommerfuglvinger med en fellespost, mens A-løypa hadde to slike fellesposter med to sommerfuglvinger. Dette for å spre løperne litt.

Kristoffer imponerte med en særs god tid og var 6,5 minutt framfor nestemann. Kilometertida er så god at det er bare de 9 beste i A-løypa som har bedre. Det er noe det! 



Det var 20 deltagere i B-løypa. Hege og John gjorde gode løp og havnet midt på resultatlista. Erik og Kåre deltok også fra Melhus. Erik hadde før han startet i fellesstarten også løpt både Ny- og C-løypa og fikk til et godt løp blant "B-gjengen".

I A-løypa var det virkelig mange gode løpere på nasjonalt nivå. Løypevinneren er f.eks. fersk norgesmester og beste dame er søster av vår ferske verdensmester. Stein Ivar fikk til et godt løp og havnet 12,5 minutt etter vinneren, men noe ned på lista i dette gode selskapet blant de 60 løperne.

Resultater kan leses på Brikkesys.

Les og se videoer som Audun har publisert i FB.



Gimse by Night og siste løp i O6`eren onsdag kveld

Postet av Melhus IL - Orientering den 21. Sep 2019


Alt er klart for et spesielt løp som Gimse by Night er. Her er starten i 2018. 

Gimse by Night er et terminfestet nærløp i Eventor og vi får besøk av mange spreke løpere i kretsen bl.a.fra  NTNUI og lag rundt oss. Løpet går som fellesstart for de to lengste løypene noe som er svært sjelden i nattorientering. Løypene er lagt med gafling som er betegnelse på spredingsmetoden i løypene og her benyttes bl..a. sommerfugelvinger med korte runder med en post som er felles for disse rundene. Løypene kan ha flere slike fellesposter med vinger. I fjor så dette slik ut fra en fellespost. Som vi ser er det skikkelig plaskregn, men i år er det meldt vesentlig bedre vær uten at det blir mindre spektakulært av det.


O6`er nr. 6. For vår egen del i tillegg  det siste løp i O6`eren og er med i poengberegningen for den. Løpet går fra Saga på Brekkåsen onsdag 25. september har flere starttidspunkt: For de som løper klasser som har Ny og C-løyper er det fri start like ved Saga og vi regner med å kunne sende ut løpere fra litt etter kl 1900. Fint å drøye det til det er mørkt omkring kl 1930? Fellesstarten for B -og A-løypene går kl 2000 fra Grustaket rett opp for krysset Hollumsvegen/Klemets veg. 

Bruk denne tabellen for å finne klassen din (som skal være den samme som de andre O6`er-løene i sommer):

Vi regner med mist like god påmelding som i fjor da det var 130 på listene. Det er begrenset parkering i området, så det hadde vært fint om klubbens løpere kunne parkere bilene ved Capro og gå bort til Saga.

Det hadde vær flott om dere kunne melde dere selv på Eventor eller til Eivind (eivibak@online.no) innen søndag kveld eller senest tirsdag kveld for å få lagt det inn i Eventor før nedlasting til løps-pc. Eller er det greit å møte opp onsdag kveld også for påmelding like før start. Merk at det ikke er startkontingent for MIL-løpere.

Møt opp i vanlige o-klær, godt fottøy, brikke, kompass og full-ladet lykter til en uforglemmelig kveld.



Godt oppmøte og stor stemning under medlemsmøte i Gruva

Postet av Melhus IL - Orientering den 19. Sep 2019


Her ser vi en engasjert forsamling i Gruva i kveld under medlemsmøtet. F.v. ser vi Stein Ivar, Hege, Atle, Martin, Eli, John Magnus, Anita, Steinar og John. Fotografen var møteleder Eivind.

Det var mange saker opp til diskusjon, men årets sesong ble grundig analysert. Nye løpere i avdelinga syntes det har vært en fin sesong og trives i avdelinga - det gjelder ung og eldre. De har glidd fint inn i miljøet. Det var stor enighet om at vi ikke skal gjøre store forandringer på sesongopplegget til neste år.

Det ser også ut til at det er stemning for en treningsgruppe rekrutter under vintertrening hver onsdag kveld. Det vil bli trening mellom 1830 og 2000, mesteparten inne i Brekkåsen idrettsbarnehage. Den treninga kommer rett i forkant av innedelen av voksentrening fra kl 2000.

Eller ble bestemt at det blir en runde med bestilling av klær i høst.

Et svært fint møte ble det!



Mange i høstens første nattløp

Postet av Melhus IL - Orientering den 18. Sep 2019


18 løpere stilte til høstens først nattløp i kveld. Det gikk fra parkeringsplassen på Skjetnan med Atle som løypelegger. De tre løypene gikk innover til Skjetnemyra og rundt løysløypetraseene. Starten var såpass tidlig at de flest fikk litt lys før det ble bekmørkt på slutten. 



Alle fikk seg en fin opplevelse i marka,  som for ganske mange ble det første  løpet i mørket. Det lover godt, for nest onsdag er det Gimse by Night og fellesstart. 

Resultater kan leses på Brikkesys.



Medlemsmøte torsdag i Gruva

Postet av Melhus IL - Orientering den 15. Sep 2019


Hver høst i overgangen mellom den lyse sommersesongen og den gryende mørke vintersesongen har vi medlemsmøte.


I år har vi medlemsmøte torsdag 19. september kl 2000 i Gruva 1. etasje. Her kan vi liste opp følgende sakliste som vi berører: 

1. Vi tar et kort sveip over sommersesongen 2019 og hvordan den har gått:

OG-karusellen +Treninger + Rekruttering + Egne løp (KM lang, O6`er, Ungdomsløp, ‘bedriftsløp, sommerløpene og karusell-løpet) + Kart + Turer og deltagelse i løp + Ukens løype + Turo + Allidrett/ Skoleorientering/ Barnehageløp + O-skolen på nett..


2. Kort om den nærmeste tida i høst med løp, trening, bestilling av klær og sesongavslutning.


3. Hvordan blir kommende vinter og sommeraktiviteter 2019 for oss i MIL orientering: Her er det viktig med gode innspill og diskusjoner!

a) Vintertreninger for rekrutter, ungdom og voksne. Vi har pr. i dag mulighet for trening inne i gymsalen i Brekkåsen skole mandager kl 1900-2030 (er brukt for ungdom) og i Brekkåsen idrettsbarnehage onsdager kl 1800/1900-2100 som er brukt for rekrutter og voksne.

b) Internopplæring i vinter?: Løypelegging + løypetegning på OCAD/Purple Pen + Annet?

c) Hvordan drive  rekruttering og opplæring til sommeren?: Finn Fram Dagen og  skoleorientering.

d) Hvordan skal vi trene til sommeren og hvilke løp skal vi ha?: Treningsløp, O6`er, karusell-løp, bedriftsløp, terminfesta løp o.a. Hvile kart og startplasser skal vi ha? Løpsledere/Løypeleggere?

e) Turer, samlinger og sosiale tiltak ellers: Midtnorsk mesterskap 2020.

f)  O-trimaktiviteter: Turorientering/ Grønne turer og Ukens løype.


4. Litt mer om dette?:

-  Skal vi ta på oss Midtnorsk mesterskap om to år?

-  Hvordan skal vi rekrutter og drive opplæring av nye rekrutter?


5. Annet?


Det kan også hende det blir en lett servering!!



Trening i nattorientering fra Skjetnan onsdag

Postet av Melhus IL - Orientering den 15. Sep 2019


Da er tida inne til å lade opp hodelyktene igjen - 6 mnd med nattorientering venter!

Tradisjonelt starter vi pent og pyntelig med en enkel treningskveld fra parkeringa ved oppkjøringa til Skjetnemyra onsdag 18. september. Merk at vi har satt oppmøte til kl 1900 for å få litt mørke før start. 

Det er meldt litt regn, så vi setter opp telt for kosens skyld. Regnklær og gode sko skader ikke under opplæringa..

Hege og Eivind (og flere om nødvendig) vil være behjelpelig med instruksjon og følge for ferske og usikre løpere.

Atle vil legge tre løyper av ulike lengder og vanskelighetsgrad.

Her er kjørerute fra Brekkåsen.



Seier til Kristoffer i årets siste ungdomsløp

Postet av Melhus IL - Orientering den 12. Sep 2019

Endelig fikk Kristoffer seier i et ungdomsløp. Han har vært nære på mange ganger, og i dag var det full klaff i løypa rundt Haukvatnet. Kristoffer slo til med et superløp i klassen H15-16, og med en kilometertid under 7 minutter så var han 13 sekunder foran nestemann i sin klasse.

Det har vært hard konkurranse i H15-16 i år, og Kristoffer lå på 5. plass sammenlagt før kveldens løp. Med dagens flotte løp klatret han 5. plass til 2. plass på sammenlagtlisten. Det er Kristoffer kjempefornøyd med. Kristoffer er også glad i å spurte og han havnet til slutt på 3. plass i spurtkonkurransen. 

Kristoffer har hatt en fin sesong i år. Det er krevende å rykke opp til H15 - 16 med vankeligere løyper og mer krevende orientering. Dette har Kristoffer taklet fint, og han stiller ett år til i samme klasse. Kristoffer har deltatt på hovedløpet tidligere i høst og i helga reiser han tl Østersund sammen med resten av ungdommene i o-kretsen. 

Vi ønsker han lykke til og er sikker på at han får det gøy.


Her er Kristoffer topp konsentert før starten på dagens løp ved Haukvatnet.




 





Morsomme løyper på Fremo i O6`eren`s 5. løp

Postet av Melhus IL - Orientering den 11. Sep 2019

Løypelegger Martin bød ikke bare på flotte løyper på Fremo. Det vanket også lettere servering noe som Emma Sofie, Sanna Else og Stein Ivar setter pris på. De to yngste (altså de to i midten!) stilte med splitter nytt rekruttsett: Tommelkompass og brikke.

Dette var 5.løp i årets O6`er og siste løp i dagslys i og med at løpet om 14 dager er innbakt i Gimse by Night. 


Våre to nybegynnere på bildet over har vært svært ivrige og møtt hver gang.


Ingrid T, Ingrid P og Hanne t.v. har også full pott så langt i O6`eren. Virkelig flott innsats. De gjennomførte også kvelden løype med glans i det krevende flate terrenget ved Fremo som er full av dødisgroper. Skikkelig fin utvikling har  de hatt etter bare en sesong i o-løypa!

Johannes leder -12år-klassen, men Sigurd tok kvelden seier. Kristoffer hadde kveldens nest beste tid i den nesten 4 km lange B-løypa.

Eivind t. h. med ei moderat tid i kveld, men kniver med John om seieren i H 50-74.

"Grunneier" Ole Bjørseth stakk innom samlingsplass for litt servering og en prat med Kåre.


John startet seint og hadde gardert seg med hodelykt som det nok ikke var mye bruk for i åpent terreng, men i tettskogen var det nokså skumt.



Til slutt et familiebilde like før John kommer inn. Bild gjeng?


Resultater før øvrig ble at Stefan løp fortest i 3km B, mens Hege fikk beste tid i sin klasse.

I langløypa er det fortsatt Audun B som er sterkest, men Atle er ikke mye bak til tross for en lei lårskade. 

Se alle resultatene på Brikkesys.

Kommende uke blir det trening og opplæring i nattorientering fra Skjetnan.



5. løp i O6`eren fra Fremo onsdag.

Postet av Melhus IL - Orientering den 8. Sep 2019


Martin vil legge 4 løyper til 5. løp i O6`eren onsdag 11. september. Start mellom kl 1700 og 1800 for at ikke det skal bli for skumt om det skulle bli litt rot i løypa. Det er merket noen hundre meter mot Klæbu fra krysset til Fremo leir.

Kartet er Fremo på Ler som er over et spesielt terreng for oss Trøndere: Ganske flatt med mange groper. Det er få ledelinjer og tydelige detaljer som gir god trening i kompassbruk og kartlesing. Martin har funnet traseer for nybegynnere og C-løpere som er greie.

Vi har avgang fra Melhusbanken kl 1700 for felles kjøring og her er kjørerute fra Ler.

Dette er altså siste trening i dagslys, så et tegn på at høsten er kommet. En god grunn til å møte opp til en fin o-kveld i et spesielt terreng.



Hege - Kretsmester langdistanse

Postet av Melhus IL - Orientering den 7. Sep 2019

I høstlige omgivelser og tunge løyper ble Hege Solhjem Melhuus for sterk for de andre konkurrentene i sin klasse og stakk av med kretsmestertittelen i langdistanse orientering.

NTNUI stod som arrangør av Le tour de Trondheim, hvor det i år var innlagt langdistanse KM. Start og mål fra området rundt Vintervatnet ved Gråkallen. Her hadde arrangøren lagt krevende løyper som utfordret løperne både fysisk og orienteringsteknisk. I skråliene mellom Kvistingen og Skjelbreia var man nødt til å være nøyaktig med høydekurver og telling av myrer.

I sin klasse var det Hege som behersket dette best, og vi gratulerer med kretsmestertittelen.



Seier i karusellen 2019!

Postet av Melhus IL - Orientering den 5. Sep 2019


Her er noen av troppen som deltok i stafettkvelden i Børsa i kveld. Vi var 33 løpere i løypene med, mot Leik sine 21. Da sier det seg selv at vi tok både seier for kvelden og naturligvis for hele sesongen. Gratulere alle sammen!

Her er slutt-tabellen i årets OG-karusell.Resultatene kan leses her. Det er et resultat i stafetten som ikke har vært bedre på mange år. Vi slo Leik med nesten 600 poeng tilsammen med stafett og individuelt og vi var nær ved å være beste lag i stafetten. Skikkelig flott!

Moro var det at våre rekrutter holdt hodet kaldt og løp fine løp, der vi etter 1. veksling hadde 2., 3. og 4. beste lag (Trollelg ikke medregnet). Det ble resultatet i mål også.

Dermed ble det drøyt 1200 poeng mer enn Leik  i årets OG-karusell og det første nappet i pokalen som Johannes holder. En stor lagseier!

Følg linken til bildene under og legg merke til starten av stafetten med Oskar Andren i teten foran vår tre løpere. Slik er orientering med elite og amatører på samme startstrek - det er helt spesielt. Det kan kan være noe skremmende også å stille på lag med to løpere på landslagsnivå, men Odne Sundet klarte det fint.

Da er det bare å takke oss selv med lagseier sammenlagt for 2019. Det har til tider vært spennende, men vi har mobilisert til gangs i alle løp og holdt unna et Leik-lag som var sulten på å ta oss. Denne knivinga gjør virkelig at folk møter opp og vi har i år et godt snitt i karusellen.

Nyt synet av pokalen som nå vil få et merke med Melhus på seg - første av tre napp. Pokalen er fin den, men vi mangler bare to napp. Vi starter oppkjøring til det med løp på Fremo til uka!

Mange bilder får du her. 



Stafett og Grand Finale onsdag i Børsa

Postet av Melhus IL - Orientering den 1. Sep 2019


Flott bilde! 

Slik gikk det i karusellen i 2017 med seier for året og pokal til odel og eie. I fjor ble det ikke kåret noen lagvinner, så i år starter vi på med en helt ny pokal. Og vinneren av årets lagkonkurranse kåres i Børsa onsdag den 4. september!

Vi har 633 poeng å gå på og det er ikke noe om vi skulle snuble på målstreken. Det er satt opp stafettlag som er sendt Børsa og de blir sendt med O-nytt. Vi fyller pr. nå 6 lag med 3 løpere hver. Så er det viktig å fylle på med løpere som ikke starter i stafetten, for det er vanlige løyper i tillegg til stafetten. Bare møt opp og gjennomføre ei løype, så blir det 50 poeng for laget - alle er like viktige. Men husk at løype skal bli godkjent, så sjekk koder og løp sikkert!!!

Oppmøte for felles kjøring fra Melhusbanken onsdag kl 1700. Stafetten starter kl 1800 og individuelt starter forløpende. Vii reiser telt for det er meldt litt regn. 

Da skal en fenomenal karusell-sesong krones med seier!

Merk også at det blir stor premieutdeling etter stafetten, der det premieres alle under 17 år som har deltatt i de tre individuelle løpene i sommer. Så blir de tre beste i hver løype premiert og selvsagt blir lagpokalen delt ut til det vinnende laget. I tillegg er det en pokal for selve stafetten som Leik har noen napp i fra før og det skulle vi ha gjort noe med også. Dette blir spennende!


Innbydelsen fra Børsa kommer her:



30 løpere i 4. løp av O6`eren ved Lomtjønna

Postet av Melhus IL - Orientering den 28. Aug 2019


I frisk korn-vind ved Lomtjønna i Vassfjellet var 30 løpere møtt opp i 4. løp i årets O6`er. Hege hadde lagt utfordrende løyper i det relativt åpne terrenget mellom Lomtjønna-Lenadalen-Litlfjellet. Det er nokså tungløp med mye bløt myr med høye tuer og noe storkuppert høyfjellesterreng. Det er sjelden vi bruker dette flotte, men noe uvante terrenget. Og alle fikk seg en fin tur i godværet i kveld.

Mange valgte bort de lengre løypene til fordel for 2 C og hadde nok med det i kveld. Nybegynnere og  rekruttene står på og oppnår fine løp denne gangen også. Flott!

Raskest gikk det i 4,5km løypa med Audun og Stein Ivar med fine tider sammen med gjesteløper Øyvind Skjelderup. Stefan i 3km-løypa hadde også en svært god tid.

Resultater kan leses her. 

Her kommer flere stemningsbilder fra kveldens løp:



O6` er nr. 4 går fra Lomtjønna i Vassfjellet onsdag kveld

Postet av Melhus IL - Orientering den 26. Aug 2019


Neste O-6er går fra Lomtjønna i Vassfjellet onsdag 28. august. Start mellom kl 18-19. Veien opp er til vanlig stengt med bom øverst fra Kvål, men denne kvelden vil den holde åpen for oss. Kjør opp veien fra Kvål, og bommen vil være åpen mellom ca kl 17.30 - 20.00.

Det er få parkeringsplasser oppe ved tjønna, så samkjøring er nødvendig. NB, oppmøte blir derfor på parkeringa ved bommen kl 17.30, så fyller vi opp bilene derifra!





Det blir som vanlig 4 løyper i ulik vanskelighetsgrad med ulik lengde. Det er noe utfordrende å legge nybegynnerløyper der oppe, så for de helt ferske, er det lurt med følge/skygge. Stefan m.fl. vil hjelpe til med det.

Om man ved målgang føler at en ikke har fått tatt seg helt ut, anbefales trappetrening i flunkende ny trapp i bakken opp fra Vassfjellhytta retning Lomtjønna. 

Det meldes sommertemp/-vær til kvelden, så en dukkert i Lomtjønna kan også anbefales for de som lar seg friste av det! 

Merket fra Kvål! 

Vel møtt til o-kveld øverst i Vassfjellet!




Stafett er artig og spennende

Postet av Melhus IL - Orientering den 25. Aug 2019

Melhus stilte med 2 stafettlag. På mixlaget løp Kristoffer Lerli, Trine Sunnset og Hege Solhjem Melhuus. De havnet på en finfin 3. plass, kun 7 minutter bak vinnerne. På herrelaget løp Stein Ivar Foss, John Lerli og Kjell Rune Logan-Halvorsrud. Alle tre var fornøyde med sine løp og laget kom inn på 10. plass i den sterke konkurransen. De som ikke ville løpe stafett, kunne melde seg på direkteklasse og løpe individuelle løp. Kristin Lerli, Johannes Halvorsrud og Eivind Bakk gjorde dette.

Det er spesielt spennende og vente på egne løpere på vei inn til veksling i stafett. Arrangøren hadde satt opp en publikumspost under et stup rett mot samlingsplassen, noen høydekurver høyere, hvor man kunne se løperne noen minutter før de stemplet på sisteposten. Når løperne stemplet på publikumsposten kunne neste løper på laget gjøre seg klar på start. Å vite når man skal gjøre seg klar for veksling, er en usikker øvelse i orienteringsstafett. Ut fra løypelengder og antatt løpstid på lagkamerater kan man få en ca.-tid, men stafett er stafett og orientering er orientering, med mulighet for store endringer underveis. Dersom alle løperne på et lag gjør javnt gode løp på sine etapper, kan laget få en bra plassering, mens med litt bomming går sekunder og minutter fort. Det kan derfor være en ide å løpe litt sikkert i o-stafett, "safe" litt, heller enn å løpe fortere enn man klarer å følge med på kartet og risikere å gå på en kraftig bom som sender laget nedover på resultatlistene. 

Stein Ivar på vei inn til veksling på sin første etappe, bare noen meter bak wingløper Renolen. Wing ble til slutt nr. 7. 
John venter spent på å ta over stafettpinnen etter Stein Ivar og legge ut på sin etappe.Fra melhusteltet: Johannes holder visst på med noe rekruttene synes er interessant.
Det var her det foregikk lørdag og søndag. Johannes på vei inn til samlingsplass.Frokost utenfor en av hyttene der reisefølget bodde på GarbergJohannes klar for start i B-direkte. Han kom gjennom løypa uten feil og var godt fornøyd etterpå.
Kristoffer har nettopp sendt ut Trine på mixlaget.De voksne deltakerne på klubbturen til Midtnorsk mesterskap: Kristin, Trine, Stein Ivar, Kjell Rune, Eivind og Hege.  Fotograf: John Lerli.

Her kan man se innspurten til 

 - John og Trine

- Hege

- Kjell Rune

Resultater kan leses i Eventor

Du kan lese mer i Trønderbladet.



Jenny, Sigurd og Johannes stilte i lagkonkurranse for ungdom i Midtnorsk mesterskap søndag

Postet av Melhus IL - Orientering den 25. Aug 2019





Det begynner å bli en stund siden Melhus stilte til start i langkonkurransen i Midtnorsk mesterskap. Derfor var det svært moro at vi hadde et lag med i år. Her er historien om da Jenny, Sigurd og Johannes fosset gjennom de mange postene i dag ved Selbuskogen skiarena.:


Alle lag ble samlet i vekslingsfeltet for stafettene på arenaen og gikk samlet opp i terrenget noen hundre meter.

Her, ved samme starten som langdistansen lørdag, ble lagene orientert om opplegget.Våre tre skimtes til venstre og har taktikken klar!

Oppdraget var nokså klart: Finn så mange poster som mulig som gir flest mulig poeng på 1 time! Bruker laget mer enn en time blir det 2 poeng trekk pr. minutt.
Postene var strødd utover terrenget og samlet i ei liste til høyre der de fikk ulike poeng etter hvorlangt det var til de og hvor vanskelig de var.I tillegg var det på enkelte poster innlagt arbeidsoppgaver som kart-tegnpuslespill og beskjed om å finne postenheten en annen plass enn posten.
Her er et bilde av kartet som ble brukt. På forhånd la laget en slagplan for å samle mest mulig poeng. De valgte bort de 7 nordvestligste postene for de lå litt for seg selv og kunne føre til at andre poster lenger nord og øst måtte kuttes ut. Se den blå streken på kartet.
Så la laga ivei: https://www.youtube.com/watch?v=eC5iefHAVQ0


Først post var tilsynelatende grei, men tegnet til høyre for nr. 39 viste seg å være kvittering inne i røra som gikk under skiløypa. Ja, ja. Her var vi i gang!

Så tok de peiling mot post 41 som gikk greit. Likeså gikk posene 38, 53 og 37 som en lek. Post 34 var litt lei, da den lå litt inntrukket fra fra myra. Med litt kollektiv leting av flere lag ble den funnet og da gikk de to neste for det samme.

Så ved post 33 var det duket for puslespill som vist på dette bildet. Ei plate med 15 kart-tegn ble lagt ut for hvert lag og så fikk de like mange små lapper med tegn som tilsvarer kart-tegna, men nå med tegn som brukes i postbeskrivelsen.

Jenny, Sigurd og Johannes kom joggende elegant ned fra post 31 og mot oppgaven og nå skal vi se hvordan de taklet dette: https://www.youtube.com/watch?v=8GjvwMIbS9k

Etter puslespillet gikk postjakta i en viss fart og nå nærmet de seg samlingplass og målområdet.Ikke langt fra der dette bildet er tatt fikk de seg en liten utfordring på post 48. Der skulle de kaste råegg til hverandre uten at eggene ble knust. Det gikk som vare det. Pytt, Pytt!

Så gikk ferden videre mot de siste postene og vi tar de igjen fra post 50: https://www.youtube.com/watch?v=KlLevZSb5Ec

Som vi ser er det fint driv mot stadion og sistepost, men her var det lagt inn litt taktikk: Dersom det var tid til gode skulle de, etter å ha kvittert på nr 150, ta peiling rett gjennom sekretariatområdet og finne post 46. Det ble også resultatet, for det var om lag 15 minutter å gå på.

Lagleder gjorde seg klar for innkomstvideo, men det varte og rakk. Flere lag hadde vagt nesten samme taktikk, men det hadde motsatt løpsretning og tok eg til post 150 og fikk oppløpet som de andre i stafetten. Dette ble nesten som å vente på Gjermund Eggen i 1966: Kommer ikke våre rekrutter?

Så helt inn mot grensa på 1 time kom de spurtene ned de siste skrenten og over mot målposten: https://www.youtube.com/watch?v=TJXDXzVX0e0 . De av våre som ikke visste om de geniale taktikken ble engstelig for at de ikke tok sistepost før mål ble beroliget da de hørte at den var tatt før!

Så var det lagleder som ville vite om de hadde hatt trøbbel med post 52, men nei da. De fant den litt brennkvikt og tok seg til post 46 også før de kom i mål inne fristen. Ikke verst!

Og resultatet ser vi i det første bildet. Heder med medalje og diplom. Hurra! 



Medaljer og gode prestasjoner i langdistansen i Midtnorsk mesterskap

Postet av Melhus IL - Orientering den 24. Aug 2019


2. dag av Midtnorsk mesterskap gikk fra Selbuskogen skiarena. Dagens øvelse var langdistanse i typisk trøndersk terreng med myrer og skogåser i området som skiløypene går.

Etter en solid frokost på Selbu camping ved utløpet av Garbergelva i Selbusjøen tok vi peiling på arenaen i god tid før start. Telt kom opp og startnummer ble montert på brystet og kart til de yngste ble studert og gode råd ble gitt.

Løypene var av ulik vanskegrad, men kunne også variere noe etter hvor løypene gikk i terrenget. De fleste syntes det var tunge løyper i myrer og bratte bakker.

Bildene viser premierte dyktige, unge rekrutter. Erik ikke var med på bildene. Alle med kjempeinnsats med plasseringer fra 2. til 4. plass i sine klasser!

De noe eldre utøverne hadde varierende resultater, men de aller fleste var godt fornøyd med dagen. Resultater kan leses her. For Melhus er disse samlet her blant klubbene.

Etter en kald avrivning i Selbusjøen (flertallet av oss feiget ut tok dusj) gikk vi til Langseth kro hvor det var både buffè eller pizza som smakte godt etter en anstrengende dag. Når dette skrives er det mye igjen av kvelden - trolig blir det ikke langkveld, for i morgen starter stafettene kl 1000. Da skal for øvrig Jenny, Johannes og Sigurd løpe langkonkurranse for Melhus. Ellers stiller vi med et H135-lag og ett Mix-lag.

En lang og innholdsrik o-dag er snart over - dette var moro!

Se et rikt utvalg av bilder fra MNM, lang-arenaen og campingen ved Selbusjøen.



Sprint og spurt på Midt-Norsk Mesterskap

Postet av Melhus IL - Orientering den 23. Aug 2019


11 løpere fra Melhus stilte til start på sprintløpet som åpnet Midt-Norsk Mesterskap fredag 23. august. Løpet gikk i Stjørdal sentrum, i gater og parkområder. Midt-Norsk Mesterskap er stort, med over 400 deltakere. Og for klubben årets høgdepunkt med klubbtur. Lørdag er det skogsløp, og stafett på søndag. Også i år har vi en intern konkurranse med spurtpremier. Raskeste løper fra sistepost til mål får en smakfull premie. På sprinten vant Sigurd den yngste klassen og Kristoffer den eldste. Det var mange raske tider på Melhus-løperne, og gode løyper som ikke fristet noen til å hoppe gjerder, krype gjennom hekker eller stemple ulovlig. Nå er vi installert på Selbu Camping, klar for langdistanse på Selbuskogen på lørdag.

Resultater finnes på Eventor.

Her kommer noen bildeglimt fra sprinten på Stjørdal:

Johannes i fint driv inn til mål....... og like så Kjell Rune!


Fullt av ivrige ungdommer på Tambartun.

Postet av Melhus IL - Orientering den 23. Aug 2019

Spente ungdommer rett før fellestarten150 barn og ungdommer deltok på ungdomsløpet vi arrangerte på Tambartun torsdag 22. august. Det var et yrende liv med blide ivrige folk. I år hadde vi fellestart for de eldste løperne fra 13 år og oppover. Så det ble stor fart og mye spenning i skogen. Det var korte løpstider og mange løp under 8 min på kilometeren. Kretsens ungdomsløp skal være et lavterskeltilbud hvor orienteringsglede og mestring ska ha høyest fokus. Derfor arrangerer vi ungdomsløpene i trygge omgivelser på Norgardsmyra.

Kåre hadde laget flotte løyper i år også. Det å være løypelegger er en krevende jobb og Kåre hadde lagt ned mye arbeid i å få til løyper som gir løperne en god opplevelse i skogen. Løypene med fellestart hadde sløyfer for å gi rettferdig spredning av løperne. Nybegynnerne hadde løyper som hadde poster langs stien og C-løperne hadde poster som lå litt lenger vekk fra stiene. For å få til alt dette så satte Kåre ut 42 poster i skogen. 

Tambartun er en perfekt arena for ungdomsløp. Vi hadde i år publikumspost og et flott oppløp inn til mål. Denne gangen fungerte resultatservicen meget godt og alle løpere fikk sine premier innen rimelig tid.  

Vi synes det er artig å arrangere ungdomsløp og det var kjempeflott at 7 av våre løpere deltok. Alle fikk til fine løp. For noen var det første gang de startet med enkeltstart. Og det var sikkert litt spennede, men det gikk fint. Og plutselig så traff de venner i skogen.


Mange stemningsbilder finner du  her.

Video fra fellestarten finner du her.



Vi smøg oss så vidt framfor Leik i 5. løp i karusellen!

Postet av Melhus IL - Orientering den 23. Aug 2019


Det var virkelig en heroisk innsats av laget på Fremo onsdag kveld! Der vi stilt med over 30 løpere som som gjorde at vi klarte å ta en knapp seier i lagkonkurransen for kvelden - gratulere! Sammen lagt har vi dermed fortsatt nesten 600 poeng å gå på før karusell-stafettkvelden om 14 dager. Det er et godt utgangspunkt for en sammenlagtseier - det kan gå!!

Som alltid er det et godt oppmøte som er viktigst og det hadde vi. Ellers har vi mange gode individuelle prestasjoner i flere løyper. Vi kan starte med de to på bildet som er Stein Ivar og Kjell Rune og den rekkefølge. De tok for seg av de to øverste plassene i Rød løype med Kristoffer på en sterk 3 plass. Det ble også sammenlagtliste for den klassen i år. Flott!

I Blå løype tok Audun en ny andreplass bak Andreas Sølberg som også ble sluttresultatet i løypa.

Grønn løype ble som ventet Leikdominert, men Hege begynner å komme seg etter en svak formdupp med forkjølelse midt i sesongen.

Vi har flere gode plasseringer i Hvit løype i år, men det har Leik også. Onsdag kveld var det Eivind som kom nærmest med en 4.-plass, mens Kåre ble best av oss sammenlagt.

Odne Sundet fra Leik tok innersvingen på våre kjappe ungdommer i Gul Løype igjen, men bare så vidt. Sigurd og Johannes L var like bak med Martin i hælene. Gul løype er Melhus-dominert og det er god grunn til å neven flere av våre dyktige ny-rekrutter som tar seg gjennom løype på en fin måte. Erik, Ingrid P, Ingrid T og Hanne har virkelig fått sving på o-teknikken! Og ikke nok med det og nærmest under radaren, har flere rekruttforeldre tatt mange steg oppover i sin første sesong og siger oppover på resultatene i Gul Trim for hvert løp.

Våre nye rekrutter har i år fått tidlig taket på o-teknikken og startet tidlig i Gul løype (C). Dermed har vi i flere løp hatt uvanlig få i nybegynner, også det denne gangen.  Men Jenny og Erlend gjennomførte med glans!



Denne gjengen fra Leik beit godt fra seg i 5. løp, men vi klarte det igjen.

600 poeng er ikke noe særlig trygg ledelsen, så stafett-kvelden i Børsa først på september blir ingen enkel parademarsj. Det kan tvert imot bli ulidelig spennende.

Men vi skal greie dette - og da med vårt beste våpen:Masse løpere!!

Resultater finner du på Brikkesys.




Onsdag er det 5. løp i OG.karusellen!!

Postet av Melhus IL - Orientering den 18. Aug 2019


Slik så det ut på Gaula sitt karusell-løp i fjor. Her er bare en del av vår store tropp den gangen.

Onsdag 21. august kl 1800 trår vi til igjen. Som vi husker tok vi en knusende seirer på vårt eget løp i Våttåsen for to uker siden. MEN!! Vi leder ikke med mer enn om lag 450 poeng og det er ingen ting!

Dermed må vi mobilisere igjen - store og små o-løpere med venner!

Oppmøte for felles kjøring til Fremo fra Melhusbanken kl 1715!

Her er innbydelsen fra Gaula:

---------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------                      

Innbydelse OG-karusellen  onsdag 21.august 2019 

 Samlingsplass på Flå Il sin lysløype på Fremo. Merket fra fylkesveg 712 mellom Ler og Klæbu. 

 https://kart.gulesider.no/?c=63.202746,10.338564&z=14&mode=route&r=car;F00;-1;63.197826;10.30301;Ler%2C%20LER;63.21116;10.369823;Langvassvegen%2010A%20Ler&q=%22Langvassvegen%2010A%22;231018559;geo

 

Kart Langmyra/Vassfjellet SØ (2019), ekvidistanse 5 m, målestokk 1:10 000 

Terreng Skogsterreng  

Start Mellom kl 1800 og 1900. 7 min å gå til start. Nybegynnere og C- løpere får kartet på samlingsplass. 

Startkontingent D/H -16 kr. 40 D/H 17 kr. 60 kontant betaling 


Løypelegger og løpsleder Jon Røstum 

Kontrollør Pauline R Bellingmo

 Klasser og løyper

Løype

Klasser

 

Blå

H 17-44

5,5 km A/B

Rød

H 45-54, H 15-16

4,0 km A/B

Grønn

D 15-49, H 55-64, H 13-14

3,0 km A/B

Hvit

D 50-64, D13-14, H 65-74

2,0 km B

Gul

D/H -12, D/H 13-C, D65-, H 75-

2,0 km C

Nybegynner

Nybegynner

1,5 km N



Trening i kveld ble lagt til Børsa sitt klubbmesterskap

Postet av Melhus IL - Orientering den 14. Aug 2019


Vi hadde ikke lagt inn eget løp i terminlista under VM, så vi dro heller til Børsa sitt klubbmesterskap i traktene nord for Eggkleiva. Nærmere 20 løpere fra oss deltok og alle var godt fornøyd med sine løp - noe som bildene viser.

Resultater vil komme etter hvert.




Vellykket bedriftsløp tirsdag kveld

Postet av Melhus IL - Orientering den 14. Aug 2019


Her bilder og litt tekst fra tirsdagens bedriftsløp i Våttåsen. Resultater finner du her.



Her serverer Martin noe tørt og vått til Hege som betjente starten sammen med Kjell Rune.




På kort varsel tok vi på oss bedriftsløp tirsdag denne uka. Atles løyper ble resirkulert med at det ble justert noen få av løypene fra forrige onsdags karusell-løp. Nesten 140 løpere kom til vanntanken på Hollum som var samlingsplass.

Her følger bilder fra kvelden som ble vellykket på alle vis - også værmessig. Mange blide løperfjæs etterpå!
.









Hege og Kjell Rune har full kontroll ved start.

I restauranten regjerte Marit M, ingjerd og Kirsten. Det var i periode varmt både i trakter, vaffelpresse og servitører som skyldes stor etterspørsel.

Sekretariatet ble operert av Atle, Ivar, Trine og Eivind


Trening onsdag - VM i Østfold

Postet av Melhus IL - Orientering den 12. Aug 2019



Børsa har ønsket oss velkommen til sitt klubbmesterskap onsdag kveld denne uka. Der skal vi løpe og lære litt mer om det o-tekniske  ved at rekrutter som ønsker det får delvis følge av mer erfarne løpere, slik at de kan prøves seg på litt vanskeligere løype enn vanlig.

Vi møter ved Melhusbanken for felles kjøring kl 1715 onsdag kveld. Ta med litt kontanter til bom og startkontingent. 

Her er innbydelsen  fra Børsa:

--------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

VM i orientering i Østfold

Det er sikkert mange av dere som gleder seg til VM nå denne uka. Svært få av oss drar nedover, men det er masse muligheter til å følge løpene både direkte i NRK og på nett. Det er direktesending i NRK allerede  onsdag kl 1300 under langdistansen. Prøv å få med deg litt av dette og du vil garantert bli imponert over prestasjonene i skogen!

Orienteringsforbundet har oppdaterte hjemmesider her: http://www.orientering.no/ 

Den beste sida er VM`s egen hjemmeside: https://woc2019.no/no/ 

Det er GPS-sporing og live-resultater i alle løp.

Les NRK-sak med intervju av løypeleggerne til langdistansen: https://www.nrk.no/sport/har-brukt-over-60-timer-pa-a-klippe-gress-i-skogen-1.14657217 



Seier i karusell-løpet onsdag!

Postet av Melhus IL - Orientering den 8. Aug 2019


Stefan, Hege, Øyvind, Ingrid T, Ingrid P, Kjell Run og Martin er ferdig med sine løp i Våttåsen og bidrog til lag-seieren.


Leik ledet med 230 poeng før kveldens dyst og de stilt mannsterke opp med hele 27 løpere på startstreken. Vi hadde noen forfall, men også mange nye som kom å silt opp med liv og lyst, slik at vi var rundt 50 MIL-løpere i terrenget. Begge lag hadde mange flotte individuelle prestasjoner, men det var laginnsatsen hos oss som berget seieren denne gangen også. Seieren var på nærmere 700 poeng og vi leder dermed karusellen sammenlagt med om lag 470 poeng.

Atle hadde lagt løypene med utgangspunkt i vanntanken på Hollum. Denne gange ble det ikke noen runde over eller rundt Våttåsen, men på kryss og tvers i terrenget nordøst for toppen og ned mot samlingsplass. Generelt ikke for store høydeforskjeller, men noen daler og åser måtte forseres og det ble en del høydemeter for de fleste. Skryt for løypene ble Atle til del!

Individuelt er det mange flotte plasseringer i flere løyper. Gul løype ble helt dominert av Melhus med Sigurd, Johannes, Erik og Mona på de fire første plassene og det gjennomførte 13 løpere fra oss i Gul løype.

To Leik-løpere snek seg framfor våre tre beste i Hvit løype som var Trine, Kåre og Eivind. Grønn løype ble som vanlig noe Leik-dominert,  men Hege holder på å kvikne til etter sykdom mens John er på skadeliste for tida.

Rød løype er vanligvis hyggelig lesning også denne gangen. Stein Ivar, Kjell Rune og Stefan tok trippel denne gangen og vi har Atle i bakhånda også! I Blå løype stilte Andras Sølberg opp og var nokså suveren, men Audun B gjorde et veldig godt løp som endte på 2.plass foran gode Leik-løpere.



Resultater finner dere på Brikkesys.

Vi takker Atle, Klara og ungdommene Ørjan, Oskar, Erik, Joakim og Kristoffer for et flott gjennomført karusell-løp.

Og ikke minst takker vi oss selv for en heltemodig innsats som ga utklassingsseier!

Neste gang om 14. dager er det Gaula sin tur i 5. løp.


Her kommer omtalen av løpet som er sendt avisene:


Melhus tok tilbake ledelsen i o-karusellen

Melhus med brakseier på hjemmebane og hadde halvparten av de nærmere 100 løperne

 

Veldig godt oppmøte

O-pausen i sommer ble brått slutt sist onsdag, da 4. løp i Orkla Gaula-karusellen ble arrangert av Melhus. Løpet gikk i nordskråninga av Våttåsen ved høydebassenget på Hollum. Med det kom starten litt opp i terrenget og løypene blir en del lettere enn med start fra bilveien. Atle Pedersen var løypelegger og la løypene i store små slynger på tvers av små daler og løypen falt i smak hos løperne.

Karusellen er stadig populær og har i år blitt svært spennende, noe som sikkert førte til at nesten 100 løpere møtte opp denne gangen.

I nybegynner og trimløypene var det hele 37 deltagere, noe som er svært gledelig i rekruttsammenheng og som en  indikasjon på et trivelig miljø. Melhus hadde 25 av disse og det er ikke mindre enn imponerende.

 

Leik og Melhus med god fordeling i de korteste løypene på 2 km

Gul løype ble Melhus-dominert med 8 av 13 løpere. Det ble også firedobbel øverst på resultatlista der Sigurd Rønning var best med ei svært god løpstid. Etter han kom Johannes Lerli, Erik Bakk og Mona Windseth framfor første Leik-løper. Etter fire løp er det Odne Sundet, Leik som leder foran Martin Melhuus, Melhus.

Hvit løype som er noe vanskeligere enn Gul ble vunnet av to Leikløper. Mai Iren Almås og Anne Kari Stubsjøen kom øverst foran Trine Sunnset og Kåre Onsøyen fra Melhus. I sammendraget så langt i karusellen leder Asbjørn Bjerkenås og Anne Kari Stubsjøen fra Leik Hvit løype.

Grønn løype er 3km og der ble tredobbelt Leik. Line Sølberg tok sin første seier for året framfor Svein Unsgård og Svein Olav Åmot. Det er disse tre som gjør opp om seieren i løypa til slutt også.

 

Sterke løpstider i de to lengste løypene

Melhus fikk tredobbels seier i Rød løype på 4 km. Stein Ivar Foss, Kjell Rune Logan Halvorsrud og Stefan Preisig et stykke framfor de andre i løypa. Kjell Rune og Stein Ivar ligger øverst i sammendraget etter fire løp i Rød løype.

Blå løype er noe over 5km og vi fikk denne kvelden en demonstrasjon forskjellen mellom landslagsnivå og et godt nivå i vår region. Andreas Sølberg, Leik er fortsatt hjemme på ferie og trening og hadde i dette løpet ei km-tid på 8 minutter mot noe over 10 minutter for de neste. Audun Bakk, Melhus fikk til et godt løp og kapret 2. plassen framfor Jonas Unsgård fra Leik. I sammendraget så langt i løype er det Audun Bakk som leder foran Jon Røstum, Gaula.

 

Melhus seiler litt fra Leik i sammendraget

Melhus klarte enda en gang å mobilisere en hel del rekrutter og fikk mange viktige plasseringer individuelt som førte til en overlegen lagseier på hjemmebane. Leik hadde en stor tropp som oppnådde mange flott resultater, men det holdt ikke denne gangen. Melhus var nærmere 700 poeng framfor Leik og leder nå med 474 poeng når en individuell konkurranse og en stafett gjenstår. Deretter følger Børsa-Orkanger og Klæbu.  Denne ledelsen er ikke langt på nær nok til at  Melhus kan føle seg trygg når høstjakta på o-poeng starter med Gaulas løp om to uker.



Kristoffer deltar hoveldløpene og o-landsleiren på Tynset

Postet av Melhus IL - Orientering den 5. Aug 2019

Hovedløpet og O-landsleiren (for aldersgruppen 14-16 år) arrangeres nå på Tynset. Lørdag var det langdistanse på Ripan (litt sør for Tynset) i et fint østersdals-terreng (men det var nok litt uvant for en mange deltakere) og søndag var det sprintløp i Tynset sentrum.

Kristoffer er vår eneste deltaker i år, og han er godt fornøyd med sine løp.  Frem til onsdag er det nå O-landsleir med ulike orienterings- og andre aktiviteter. O-landsleiren avsluttes med kretstafetten på onsdag. 

Kristoffer i full fart ut fra siste post på søndagens sprint

Her passerer Kristoffer samlingsplass på langdistansen på lørdag



Scottish 6-days

Postet av Melhus IL - Orientering den 4. Aug 2019

Vår familie bruker gjerne ei uke av ferien på et orienteringsarrangement utenlands. Som regel er det O-ringen i Sverige, men i år dro vi til Scottish 6-days for tredje gang. Som navnet sier er Scottish 6-days et arrangement som består av seks løpsdager med en hviledag midt inni - i Skottland. Arrangementet holdes annethvert år i månedsskiftet juli / august, og flyttes mellom ulike områder av Skottland. I år var det i Perth-distriktet, ca halvannen times kjøring nordover fra Edinburgh. Vi bodde i en by som het Crieff, og løpene var inntil 40 minutter kjøring i ulike retninger derfra. Sammenlagt teller plassifrene pr dag, der det gjelder å få lavest sum.

Vi var åtte i familien som dro, hvorav fem deltok i løpene og en på småtroll. Det er nærmere 3.000 deltakere fra 25 land på arrangementet, ca 120 av dem kom fra Norge, og særlig Bergens-distriktet var godt representert. Det var kort- og langløyper for hvert femårige aldersintervall, pluss ca 10 ulike løyper for nybegynnere og C-løpere (med fri starttid). Fire av løpene er langdistanse og to mellomdistanse. Jeg løp i M55Kort, da var langløypene 4,0-4,8 km lange.

Terrenget er ikke så veldig ulikt det norske, men man kan oppleve en del åser, som ofte ikke er skogkledde. Myrene er ikke så store og tunge som i Trøndelag. Se forøvrig vedlagte kart fra løpet en av dagene.
På løpet dag 2 opplevde jeg noe jeg aldri har opplevd på o-løp før. Det var på kartet merket av ca 500 meter av en elv som farlig område med lilla strek, med passasje på hver side. Det var imidlertid ikke satt opp merkebånd der, og mange strekk var lagt midt over (se f.eks strekk fra post 5 til 6 på vedlagte løype til Ingrid). En del løpere valgte derfor å forsere elven. Dette ble det klagd på av andre. Så det gikk da ut en mail til deltakerne med oppfordring om at de som hadde krysset elven ulovlig måtte melde seg, slik at de kunne bli disket. Dette var det jo få som gjorde, derfor kom det en ny mail dagen etter om at de hadde strøket strekktidene på løyper med strekk over elven. Så det kom altså ut korrigerte resultatlister med ett strekk mindre enn før.

På grunn av at vi måtte returnere til Norge på grunn av et bryllup, fikk vi kun med oss fire av de seks løpene denne gang. Beste plassering hadde Ingrid med en 3.plass i D55Kort av ca 35 deltakere. Likevel hadde vi en flott ferietur, med nydelig natur og mange hyggelige mennesker. Noen av oss deltok også på en aften med skotsk folkedans (Ceilidh) som ble arrangert en av kveldene. Så arrangementet kan absolutt anbefales!

Jan Petter Opedal



Orkla Gaula-karusellen i Våttåsen onsdag!

Postet av Melhus IL - Orientering den 3. Aug 2019

Her er PM for løpet!

Høstsesongen starter med et brak! Melhus skal arrangere vårt karusell-løp onsdag 7. august kl 1800. Det er Atle og ungdomsgruppa som står som arrangører for oss. Kåre og Stein Ivar er oppsatt som rekrutthjelpere.

Som vi husket fra siste karusell-løp i vår ved Knyken i Orkdal ble vi slått med noen få poeng av Leik som dermed passerte oss i sammendraget. Dermed er det bare å brette opp ermene å møte opp alle som kan krype å gå! Her må vi også få med oss venner og familie skal vi klare å bite godt fra oss.


Møter vi opp som tidligere i vår, skal dette gå godt!!


Kartlink til samlingsplass finner du her.



Kinesiske ungdommer på besøk på Brekkåsen

Postet av Melhus IL - Orientering den 21. Jul 2019


Knut Edvard Helland har enda et år ledet en gruppe med ungdommer med foreldre fra Kina på et opplegg i Trøndelag forrige helg og uke. Sist mandag var de på Brekkåsen og løp på Gimsekartet og jeg fikk noen bilder av aktiviteten som legges ut her:

Ukjent løpere, men kjente plasser og i en kjent aktivitet!

Kineserne hadde en fin tur i marka sist mandag. Devar litt uheldig med været (regn og kaldt), men det la ingen demper på aktiviteten.

Leder :-) Knute minner om at det fortsatt er mulighet for å delta på Kina-tur i oktober for ungdom - bare meld interesse!


Klubbtur til Midtnorsk mesterskap 2019

Postet av Melhus IL - Orientering den 2. Jul 2019

 

 

Det er ennå ei stund til høstens vakreste eventyr for oss i Melhus orientering, men likevel all grunn til å sette av datoen allerede;

 

MIDT NORSK MESTERSKAP 

i orientering arrangeres i år av Stjørdals-blink orientering

23. – 25. august 2019.

 

   

Bildene over er fra fjorårets midt-norsk tur. Og aldri en Melhus-tur uten at det sosiale står sterkt, så også i år har vi fått forsikringer om at det er lokal pizza-plass like i nærheten av campen vår i Selbu!

                                        

Det er løyper og nivå for alle, så her vil det være mulig å velge ut fra eget ønske og egne forutsetninger! Det blir sprint på Stjørdal fredag, mens det lørdag og søndag blir løp og stafett fra Selbuskogen skisenter.

 

Det er selvfølgelig valgfritt om en ønsker å delta på alle løp, eller bare enkeltløp!  Eller rett og slett bare være med for det sosiale og i støtteapparatet.

Det vil bli avreise fra Melhus i privatbiler fredag ettermiddag ca kl 16, med retur fra Selbu søndag ettermiddag.

 

Overnatting blir i camping-hytter på Selbu Camping. Hytter er bestilt!  

 

For innbydelse og øvrig info se:

 https://eventor.orientering.no/Documents/Event/19804/1/Innbydelse

 

 

Meld deg på i Eventor innen torsdag 16. august på de av MNM-løpene du ønsker å delta på. Gi også beskjed til Hege på tlf 477 51 101 el pr mail hegesolm@hotmail.com innen 16. august om du ønsker overnatting, antall netter osv

 



Sommerløpene i Melhus

Postet av Melhus IL - Orientering den 2. Jul 2019


Melhus tilbyr også i sommer 3 selvbetjeningsløp i fint terreng og på gode kart. Løypene har A/B nivå og i år har vi lagt ut tre løyper i Momarka, Bjønnabakken og på Rye

Du kan laste ned løypene under. Det henger poster ute i terrenget, men det er ikke stemplingsenheter og koder. Du tar bare med deg en din mobiltelefon eller GPS-klokke og dokumenterer at du har vært rundt løypa ved å bruke Livelox.

Du kan selvfølgelig løpe løypene uten å registrere det på Livelox, men her har du mulighet til å prøve det. Vi har skrevet en grundig beskrivelse over hvordan du bruker Livelox, GPS på mobiltelefon og GPS-klokke.

Postene henger ute fra 1. juli til 6 august. God treningstur. 

LøpLøypeParkeringLivelox

Mo-dilten
Mo-dilten kort.pdf
Mo-dilten lang.pdf

Øyåsgampen
Øyåsgampen kort.pdf
Øyåsgampen lang.pdf

Sliter'n
Slitern kort.pdf
Slitern lang.pdf





Tre dager i Tyrol for Kristoffer og John

Postet av Melhus IL - Orientering den 29. Jun 2019


Vi har gledet oss til Tyrol Orienteering Festival helt siden Melhus Skolekorps bestilte tur til Gardasjøen i fjor høst. Da de tre andre i familien landet i Italia var Kristoffer og jeg allerede kjørt i land med bil og campingvogn i Kiel, med kurs for Østerrike. 






Da vi kom til alpelandsbyen Steinach torsdag 27. juni var det 37 grader. Vi var klare for sprintløp! En flott måte å bli kjent i byen hvor vi skulle bo i tre netter. Vi løp broer over grått brevatn, smale gater, og en av postene var lagt til et minnested for Jomfru Maria. Om kvelden var det ompa-musikk på torget, og temperaturen var ikke langt under 30 grader da det ble mørkt. Da tålte vi å få melding heimefra om 11 grader og regn!

To beitende ungdyr på tur ut fra posen i bakgrunnen.

                                  Et luftig veivalg.


De to neste dagene var det skogsløp opp i vakre sidedaler. Langdistanse fra pilegrimsstedet Maria Waldrast og mellomdistanse fra Schmirn. Begge brakte oss opp i høyder på mellom 1.600 og 1.700 meter over havet. Her gav skogen litt skygge, men mange steder var terrenget åpent. Det var lett å løpe, både på stier og under svær skog. Myrer var stort sett fraværende. Kubjellene klang rundt oss, og det luktet godt av furuskog og blomstereng. I alle retninger hadde vi fjella, og mine forventninger om en plass nede på resultatlista gjorde at det var mulig å nyte naturen også.
Vi var fem personer fra Norge på løpet, og minst et dusin nasjoner var representert. Et typisk ferieløp.
Jeg har aldri løpt på kart med så tette høydekurver. Men løypeleggeren hadde vært grei mot oss. Vi kunne ofte løpe på kurvene og fikk god trening på skråli. Siste dagen ble det mer klatring.



Eksempler på løyper som John løp.


Jeg løp forbi to karer som drev tømmerhogst i bratta. De slepte stokkene med handmakt ned bakkene. Noe av det mest interessante med oppholdet i Tyrol var å se det aktive landbruket. Vi kom midt i slåtten og høykjøringa, og det er bare imponerende å se hvor bratt de slår. Ofte med tohjulstraktor. Og folk bruker fortsatt rive, og ruller høyet nedover bakkene. I byen vi bor kjører alpetraktorer med høylass, og etterlater den beste duft av soltørka høy.


Vi er privilegerte som fikk oppleve Tyrol med løpesko og Melhus-drakt. Nå kjører vi snart over Brennerpasset til Gardasjøen, med godfølelse i kroppen.

John



Leik ble litt for sterk for oss i kveld i Knyken

Postet av Melhus IL - Orientering den 26. Jun 2019


Familien Seehuus med Maya, Emma, Sanna og Steinar stilte sterkt i kveld.

Vi er for full fart inn i ferien og det preget også vårt oppmøte i kveld, men 23 løpere var ikke helt ille. Det var også vi som hadde alle løperne i nybegynnerløype med 6 løpere. Flotte greier! I tillegg har vi en del løpere i Gul og Gul Trim som gjør det bedre og bedre i sine løyper.

Leik dominerer på toppen i flere løyper med løypeseire i Blå, Grønn, Hvit og Gul, der Grønn-løypa har 5 Leikløpere øverst. Men fortvil ikke: Audun B fikk enda en 3.plass i Blå løype, Kjell Rune og Stein Ivar en 2. og 4.-  plass i Rød løype, Eivind , Kåre og Ingrid med 3., 4. og 5.-plass i Hvit, mens i Gul fikk Martin, Ingrid og Hanne 3., 4. og 5.-plass. Hurra!



Med det slo Leik oss med noe over 200 poeng og leder med det OG-karusellen med 200 poeng. Resultater kan du leser på Brikkesys.

Synd dette med et nytt poengtap men det er ikke en umulig differanse. Neste løp er nemlig i Våttåsen med Melhus som arrangør onsdag 7. august. Da slår vi til igjen!


Dermed er vårsesongen over og vi møtes som sagt onsdag 7. august.


Før ferien tar oss helt minner vi om at vi har Turorientering og Ukens løyper som fortsatt står ut. I tillegg vil vi snart annonsere Sommerløpene i Melhus` 2. sesong. Løyper son står ute i hele sommer med lang og kort løype i tre ulike terreng. Alt dette vil vi kommer tilbake til med nyhetssaker ganske snart.

God sommer!

Her kommer omtalen som er sendt til avisen om løpet i Orkdal:


Spenningen holder seg i o-karusellen

Leik så vidt foran Melhus i tredje løp i Orkdal siste onsdag i juni 

Ola Grendal i arrangørklubben Orkanger var løypelegger når tredje løp i OG-karusellen ble avviklet like før ferien. Samlingsplass var lagt til gården Fagerholtet like nord for Knyken. Terrenget er noe tett og med ikke mange gode holdepunkter. Det førte til store variasjoner i prestasjonene i løypene og noen overraskelser på resultatlistene. Det var 70 løpere som hadde tatt turen til Orkdal for å gjøre sitt aller beste for laget sitt.

Mange i de korteste løypene

Etter et labert oppmøte blant nybegynnerne i andre karusell-løpet hadde Melhus denne gangen fått med seks løpere, men ingen andre klubber hadde med noen.

I Gul løype derimot stilte hele 21 løpere godt fordelt mellom klubbene. Veldig oppløftene! Best var unggutten Oddne Sundet, Leik som var helt utilnærmelig for bl.a. Ola Neraune, Børsa-Orkanger og Martin Melhuus fra Melhus i den 2 km lange løypa. Sistnevnte leder nå løypa sammenlagt.

Fortsatt Leik-dominans i de mellomste løypene 

Hvit løype er også 2 km , men noe vanskeligere o-teknisk. Her slo Leik-løpere Joar Arvid Krognes til med et godt løp og Mette Moa, Børsa Orkanger kom like bak. Eivind Bakk, Melhus tok en god tredjeplass.

Grønn løype på 3 km er i år svært preget av Leik-løpere og med en suveren leder. Svein Unsgård har i år tatt steget ned fra Rød til Grønn løype og er helt uovervinnelig med sin tredje strake seier for året. 4 løpere til fra Leik fulgte så og nærmest kom Tone Almås og Line Sølberg.

God fordeling av klubbene i de to lengste løypene

Rød løype på 4 km ble en jevn kamp mellom John Henry Hammer, Børsa-Orkanger og Kjell Rune Logan Halvorsrud fra Melhus og der bare 16 sekunder skilte de to. John Henry vant kveldens løp, mens Kjell Rune leder løypa sammenlagt. Anders Solstad fra arrangørklubben tok tredjeplassen.

Blå løype har mange løpere i på høyt plan og denne gangen var det Andreas Sølberg, Leik som hadde lagt inn karusell-løpet som en del av den hjemlige  «treningsleiren» i sommer. Det ble seier med god margin! Jonas Unsgård også fra Leik og Audun Bakk, Melhus kom på de neste plassene og Audun leder løypa i sammendraget etter tre løp.

Leik foran Melhus 

I klubbkampen var Leik drøyt 200 poeng bedre enn Melhus i dette løpet. Drøyt 300 poeng bak der igjen kom Børsa-Orkanger som gjorde enda en gang en god konkurranse.

Dermed tok Leik over føringa i karusellen med noen få poeng framfor Melhus og ingenting er avgjort. Børsa-Orkanger tar litt for lite poeng hver gang til å henge med i toppkampen, men har god avstand ned til Gaula og Klæbu.

Neste løp er like over ferien og går i Våttåsen i Melhus og Melhus på hjemmebane er ikke å spøke med. Spenningen øker.



MØT OPP onsdag 26.6 til siste løp i OG-karusellen før ferien!

Postet av Melhus IL - Orientering den 23. Jun 2019


 

Alle som kan krype og gå møter til karusell-løp onsdag 26. juni! I fjor ble det knepen seier til Leik når Orkanger arrangerte, i år tar vi revansje på den! Og det bør vi skal vi ha sjans på å komme seirende ut av karusellen slik vi gjorde høsten 2017-beviset på seier ser dere på “pokal-bildet” over. Vi ønsker oss reprise av den utpå høsten, men Leik ligger fattige 20 poeng bak oss, så her må det full mobilisering til!

Oppmøte er på melhusbanken kl 1715 for felles kjøring. Start fra kl 1800 på samlingsplass. Startkontingent betales av den enkelte.

Martin og Eivind tar seg av rekruttene.


Her kommer Orkanger sin invitasjon:

Samlingsplass: Fagerholtet – https://kart.gulesider.no/m/tBoJE                  

Merket fra Forve bru til Fagerholtveien og samlingsplass.

Parkering: Like ved samlingsplass, begrenset med plasser, oppfordrer til samkjøring.

Kart: Knyken, målestokk 1:7500. Nybegynner 1:5000

Type: Langdistanse

Løyper og Klasser:

BLÅ: H17-44, 5,5km A/B

RØD: H45-54, H15-16, 4,0km A/B

GRØNN: D 15-49, H13-14, H55-64, 3,0km A/B

HVIT: D 50-64, D13-14, H65-74, 2,5km B

GUL: D/H -12, D/H 13- C, D65-, H75-, 2,0km C

Nybegynner: 1,5km N

Startkontigent: D/H -16 år : kr 40,- D/H 17- : kr 60,-

Start: mellom 18 og 19, 300m fra samlingsplass. Nybegynnere starter ved samlingsplass.

Løpsleder: Anders Solstad, Løypelegger: Ola Grendal, Kontrollør: Tore Kanestrøm

 

Salg av kaffe og kaker!

VELKOMMEN!          



Høye kneløft gjennom bringebærkratt - klubbmesterskap på Bjønnabakken

Postet av Melhus IL - Orientering den 19. Jun 2019

Arrangørene Reidun og Gunleiv hadde lagt fysisk og o-teknisk krevende løyper fra Bjønnabakken til kveldens kombinerte O6-er og klubbmesterskap. Til slutt fullførte 26 løpere sine løyper. Aldersspennet var stort som vanlig på våre internløp. Både fluer og mygg var klekket og fulgte løperne rundt, men det la ingen demper på gleden og innsatsen. Derimot ga både høydekurver og bringebærkratt fysiske utfordringer, særlig i de lengre løypene, hvor enkelte fikk erfare at hogstfelt på denne tiden av året ikke nødvendigvis er det raskeste veivalget.


Gunleiv og Reidun stod for kveldens arrangement


Fornøyde voksne deltakere etter kveldens løp

Gunleiv tar imot påmeldinger


Etter løpet vanket det godsaker i form av grillpølse og Trines gode sjokoladekake. Takk for en fin kveld, deltakere og arrangører! 

Resultater finner du på Brikkesys

Alle bildene ser du her.









O-skolen 5: Fargen Svart

Postet av Melhus IL - Orientering den 18. Jun 2019


Svart er forbundet med noe dystert. I orientering er den noen helt annet: Svart frisker opp kartet, avgrenser andre farger og er tydelige symboler. Mange av tegnene er forbundet med aktivitet fra dyr og mennesker, men ikke bare det. Bare se her:

Veier

Hovedvei har to svarte linjer med den brune fargen for grus- eller asfaltområder i mellom. Fargen brun kommer vi tilbake til. Veibredden for hovedvei er over 5 meter, men når symbolet har flere svarte linjer med brunt imellom snakker mye breiere veier som motorvei.

Bilvei har veibredde under 5 meter og har en jevn tykk svart strek som slynger seg der veien går. Den er en godt vedlikeholdt vei for biler og kan ha et dekke av asfalt eller grus.


Traktorvei

Denne veien er vesentlig mindre vedlikeholdt og opparbeidet enn standarden vei-symbolene viser. Traktorvei er ikke egnet for vanlig bil, men har en god standard for løping på høyde med f.eks. stor sti. Den er også tydelig i terrenget. Symbolet er en kraftig stiplet linje og kan forveksles med sti-tegnene. Karttegnet er ei stiplet linje som er like brei som tegnet for Bilvei.


Stier

Karttegnet for sti er stiplet i ulike tykke linjer og ligner mye på hverandre og på traktorvei, men tykkelsen på linjene er smalere dess mindre stien blir. Stier er ikke planert og det er en del røtter og stein å forsere.

Stor sti er en tydelig og svært lettløpt sti, sykkelsti eller gammel og litt gjengrodd traktorvei. Det skal ikke være store vansker å passere eller møte folk og sykkel på stien. Karttegnet er ei stiplet linje som er noe smalere og kortere enn tegnet for traktorvei.

Liten sti derimot er er i terrenget mye smalere og det er nesten bare plass til en person på stien og vi må ofte ut i terrenget for å møte andre løpere. Fortsatt er det en grei sti for å holde relativ stor fart på i forhold til løping i vanlig skog. Karttegnet er ei stiplet linje som er enda smalere og kortere enn tegnet for stor sti igjen.

Utydelig sti er en sti som nesten ikke har slitt vekk graset i bunnen. Den kan være grei å se når du løper etter den, men kan være litt ekkel å se når du kommer på tvers av den. Karttegnet er ei stiplet linje som  er neste lik den for Liten sti, men det er litt lenger åpning mellom stipling nummer to enn nummer en - annenhver åpning er altså lenger.


Uthogd linje

Symbolet består en en smal og langstiplet svart linje med jevnstore åpninger. I skog kan dette være en rettlinjet smal siktelinje mellom eiendommer eller en buktende uthogd smal gate for tømmerdrift med traktor. Løpbarheten er som skogsbunnen ellers rundt linja, men sikten er mye bedre og dermed kan det holdes større fart. Noen ganger kan det være vanskelig å se linja i skogen.

Er linja på kartet brukt på åpne områder som hogstflater er det mest sannsynlig et kjørespor fra lassbærer av tømmer. Dette sporet er svært tydelig noen år etter hogst, men oftest ikke særlig godt å løpe i med dype spor.


Kraftlinje

Dette er ei svart heltrukket linje med korte tverr-streker. Linje følger kraftlinjetraseen i terrenget og tverrstreken markerer pålene. Breie kraftlinjer tegnes med dobbel strek og de vil  ofte ha to påler for hvert tverr-strek.


Kulturgrense og vegetasjonsgrense

Tydelig kulturgrense har vi stiftet bekjentskap med som avgrensing av dyrkamark og er altså ei heltrukket svart konturlinje av den smale typen. Kan brukes til å markere tydelige skiller mellom eiendommer, jordstykker i dyrkamark og overgang mellom dyrkamark og skog. Den er svært sjelden brukt i utmark.

Tydelig vegetasjonsgrense har samme funksjon i utmark som kulturgrensa har i innmark. Den består av ei rekke med små svarte prikker jevnt fordelt bortover. Det kan brukes oftest for å vise ei tydelig avgrensing av hogstfelt mot stående skog. Litt mer spesielt er at den kan bukes i tydelige skiller mellom bartrær og løvtrær og mellom like trær, men med tydelige forskjell i høyde som ungskogfelt av lave trær mot høy gammelskog.

Går vegetasjonsgrensa gjennom et steinrikt område kan prikkene være grønnfarget for å skille disse prikkene med stein-tegnene.


Gjerder og mur

Et gjerde kan være av bygd av påler, tråd og/eller lekter og skal være tydelig å oppdage i terrenget og er mulig å se gjennom. Er gjerdet passerbart tegnes det med en heltrukket smal svart linje med korte, skråstilte trerr-streker fordelt med jevne mellomrom. Er gjerdet høyere enn om lag 1,5 meter blir det ikke passerbart og tegnet har da to skråstilte tverr-streker tett sammen og linja er en del breiere enn et passerbart. Et gjerde kan være delvis ødelagt og kan ligge på bakken og noen plasser nesten nedgrodd. Det tegnes med en stiplet linje i stede for heltrukket, smal linje.

Mur er bygd av tre, stein eller betong og det er ikke mulig å se gjennom. Den har minstehøyde 1 meter og er opp til 1,5 meter høy når den er passerbar. Tegnet er en heltrukket, svart linje lik gjerde, men i stede for tverr-streker er det små svarte prikker på linja jevnt fordelt utover. Upasserbar mur er minst 1,5 meter høy og har ei breiere linje og to og to prikker samlet på linja. Ødelagt mur er som et ødelagt gjerde og har ei stiplet linje i stede for heltrukket, smal linje som karttegn.


Bygning og ruin

Bygning tegnes på kartet like stort i omriss som grunnflata og karttegnet er helsvart. Ruin er et bygning som er delvis eller helt falt ned eller det står igjen bare grunnmurene. Tegnet for Ruin er ei stiplet brei linje rundt grunnflata.


Stup og skrent

Stup tegnes på kartet med ei tykk linje med korte tverr-streker og ligner en kam. Stup tilsier at det ikke er mulig å ta seg verken opp eller ned bergvegggen og har minimumshøyde fra om lag 2,5-3 meter og oppover.

Skrent derimot er mulig å ta seg både opp og ned, men gir litt tidstap i forhold til å gå rundt, da minstehøyda er 1 meter. Karttegnet er en litt smalere svart linje enn stupets og oftest uten tverr-streker.



Stein, steinklynge, blokkfelt og steingrunn

Utenom Liten og Stor stein blir disse tegnene oftest brukt på detaljer i bratte lier og som ligger ikke langt under høye stup. I dagligtale blir uttrykket ur brukt, men på kart har vi noen graderinger som vi skal se på her:

Liten stein er en tydelig stein med omtrentlig minstehøyde på 1 meter, men kan være litt lavere dersom den er lang eller brei og fortsatt tydelig. Karttegnet er en svart liten prikk.

Stor stein er en svært tydelig og høy stein over ca. 2 meter. Karttegnet er fortsatt en svart prikk, men den er en del større enn Liten stein.

Steinklynge har et karttegn som er en likesidet fylt trekant med en spiss mot nord. Det brukes der det er mange  steiner samlet i en tett klynge som gjør det vanskelig å skille enkelt-steiner ut på kartet. Området er godt løpbart, men det er en god del stein i dette området.

Blokkfelt er et området med mange svært store steiner samlet og som ikke er mulig å tegne enkeltvis. Tegnet er en masse skeive trekanter som har ulike retninger på kartet. Området er ikke vanskelig å bevege seg i og har god løpbarhet, men opptrer tegnet sammen med Steingrunn som ofte forekommer blir saken en annen som vi skal se under.

Steingrunn er områder løpere bør merke seg dersom det er av en visst omfang. Steinene i Steingrunn er noe mindre enn Liten stein og kan være overgrodd av mose. Dette høres ikke bra ut, så det er fint at vi kan få dette tegnet på kartet. Karttegnet er en masse små prikker som er en del mindre enn Liten stein-tegnet.


Spesielle detaljer

Det kan være karttegn som svart runding eller kryss. De blir ofte brukt om lyspunkt, påler eller lekestativ.


Bru og tunell

Her ser vi en Hovedvei gå vennrett på kartet. Under den, lengst vest går det både en sti og bekk. Leger øst er det en større bekk, også den går under veien. Det kan du se ved at det er flat U på begge sider av veien likt det som blir utforminga av inn- og utløpet til tunellen.
Den store bekken har en svart strek over seg i sør. Det er tegnet for bru eller klopp. Det kunne like gjerne vært at en sti eller vei har gått over bekken i bru. Er det ingen bru, men et vadested skal linje ikke går over bekken.



Løpbarhet i Blokkfelt og Steingrunn

Det er sjelden vi graderer disse områdene.

Blokkfelt har i tilfellet to graderinger, der den som har mest luft mellom trekantene ikke har nedsatt løpbarhet, mens blir avstanden mellom trekantene tett, indikerer det et område med nedsatt løpbarhet. Steingrunn  har tre graderinger tilsvarende Tett vegetasjon (Grønn) der det er lengst mellom svart-prikkene ser ut som fregner, men i den tetteste nesten ikke kan se det hvite.


Stikryss 




Stikryss er ikke alltid et stikryss. De fleste er greie å se, men selv tydelige stier kan enkelte ganger ha et utydelig stikryss. Det forekommer der det er lite tråkk og mye vegetasjon i krysset.

Er stikrysset tydelig skal stipla-linja til en sti føres helt sammen med den andre linja.

I et utydelig stikryss skal linjene ikke føres sammen.

Til venstre ser du et klipp fra kartnormen som viser tydelige og utydelige sti- og traktorveikryss. Tallene har ikke betydning for denne saken.




O-skolen 6: Fargen Brun

Postet av Melhus IL - Orientering den 17. Jun 2019


Vi er nå kommet til den 6. og siste av kartets farger. Fargen Brun har få karttegn, men de som finnes er slett ikke uviktige! Nå skal her ta for oss de viktigste tegnene og hvorfor de brukes. Sener skal vi forklare litt nøyere om høydekurver og terrengformer.


Høydekurver

Høydekurvene er Brune linjer på kartet som slynger seg etter terrenget på punkter som er like høyt over havet hele veien. Den loddrette høyden til neste høydekurve er som regel 5 meter på o-kart og det blir benevnt Ekvidistanse på kartet. 

Litt enkelt forklart kan du tenke deg å være opp i et helikopter som svever over terrenget. Så ser vi vannlinja ved havet og tegner inn den på et kart sammen med andre detaljer. Så stiger vannet 5 meter og vi får ei annen linje å tegne, for da har vannet flommet inn i daler og søkk. I bratte lier og ved stup har vannet ikke flyttet seg stort. Høydekurvene der blir liggende oppe på hverandre, mens høydekurvene i slakke lier og daler ligger langt fra hverandre. Så stiger vannet 5 meter til og ei ny linje tegnes og vi kan få øyer og små topper i vannet som dermed blir koller og høydepunkt på kartet.

Hver femte Brune kurve er litt tykker enn de fire andre og blir kalt tellekurve og er avbildet opp til høyre.. Tykkelsen betyr ikke at den er spesielt viktig, men at det skal bli enklere å telle høydemeter. For hver tellekurver stiger terrenget 25 meter loddrett og teller vi 4 tellekurver har vi steget med 100 høydemeter.

Hjelpekurver

Hjelpekurver forklarer seg litt selv. De er stiplet Brune høydekurver som skal forklare bedre hvordan terrenget er enn kun høydekurver visers. Hovedpoenget er altså å vise spesielle terrengformer som ikke høydekurver kan vise, f.eks. som søkk, framspring og koller.

Koller og liten kolle

Kolle er en topp i terrenget av ulike størrelser og tegnes med en høydekurve som slutter seg sammen som en smultring. 

Terrengformer skal i utgangspunkt tegnes med høydekurver og hjelpekurver, men noen topper er så små at vi må bruket et standard karttegn. For små, runde kuler i terrenget fra om lag 1 meter høyde brukes en brun prikk som benevnes som Liten kolle, men som vi oftest kaller høydepunkt. Er kollen smal og lang, men fortsatt liten er tegnet en liten avlang brun prikk.

Fallstreker

Fallstreker skal hjelpe oss til å forstå hvilken vei terrenget heller. Streken er festet til en høydekurve eller hjelpekurve og den frie enden peker nedover bakke. Dermed blir kurven til venstre ei grop. Hadde fallstrekene ikke vært der, ville dette vært en kolle. Fallstreker brukes også på høydekuver i terreng som er svært flatt og vil derfor gjøre kartlesinga letter. Se kartutsnittet fra Fremo over.

Grop

Vi har to tegn for Grop. Den spisse, brune V`en blir brukt for gravde groper (hull), der diameteren og dybden ofte er fra 1 meter eller mer og sidene i gropa er nokså bratte.

Det brune U-forma tegnet er for flate senkninger som er så små at vi ikke kan framstille de med høydekurver med fallstreker. Dybden er også her minst 1 meter i forhold til terrenget rundt.

Asfalt og grusplasser

Vi har omtalt dette tidligere under fargen Svart. Selve Brun-fargen blir her brukt som tegn for asfalt- eller grusplasser eller fyllfarge mellom svarte streker i Hovedvei.


Vi nøyer oss med disse tegnene i Brun denne gangen, men i neste kapittel skal vi se litt nøyere på forståelsen av høydekurver og terrengformer disse viser oss.



Klubbmesterskap og 3. løp i O6`eren onsdag

Postet av Melhus IL - Orientering den 16. Jun 2019


Her er en stolt gjeng etter klubbmesterskapet for to år siden.

Nå er det klubbmesterskap igjen, denne gangen på Bjønnabakken på Øyås. Det går av stabelen onsdag 19. juni kl 1800. Se kjørerute fra Varmbovegen her.

Reidun og Gunleiv står som løypeleggere og postene er allerede i marka! I og med at det er 3. løp i O6`eren er det 4 løyper i ulike lengder og vanskelighetsgrad. Altså noe for enhver smak.

Vi holder tradisjonen med grilling og servering av kaker og ikke minst blir det premieutdeling. 

Ingen grunn til å bli hjemme.!



O-skolen 4: Fargen Blå

Postet av Melhus IL - Orientering den 14. Jun 2019


Vi er nå kommet halvveis med fargene på kartet og skal denne gangen lære litt om fargen Blå.

Den er ganske enkel å lære om, da den har med det våte å gjøre - altså med vann!


Vann 

Tegnet for vann er mørkeblått og med svart konturlinje og forteller at det er et dypt vann som ikke skal forseres! 

Vi kan ta med at et grunt vann med jevnt vannspeil hele året tegnes med mørkeblått, men har ingen konturlinje. Det kan dermed vades om det passer slik!


Brønn og vannfylt grop

Brønn, den blå ringen,  kan være alt fra en liten brønn med små betongkjegler til litt større støpte brønner. De behøver ikke å være godt synlige, for de er ofte ikke mye høyere enn bakken rundt. Blir brønnen av litt størrelse skal de tegnes i fullstørrelse f.eks. som en liten dam eller dam med hus over og da er brønnen mye mer synlig i terrenget.

Vannfylt grop, den blå V`en, er en liten grop i terrenget som vanligvis er vannfylt. Gropa kan ved langvarig tørt vær tørke ut, men den reine og ikke bevokste bunnen viser at det er en pytt, som vi vanligvis benevner den.


Stor bekk og elv

Stor bekk er oftest så stor at den er ikke passerbar og skal ha svart konturlinje på begge sider og den er tegnet i sin egentlig størrelse. Ikke prøv å forsere den, da det kan være både dyp og ha en farlig sugende bunn.

Elv tegnes også slik den er i terrenget og skal ha svart konturlinje på begge sider. Bekker og elver har sterkt varierende vannstand og i elver det kommer fram sandbanker når vannstaden blir lav. På kartet tegnes den slik den er i en normal-vannstand.

Er store bekker og elver passerbare (sjelden) utelates konturlinja.


Bekk og grøft

Bekk tegnes som en like brei blå linje uansett hvordan den lille bekken ser ut. Linja følger bare bekkeløpet som snor seg med myke svinger.

Grøft er gravd av mennesker eller maskiner, men tegnet er det samme som bekk - en jevn blå linje. Grøfta skiller seg fra bekk ved at den vanligvis er rettlinjet med skarpe svinger og kryss. Det er vanligvis ikke mye vann i ei grøft-.


Flombekk og utydelig grøft

Flombekk har vann bare deler av sommeren, men har sjelden vegetasjon i i bunnen under tørke.

I ei utydelig grøft har sidene seget ned i bunnen og grøfta er svært grunn, ofte bare rundt 50 cm. 

Begge tegnene er blå stiplet i motsetning til bekk og grøft som har heltrukket blå linje.


Smal myr, myrsig

Det blå-prikket tegnet skal vise ei smal myr som er så liten at den ikke kan tegnes med det vanlige myrtegnet. Brukes ofte i smale søkk som er fuktige og der grunnen framstår som myr.


Upasserbar myr

Upasserbar myr-tegnet viser et område på myra som er for farlig å passere. Det er ofte svart myr uten vegetarasjon. Er det området i nærheten av vann, vil myra svikte litt oppe på et underjordisk vannspeil. De blå strekene er noe bredere enn det vanlig myrtegnet og det er svart konturlinje rundt. Upasserbar myr er farlig. Løp rundt!


Myr

Tydelig myr har heltrukne blå linjer og viser områder med bløt bakke med moser eller gras på, altså vegetasjon som skiller seg fra skogsbunn. Myra skal ha en tydelig skille mot skogsmark.

Utydelig myr har stipla blå streker og viser områder som har en jevn overgang mellom myr og skogsmark, men som fortsatt har et fuktig jordsmonn. Utydelig myr er som navnet sier ganske vanskelig bestemme både om det er myr og om utstrekninga. Dette er områder som vi skal bruke med forsiktighet som sikre sjekkpunkt - tegnet skal indikere at det er myrlendt og ikke mer.



Konturlinje

Vi må vi si litt kort om den sorte strek, altså svart konturlinje. Vi har stiftet bekjentskap med den sammen med det gule og vi skal snakke mer om den når vi kommer til fargen Svart, men altså:

Svart konturlinje sammen med Blå markerer en tydelig avgrensing mot det våte - det farlige våte. Det kan være elv, stor bekk, vann og farlig myr. Denne streken sier at det kan være farlig å kysse den og løypelegger og løper må ta hensyn til den. Løp rundt!

Kart-tegn som er større på kartet enn i terrenget.

Kart-tegn er kjekke å ha: Kartet blir ryddigere å lese og ikke minst kan vi vise svært små terrengdetaljer tydelig. Slike tegn er altså større enn detaljen i terrenget er og vi har i fargen Blått flere som vi har sett over: Brønn, vannfylt grop, bekk, grøft og smal myr.

Vi har masse slike tegn for små detaljer i svart og brun også som vi skal snakke om senere.

Åpent eller bevokst på myr?

Som vi har sett har alle myr-tegn i bildene Hvit bakgrunn som altså er myr med trær som i vanlig skog, men vi vet at myr kan være helt åpent, myr med trær eller myr med tett vegetasjon. 

Ser vi på o-kartet helt øverst er det en mengde kombinasjoner i myr- tegna.I den lange myra i vest er det både tydelig myr og utydelig myr. Så er det områder der myra er helt åpen og har da hel-gul farge for Åpent område og andre områder der det er halvåpent med tegnet for Åpent med spredte trær.

Myrer kan også ha vegetasjon som er svært tett og da legger vi på grønne kart-tegn. Vi ser det tydelig på myra vest for Onstjønna på o-kartet. Her er det både lysegrønne og mellomgrønne flekker i grønt midt på myra.

Alle disse opplysningen må vi bruke for å danne oss et bilde av hva vi har i vente framover i løypa og de er kjekke å ha når vi kontrollerer hvor vi er kommet i terrenget. Ikke minst er det kjekt når vi bommer........... Nei, det snakker vi ikke om nå. 

Vi gleder oss heller til neste farge som er Svart!



Leik slo oss ned i støvlene i kveld i karusellen

Postet av Melhus IL - Orientering den 12. Jun 2019


Da kom vi ned på beina igjen!

Etter en fantastisk vår med kjempetilslutning i trening og løp, fikk vi en nesestyver på Hølonda i kveld. Rollene var byttet om med at Leik hadde klart flest løpere og at vi fikk noen løpere som ikke klarte å fullføre løypa. Det gjorde at vi fikk bare 11 løpere som tellende mot Leik sine 30 løpere. Løypene til Tone Almås var skikkelig krevende i den tette granskogen øst for Gåslandsvatnet.

Noen gode resultater hadde vi i kveld også: Audun klarte en 3. plass i Blå løype etter to spreke Leik-løpere i Ola Keiserås og Oskar Andren. Atle var enda en gang raskest i Rød løype og Martin kom på 3. plass i Gul løype etter Esten Bakken, Gaula og Ola Neraune, Børsa-Orkanger. Ellers var det mye Leik i de andre løypene.

Det er all mulig grunn til å nevne Ingrid, Hanne og Ingrid sine løp i Gul løype på en flott tid! Kristoffer hadde nok ikke helklaff, men Rød løype var virkelig vanskelig og resultatlista viser at det var flere som ikke gikk rett på postene. 

Det svinger mye i karusellen fra tid til annet og det fikk vi se i kveld. Det var svært mye som foregikk av andre ting enn orientering i kveld som nok var mye av forklaring på et noe svakt oppmøte. Slik som lista er nå har Leik tatt oss igjen og ligger bare 20 poeng bak - stor spenning i karusellen igjen!  

Vel vel. Om 14 dager er det et nytt karusell-løp og da har vi fullt lag!

Resultater finner dere på Brikkesys. 

Til uka skal vi kose oss med klubbmesterskap på Øyberga!

Under kan du lese hva som er sendt til avisene om karuselløpet:

---------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

Leik med brakseier på hjemmebane ved Gåslandsvatnet

Tok nesten igjen Melhus som gir ny spenning i Orkla Gaula-karusellen

Leik var vertskap for 2. løp i årets OG-karusell i orientering. Samlingsplass var lagt ved nordenden av Gåslandsvatnet, midt i hjertet på Hølonda. Det var ganske stort forfall i alle lag, for det er mye som forgår med avslutninger nå like før skoleslutt. Det resulterte i bare 64 løpere og et noe overraskende resultater spesielt i lagkampen.

Tone Almås var løypelegger og bød på ganske krevende løyper i det noe uoversiktlige terrenget øst for vatnet  i retning Almåsåsen. Det ble mange som slet en del med det o-tekniske denne gangen og vi fikk stor spredning i tider i løypene.

 

Få nybegynnere

Melhus har dominert i nybegynnerklassen i siste åra og ikke minst det første løpe i Klæbu, men denne gange var det ingen som kom. Leik stilte med 4 løpere og Gaula en løper. Vi får tro at det er kollisjon med andre aktiviteter rundt i bygdene som er årsaken til den lave deltagelsen i nybegynnerklassen.

Også i Gul løype på 2 km var det som vanlig en god miks av ung og gammen. Esten Bakken, Gaula hadde klart beste tid, så Gaula har her en lovende løper. Så fulgte Ola Neraune, Børsa-Orkanger og Martin Melhuus fra Melhus.

 

Leikdominans i mellomløypene

I Hvit løype som også er 2km, men litt vanskeligere var det Leikløpere på de fem første plassene. Best var May Iren Almås tett fulgt av Asbjørn Bjerkenås og Anne Kari Stubbsjøen, alle med gode km-tider.

Grønn løype på 3 km ble det seier til Svein Unsgård, Leik slik som det ble i Klæbu i første løp. Denne gangen fikk han følge av lagkameratene Line Sølberg og Svein Olav Åmot.

 

Favorittseier og en liten overraskelse

Atle Pedersen fra Melhus er i godt slaget for tida og tok sin andre seier for året i Rød løype. Han hadde god margin til Jan Hage, Leik som igjen var godt framfor Anders Solstad Børsa-Orkanger.

I Blå løype snek overraskende Ola Keiserås seg framom Oskar Andren denne gangen med ett par minutter. Leikløperne var godt framfor Audun Bakk, Melhus som tok tredjeplassen.

 

Brakseier og ny spenning

Med et nokså dårlig  oppmøte av Melhusløpere utnyttet Leik sjansen godt på hjemmebane. De fikk et poengoverskudd nesten like mye som Melhus fikk i Klæbu og disse to laga er så godt som likt igjen. Melhus fikk såpass lite poeng at Børsa-Orkanger var knappe 10 poeng bak. Spenning i karusellen er flott og o-løperne ser allerede fram til løp nummer tre som går siste onsdag i juni på Orkanger.



O-skolen 3: Fargen Grønn

Postet av Melhus IL - Orientering den 11. Jun 2019


Fra åpent lende beveger vi oss nå inn i skogen, en skog som er tettere enn vanlig skog og da blir det grønt!


Hage / Forbudte områder

Vi starter med en spesiell grønnfarge som betyr forbudte områder for o-løpere i trening og konkurranse. Det kan være private hustomter eller industriområder og bare fremtredende detaljer inne i dette området kan tegnes på kartet som hus, jernbanespor o.l. Forbudte områder avgrenses av svart konturlinje rundt.


Nedsatt løpbarhet

Fargen er lysegrønn og brukes der det er både dårlig sikt og nedsatt løpbarhet til mellom 60 - 80 % Det er såpass tett med skog at det blir mange svinger rundt trær og litt smyging under grener. Farten ligner mer på jogging enn løping i slik skog. Det kan være en kombinasjon av tett skog og vanskelig undervegetasjon (kratt og urter) som gjør løpbarheten dårlig.


Dårlig løpbarhet / gangfart

Fargen er mellomgrønn og her er årsaken til en elendig løpbarhet det samme som i lysegrønne områder, men bare enda verre. Løpbarheten er fra 60% og helt ned til 20% som betyr at det går i gangfart og smyging mellom trærne og evt. også høye kneløpft. Ungsskogfelt av gran, tett løvskog og områder med ferske vindfall med flere trær er eksempler her. Mellomgrønne områder må en prøve å unngå om de er av litt utstrekning.


Ugjennomtrengelig vegetasjon

Fargen mørkegrønn brukes i områder som er nesten helt ugjennomtrengelig eller der en må kjempe seg gjennom. I Trøndelag er ofte løvskog som har blanding av rette og krokete trær med mye greiner av f.eks. hegg eller massevelt av grantrær etter storm gode eksempler. Her skal området være svært lite om det ikke skal lønne seg å løpe rundt - kanskje bare 15-20 meters bredde er nok til å sinke deg svært mye. Heldigvis er det svært sjelden vi må bruke denne fargen i Trøndelag.


Nedsatt løpbarhet - god sikt

Her er både farge og begrunnelse det samme som i heldekt lysegrønn farge, men tegnet er med nord-/sørvendte streker. Tegnet brukes i områder med noe kvist i hogsfelt, lavt kratt eller høye urter som gir 60%-80% løpbarhet, men sikten er fortsatt god. Her er det med andre ord høye kneløft og farten blir mer i joggetempo.


Dårlig løpbarhet / gangfart - god sikt

Også her er både farge og begrunnelse det samme som i heldekt mellomgrønn farge, men tegnet er med nord-/sørvendte streker og løpbarhet mellom 20% og 60%. Mest typisk er nok områder med gammel, grov og høyt bringebærkratt sammen med lave busker eller begrensende områder med svært mye kvist fra fersk hogst. I likheten med mellomgrønne områder blir det mer gåing med ekstra høye kneløft enn jogging. Er område av en viss utstrekning er det verdt å dra rundt.




Forklaring på nedsatt løpbarhet

For å forstå bedre forskjellen mellom fargevariantene brukes benevnelsen Nedsatt løpbarhet. Utgangspunktet er vanlig skog (Hvitt) som har løpbarhet 100% - 80%. Med andre ord kommer det ikke noen grønnfarge på kartet før farten er redusert til under 80%  

Og det betyr: Dersom du  løper mellom 800 og 1000 meter på 10 minutter i vanlig skog blir det lysegrønt først når du løper bare mellom 600 og 800 meter på 10 minutter. Tilsvarende for mørkegrønn blir en strekning mellom 200 og 600 meter. Slik graderes alle de grønne og gule tegnene på kartet.



2. løp i karusellen på Hølonda onsdag

Postet av Melhus IL - Orientering den 9. Jun 2019


Onsdag 12. juni kl 1800 skjer det igjen:  Da skal vi ut kjempe om lagpoeng i OG-karusellen igjen - denne gangen på Hølonda. Leik har lagt sitt løp til Gåslandsdalen som er en sidedal mellom de to hovedveiene som går fra Korsvegen til Gåsbakken. Kjørerute fre Korsvegen her.

Vi prøver å samkjøre mest mulig p.g.a. begrenset parkering ved samlingsplass og vi kjører kl 1715 fra Melhusbanken. Det vil være med utlånsbrikker for de som trenger det. Stefan og Eivind vil hjelpe rekruttene om det trengs.

I det første løpet i Klæbu for tre uker siden fikk vi et godt forsprang til de andre laga og mye takket være allidrett. Der kan vi nok ikke regne med drahjelp denne gangen, så da er det bare for oss andre å mobilisere igjen! Vi vet hvor lett det er å spise opp noen hundre poeng med et moderat oppmøte i nå og da - det er lenge til karusell-stafetten i september.


Slik så resultatlista ut i Gul løype sist vi var i Gåslandsdalen i 2016. Tapetisering!  

Resten av løypene var ikke fullt så gunstige, så Leik slo oss på hjemmebane den kvelden.

Det trenger ikke å gå slik denne gangen?

Her kommer innbydelsen fra Leik:



Over 30 løpere i 2. O6`er på Løvset

Postet av Melhus IL - Orientering den 6. Jun 2019


O6`erens 2. løp gikk fra vanntanken på Løvset i kveld med over 30 løpere. Hurra!

Audun K hadde lagt løypene sørover etter en snarvisitt i søndre Svartåsen. Nybegynnerne kom så lang som til Pallinsætra, C-løype til Loddbekken ved Bord og Benker og de andre to løypene fikk seg en runde litt opp for Prestbakkan og Rye.

Våre nye rekrutter har stø kurs mot enda sikrere orientering. Nybegynnerne går trygt gjennom sin løype og flere har også tatt steget opp til C-løype og det går veldig fint både for de unge og foreldrene - flott!

Det var jevnt fordeling av løpere i alle klasser i kveld. Av damene hadde Katrin beste tid C-løypa og Hege var best igjen i 3km B. I herrenes C-løype tok Martin innersvingen på Johannes, men det bare med 3 sekunder!

Kristoffer er i ferd med å distansere godt voksne middelaldrede menn i 3km B-løypa. Far John kom nærmest i den klassen. I langløypa trakk Atle det lengste strået framfor Stein Ivar.

En flott kveld ble det i et perfekt løpsvær. Stor innsats og godt humør på alle! Resultater her (nesten oppdatert)

Neste onsdag skal vi til Hølonda for å kjempe oss til fortsatt ledelsen i karusellen.



O-skolen 1: Fargen Hvitt og utmark

Postet av Melhus IL - Orientering den 3. Jun 2019


Vi starter med den prangende fargen Hvitt!


Til høyre ser du farge Hvitt, for du er ikke fargeblind! Hvitt brukes som fargetegn for helt vanlig skog som kan sees på bildet til venstre. Den er hverken tett eller åpen og er helt grei å løpe i, da trærne ikke står så tett at de hindrer deg nevneverdig. Sikten er ikke veldig god,  men vi kan se et stykke fram i skogen.



Hva sier Friluftsloven om ferdsel i utmark:

§ 2.(Ferdsel i utmark.)

I utmark kan enhver ferdes til fots hele året, når det skjer hensynsfullt og med tilbørlig varsomhet.


Da er vi i gang med o-skolen og kan vente i spenning til neste leksjon kommer!



O-skolen 2: Fargen Gul

Postet av Melhus IL - Orientering den 2. Jun 2019



Da går vi fra det usynlige Hvitt og til de synlige fargene på kartet.

Først skal vi ta for oss åpne områder i utmark og innmark,  litt om forskjellen på utmark og innmark i orientering og hva friluftsloven sier om dette.


Fargen Gul 

Dyrka mark: 

Vi starter med det enkleste som er dyrka mark for det har de fleste greie på og er lett å bestemme. Tegnet har en helgul grunnfarge som har blitt litt fregnet av små svarte prikker og skiller seg godt ut fra andre  gule tegn. I tillegg har alltid dyrka mark ei heltrukket svart konturlinje som avgrensing mot området utenfor. Dyrka mark er forbudt område og det gjelder selvsagt om jordet brukes til enten korn- eller engvekster.

Åpent lettløpt område med og uten spredte trær: 

Begge tegnene har den dype gulfargen i seg, men ingen svarte prikker. Dette er områder med svært god løpbarhet som parker og plener i urbane strøk, samt grassletter i utmark som er tidligere slåttemarker og beiter som ennå ikke er grodd igjen. Tegnet Åpent lettløpt område med spredte trær har samme gode løpbareheten, men har noen spredte trær som verken er skog eller helt åpent, men det rokker ikke ved at området oppfattes som nokså åpent.

Åpent område med og uten spredte trær:

Begge tegnene har en merkbar blassere gulfarge enn de lettløpte områdene. Disse åpen områdene er i utmark og kan være lyngheier, snaufjell, hogstfelt, nylig tilplantede områder (trær lavere enn ca 1 m) eller andre stort sett åpne områder med røff undervegetasjon, lyng eller høyt gras med løpbarhet som typisk åpen skog. Med andre ord  blir det her noen høye kneløft! Tegnet for spredte trær har samme betydning som under Åpent lettløpt område med spredte trær, bare at det er en del dårligere løpbarhet.



Er det enkelt å se forskjell mellom du ulike fargene i marka? 

Det med å bestemme hva som er rette fargen som skal gjengi det en synfarer ser i marka på et o-kart er for det meste en vurdering. Hvor går grensa for f,eks. åpent og halvåpent område og så videre til skog og er denne åpne flekken i skogen for liten til å bli tatt med evt. skal den få en helgul farge slik at løperne kan se den på kartet. Vi var nevnt under hvert tegn over og vi vil komme tilbake til det når vi omtaler de andre kart-tegnene i kommende leksjoner. Fargene skal gi et så tydelig varsel til løperen om hva sikt og løpbarhet en kan forvente på sine strekk.

Som du ser er det en hel del vurderinger, men med øving blir både synfareren og ikke minst o-løperen sikrere.


Det var tegnene, men hva sier Friluftsloven  om dyrka mark (utdrag):

§ 1 a. (Hva som forstås med innmark og utmark.)

Som innmark eller like med innmark reknes i denne lov gårdsplass, hustomt, dyrket mark, engslått og kulturbeite samt liknende område hvor almenhetens ferdsel vil være til utilbørlig fortrengsel for eier eller bruker. Udyrkete, mindre grunnstykker som ligger i dyrket mark eller engslått eller er gjerdet inn sammen med slikt område, reknes også like med innmark. Det samme gjelder område for industrielt eller annet særlig øyemed hvor almenhetens ferdsel vil være til utilbørlig fortrengsel for eier, bruker eller andre.

§ 3.(Ferdsel i innmark.)

I innmark kan enhver ferdes til fots i den tid marken er frosset eller snølagt, dog ikke i tidsrommet fra 30. april til 14. oktober. Denne ferdselsrett gjelder likevel ikke på gårdsplass eller hustomt, inngjerdet hage eller park og annet for særskilt øyemed inngjerdet område hvor almenhetens vinterferdsel vil være til utilbørlig fortrengsel for eier eller bruker.



O6`er nr. 2 går onsdag kveld på Løvset

Postet av Melhus IL - Orientering den 2. Jun 2019


Onsdag 5. juni kl 1800 er Audun K klar til å ta imot spreke o-løpere i Vassfjellet. Vi har flyttet starten hit fra Rye for å få bedre rekrutt-løyper. De lengste løypene går mye i sørlig retning mot liene rett opp for Rye. Terrenget er relativt lett og oversiktlig.

Her følger et veiledende oppsett for klasseinndeling i O6`eren :

Det er helt minimalt med parkering ved samlingsplass som bildet viser. Derfor må bilder settes ved Rønningsgjerdet (ved busstoppen) og en rask gåtur som oppvarming følger. Se rute her. 

Reidun, Gunleiv og Eivind vil være tilgjengelig for rekrutthjelp denne gangen.



Statutter og Informasjon ukens løype 2019

Postet av Melhus IL - Orientering den 31. Mai 2019


Statutter ukens løype 


Ukens løype er et trim- og treningstilbud til befolkningen der orientering og naturopplevelse er inspirasjonsfaktorene.

Det tilbys 10 løyper i løpet av sesongen, 5 før og 5 etter ferietiden. Løypene er vanligvis på inntil ca. 3 km og skal ha 8 poster.


Statutter for premiering:

For å oppnå premiering må deltakerne ha fullført minst 8 av 10 løyper i løpet av sesongen.


1. året får deltakeren en pokal med innskrift ”MIL O-tier” og årstall + ”bronse”.

2. – 4. året graveres nytt årstall inn på pokalen.

5. året graveres årstall + ”sølv”.

6. – 9. året graveres årstall.

10. året graveres årstall + ”gull”

15. året er premien en plakett med ”Ukens løype 15. gang”.

20. året limes det på ”20. gang” på plaketten.

25. året får deltakeren Kari Bortens 25-års-vase.

30. året får deltakeren Kari Bortens 30-års-fat.

35. året får deltakeren innskriften ”


Vel møtt til UKENS LØYPE 2019

Deltagerposer selges på Sportshuse Melhus og koster kr 200.

Deltakerinfo

Hver løype har 8 poster, og lengden varierer vanligvis mellom ca. 2,5 og 3 km i luftlinje. Skulle løypa bli lengre fra parkering tilbake til parkering, skal dette oppgis på internett-siden. 

Første post og egnet parkeringsplass kunngjøres nå kun på MIL O-gruppas hjemmeside for Ukens løype:http://www.melhusorientering.no/p/11795/ukens-loype

Hvis det er noen deltagere som ikke har internett, kan de ta kontakt med undertegnede.

Det er viktig at den enkelte parkerer så fornuftig som mulig, så vi ikke hindrer annen virksomhet. Vi prøver å unngå parkeringsplasser som har avgift, men det er enkelte ganger vanskelig å unngå.
Løypene står ute i 3 ½ uke (4 helger) unntatt løype 5 som står ute hele sommerferien.

De som har greid kravet 11 ganger eller mer, skal ikke levere pokal, bare kort for registrering. Det er spesialpremier etter 15, 20, 25 og 30 år.  

Årets løyper      

1

Øyberga - Yraberget
 Kart: Øyberga 1:10000

16/5 – 11/6

Audun Bakk

audun.bakk@sintef.no

47318656

2

Våttåsen - Lete

Kart: Skjetnemarka 1:10000

24/5 – 17/6

Mona Keiserås Hugdal

mona@kvt.vgs.no

91839142

3

Vassfjellet - Rye  Kart: Vassfjellet vest 1:15000

31/5 – 24/6

Kjell Arne Morland

kjell-arne@morland.no

95233532

4

Fremo, Ler
 Kart: Fremo Nord 1:10000

7/6  –  1/7

Audun Kleiven

audun.kleiven@getmail.no

41628505

5

Hangervåttan, Byneset

Kart: Hangervåttan 1:10000

14/6 –  5/8

Martin Melhuus

mart-mel@online.no

97698725

6

Råbygdmarka, Kvål     Kart: Råbygdmarka retro 1:25000

26/7 – 19/8

Reidar Solem

reidar.solem@outlook.com



97718999
 

7

Anemarka/Kuba

Kart: Anemarka 1:7500

2/8  – 26/8

Ivar Keiserås

 ivar@keiseraas.no

93607888

8

Vassfjellet - Nord  Kart: Vassfjellet vest 1:15000

9/8 –   2/9

Kåre Onsøyen

kareonso@live.no

90082420

9

Skjøla
Kart: Skjøla 1:10000

16/8 – 9/9

Jens Arne Meistad

jens.arne.meistad@matematikksenteret.no

95756891

10

Øyberga - Finnseten
 Kart: Øyberga 1:10000

23/8 – 16/9

Sturla Sandvei

sturla.sandvei@gmail.com

92044006

Spesialinfo løype 5 - Hangervåttan: Ta av fylkesveg 6652 (Hangerslettvegen) på Spongdal. Etter noen km ta av en gårdsveg svakt til høgre og kjør gjennom gården Hangeråsen. Etter et par hundre meter kommer man til et kryss og der kan man parkere. 


Spesialinfo løype 6 - Råbygdmarka: Dette kartet er i målestokk 1:25000 fra 1962. Ikke akkurat nåtidens standard, men artig å prøve noe nytt.  Parker ved skotthyllbanen.


Spesialinfo løype nr 7 – Anemarka/Kuba: Normalt skal Kuba være tilgjengelig tørrskodd i august. Det anbefales at man sjekker ut dette før man legger ivei.


Spesialinfo løype nr 9 – Skjøla: Kartet er ikke helt oppdatert for ny hovedveg til Klæbu og parkeringsplassen. Så snart man har forlatt parkeringsplassen så er det ingen store endringer


Kartposen koster i år 200,- kroner (økning på 50 kr fra i fjor). Hvis flere i familien ønsker å registrere seg, kan du kjøpe ekstra klippekort for kr 50,- pr. pers. Dette kan kjøpes på Sportshuset. 

Alle som greier minst 8 av 10 løyper, leverer klippekort (+ pokal, hvis du har) til Sportshuset eller direkte til undertegnede innen 23. september 2019.

NB!  Husk å skrive navnet ditt på deltakerlista når du kjøper kartpose!

 GOD TUR!

Martin Melhuus
Mobil: 97698725
E-post: mart-mel@online.no





O6`eren gikk i KM-løypene i kveld

Postet av Melhus IL - Orientering den 29. Mai 2019


Kjekk og sprek ungdom knipset etter løpet i kveld. Johannes,  Signe, Julie, 2x Ingrid og Hanne. Signe og Julie løp nybegynner i en viss fart, mens de andre taklet C-løype utmerket. Lovende!

Løpet i kveld var det første i årets O6`er som avsluttes med Gimse by Night i høst. Over 30 løpere stilte opp og da hadde vi flere som deltok i Ungdomsløp i byen. Løypene var plukket fra KM-løypene som gikk søndag.

Vi har nå mange spreke og positive rekrutter som mer og mer får den erfaring som skal til for å bli trygg i o-løypa. Disse fordeler seg mellom nybegynnerløypa og C.løype og alle har fin framgang fra i vår. Foreldrene går også gjennom løyper som rekruttene løper. Slik er o-sporten!


Amalie og Erlend like etter å ha stemplet på sisteposten. Bare et sugende oppløp gjenstår.

Sanna og Emma blåste gjennom nybegynnerløypa med to hunder og mor Maja på slep. Etterpå tok de C-løype på strak arm - imponerende!

Flere fikk merke at løypene var lagt til et mesterskap og brukte litt tid på sine runder, men alle kom gjennom. Johannes og Sigurd hadde gode løp i C-løype. Hege fikk ei god tid i B-løypa og hadde nest beste tid av alle i den i kveld. 

Gaute vant H 50-74 klassen og fikk beste tid i B-løypa som også var kveldens nest beste km-tid. John og Kåre var nærmest likt i mål, der sekunder skilte til slutt. Johannes var eneste løper i H 13-16 og hadde også B-løypa.

Stein Ivar leverte et sterkt løp i kveld i klasse H17-49 med ei km-tid neste likt med Gaute.

Audun B løp sin egen løype i kveld, da han var løypelegger i KM. Det var lengste løype som var 4,9 km og det ble kveldens beste km-tid. Tida holdt derimot ikke mot de beste fra søndagens løp i KM. Det er virkelig høyt nivå blant de beste i kretsen.



Som et ekstra innslag ble det delt ut MIL Lagets diplom 2018. Hege fikk den for gull i KM sprint og Audun for KM- gull i H35- og Midtnorsk mester i H45-. Gratulere!!

En fin kveld i Skjetnemyra og Momarka / Kregnesmarka i kveld og oppmøtet og innsatsen var helt upåklagelig! Nest O6`er går fra Løvset-bakkan neste uke.

Resultater med poeng kan leses på Brikkesys.



1. løp i O6`eren og ungdomsløp onsdag kveld

Postet av Melhus IL - Orientering den 27. Mai 2019


Denne ukas aktivitet starter med ungdomtrening fra Skjetnemyra kl 1800 mandag 27. mai.

Onsdag 29. mai er det både ungdomsløp arrangert av Freidig og 1. løp i O6`eren vår.De som velger ungdomsløp kontakter Atle eller Eivind før tirsdag kveld.

Onsdag kl 1800 starter 1. løp i vår interne O6`er. Det er som navnet sier 6 løp som går hele sesongen utenom ferier og karusell-løp. O6`eren avsluttes 25. september med Gimse by Night. Her blir det sammenlagt-premiering for de som har 4 løp eller flere og utdelinga er ved sesongavslutninga på Bjønnabakken 16. oktober.

Eivind vil stå for tilrettelegging onsdag kveld, for løypene blir servert på sølvfat: Vi skal løpe de samme løypene som ble brukt i KM søndag - ikke mindre! Da var det mellomdistanse som vi si litt kortere løyper enn vanlig. Løypene går øst og sørøst for Skjetnemyra i Mo- og Kregnesmarkene.

Ingrid og Stein vil hjelpe rekruttene med løyper o.l.

Her er kjørerute fra rundkjøringa på Gimse til Skjetnemyra om det skulle være noe tvil. 



KM mellomdistanse i Skjetnemyra i dag ble et vellykket arrangement

Postet av Melhus IL - Orientering den 26. Mai 2019


229 påmeldte løpere ble det til slutt på våre lister under KM i dag i Skjetnemyra og 212 av disse startet til slutt. Audun B hadde lagt 9 løyper fra 1 km for de minste og mest uerfarne til neste 5 km for sprekeste og hvasseste i herreklassen. 

Det var bare godord å høre fra alle som kom inn - også fra de som ikke fikk det til med orienteringa denne dagen. Terrenget i Momarka er ganske lettløpt til Trøndelag å være og noen av det bedre vi kan by på i Melhus. En del stigning var det, noen myrer som var tunge og mye blåbærtuer i skogen gjorde det nokså sugende tross alt. Audun hadde i tillegg lagt inn mange gode o-momenter som fordret god o-teknikk. Hege snappet opp dette fra deltagerne: «Virkelig artige løyper», «variert terreng løypene var lagt i», «nesten nytt område hver gang vi er borti her» og «hils løypeleggern og si det var supre løyper» var kommentarer som jeg hørte iallefall!



Arenaen tar form lørdag ettermiddag.

Søndag var det full betjening av alle funksjoner. Atle sjekket poster, Marit, Hanna, Marte og Morten rykket inn i kiosken og dirigerte biler, Atle, Stein Ivar og Eivind var på plass i sekretariatet, Ivar, Audun K, Trine og Kåre inntok to startplasser og Hege bestyrte premiebordet. Over det hele svevde løpsleder Kjell Rune og gjorde alt og ingenting. Vi fikk også Røde Kors med oss som del av en byttehandel med de til neste helg.


 Dagens yngste deltager bli sendt ut av Ivar og stempler ikke lenge etter i mål. Ett skikkelig Små-o-troll!



Kåre har nettopp tatt imot den første løperen i mål. Heia!

Kristoffer var tidlig ut i skogen i dag. Dette var dagen ikke bare for o-løp, men også konfirmasjon - gratulere til Lerli`s.

Arenaen er klarert for premieutdeling. Et herlig samling av gammel og ung i tar det helt med ro.

Her fra medaljeseremonien til D21-.Vi trodde at vi hadde for små premiepaller helt til vi kom på at vi hadde med o-løpere å gjøre - god balanse og godt samarbeide!
I midten er vinner Anna Ulvensøen, t.v. Ingunn Egeberg Vari og t.h. Ronja Bjørklund alle fra NTNUI.

Vi har masse bilder under Bilder fra løpet. Se også Trønderbladets bilder fra løpet her.

Resultater kan du lese på Brikkesys.

Vel blåst denne gangen også!

............... blåst og blåst! I følge Kåre var det bare en ting som sviktet i dag: Værmeldinga slo ikke til - vi fikk mye sol!



Bli med på KM mellomdistanse i Skjetnemyra søndag!

Postet av Melhus IL - Orientering den 24. Mai 2019


Melhus står som arrangør av årets kretsmesterskap i langdistanse søndag 26. mai fra Skjetnemyra. Slik det ser ut nå blir det påmeldt godt over 200 løpere. Det er plass til adskillig mange flere, så kom å prøv ei av Audun B sine løyper i Momarka.

Det er bare å møte opp for påmelding mellom 1030 og 1130. Ingen startkontingent, men det er vegavgift på SMS. For dere som kan melde dere på . Det er løyper til alle!

Her er link til løpet på Eventor.

Benytt sjansen til å se og være en av deltagerne i et større arrangement i virkeligheten på hjemmebane. 



Melhus med en kjempetropp i Klæbu i kveld

Postet av Melhus IL - Orientering den 22. Mai 2019


Atle slår av en prat med fam. Solberg Qvenild etter målgang. Klæbu hadde lagt sin mellomdistanse delvis i boligfelt og i de bratte ravinene ned mot Nidelva. Disse liene er ikke enkel å takle for alle og det var ganske store utslag i løpstid i kveld i klassene.

Det er ikke måte på MIL-dominans denne kvelden. Hele 32 nybegynnere gjennomførte sin løype med glans. I tillegg er det fersk rekrutter som allerede takler Gul løype helt utmerket - virkelig imponerende  alle sammen! Ellers har foreldre til disse godt grep på orienteringa.

I Blå løype blir ikke enkel å ta seieren fra Oskar Andren i år. Audun fikk en fin 3. plass. I Rød løype derimot ble det trippelseier med Atle, Kristoffer og Kjell Rune. Flott!

Grønn løype tok Leik trippel, men Hege var fattige 5 sekunder bak 3.plassen. Kåre og Eivind kapret så dobbeltseier i Hvit løype, mens det ble 2. og 3. plass til Martin og Johannes i Gul løype.

Resultatene er ikke helt finpusset, da ikke alle poenger er helt rett. Mye tyder på en ledelse på mellom 1200 til 1300 poeng på Leik - Gratulere!

En helt fantastisk dag i Klæbu ble det for oss. Neste gang det er OG-karusell blir på Hølonda den 12. juni.

Neste trening for oss kommer førstkommende onsdag den 29. mai i Skjetnemyra. Da blir det resirkulering av KM-postene. NB! Søndag 26. mai er det bare å møte opp i Skjetnemyra kl 1100 under KM. Løyper for alle!

Under ser vi Løypelegger Nils Ottar Svaan, Stein Ivar og John ved målet.

 

Her kommer innlegg om løpet som ble sendt avisene:


Stor oppslutning i første løp i OG-karusellen

108 løpere gjennomførte ei av de 6 løypene i Hjellimarka nær Klæbu sentrum

Klæbu var første ut i år som arrangør av ett av de 6 løpene i Orkla Gaula-karusellen i orientering. Her stiller det løpere fra klubbene Klæbu, Gaula, Melhus, Leik, Børsa og Orkanger, der de to siste har slått seg sammen i lagkampen. Løpsområdet er oftest benevnt Hjellimarka mellom Klæbu sentrum og Nidelva. Litt kortere løyper (mellomdistanse) måtte til i det begrensede terrenget som bestod av litt gateorientering og så ei bratt skråli  med ravinedaler og tett vegetasjon ned mot elva. Dette terrenget er noe uvant for mange og det skaffet litt ekstra trøbbel for en del denne kvelden.

Hvert år er det spennende for o-laga om det kommer nye til i miljøet. Gledelig er det at nybegynnerklassen denne onsdagen talte over 40 løpere. Over 30 av disse kom fra Melhus som i år igjen har klart å trekke til seg nye rekrutter. Mange av Melhus-rekruttene kommer fra svært ivrige All-idrettsutøvere fra Gimse/Høyeggen. Litt tynnere derimot i de andre laga, men arrangørklubben Klæbu hadde 7 nybegynnere mens Leik fikk med seg 2. Vi får håpe at de andre laga har flere hjemme som slutter seg til når løpene går i nærmere senere i sommer.

Gul løype har en blanding av unge, både ferske og litt erfarne løpere, samt eldre løpere som har deltatt i årtider. Ådne Sundet fra Leik gikk denne gange av med seieren og slo dermed Johannes Lerli, Melhus som i fjor var beste løper i denne løypa. Mellom disse ungdommene kilte veteranen Martin Melhuus fra Melhus seg inn. 15 løpere gjennomførte Gul løype i Klæbu.

Hvit løype bød på flere vanskelige strekk i skrålia som gjorde at neste ingen løp helt feilfritt gjennom. Melhus tok dobbeltseier med Kåre Onsøien og Eivind Bakk. Deretter kom Leikløperne på rekke og rad med Asbjørn Bjerkenås først av disse. Det var tett mellom løperne hvor det skilte 4 minutt blant de 7 første av 13 løpere.

Grønn løype har også i år mange deltagere og 18 løpere deltok denne gangen. Har var det større spredning i tid mellom topp og bunn som tyder på at noen traff skikkelig bra med orienteringa og noen måtte bruke noe tid i løypa. Her også skilte det lite i toppen med 10 løpere på 5 minutt.Leik trippelseier med Svein Unsgård, Eivind Næve og Tone Almås.

Melhus svarte på trippel til Leik i Grønn løype med å ta trippel i Rød løype. Atle Pedersen er i storform og vant med ei god kilometertid. Ikke langt etter kom hans o-lærling Kristoffer Lerli og om ikke lenge havner nok han øverst på denne lista dersom framgangen fortsetter. Kjell Rune Logan-Halvorsrud fikk også ei god tid ikke langt etter disse to. Det var 11 løpere i Rød løype denne gangen.

Lang løype er Blå løype og her har OG-laga fått en løper som setter en nokså høy standard, nemlig Oskar Andren, Leik. Han holder svensk landslagsnivå og var nokså suveren med eneste med løpstid under 7 minutter på kilometeren. 3 minutter bak kom Ola Keiserås også Leik, mens Audun Bakk fra Melhus tok tredjeplassen. Leik hadde 5 av 9 løpere i Blå løype denne kvelden der løype hadde noen gode veivalgsmuligheter.

I lagkampen starter Melhus med et brak. Halvparten av alle løpere i Klæbu kom fra Melhus i og med den store rekrutt-troppen som møtte opp. Leik har også en sterkt lag med 25 løpere som utmerker seg med høy fart i mange løyper. Melhus skåret litt over 3300 poeng og Leik fikk like under 2100 poeng. Børsa-Orkanger ligger på 3. plass noe etter de to første. Klæbu og Gaula hadde også en del løpere med i et fint avviklet arrangement av Klæbu.

Karusellen fortsetter om 3 uker på Hølonda og da kan mye være endret laga imellom – det er langt igjen til potet er opp av jorda



Vil du bli med på Ungdsomløp?

Postet av Melhus IL - Orientering den 20. Mai 2019


På torsdag skal ungdommene våre delta på årets 2. ungdomsløp ved Rosten skole

Vi vil gjerne at du som har deltatt på rekruttcupen i vår blir med oss.

Ungdomsløpene arrangeres av klubbene i Trondheim. Det er ca. 200 barn og ungdommer som deltar. Løpene er et lavterskeltilbud for alle barn og ungdommer som synes det er gøy å løpe orientering. 

Du kan ha med mamma eller pappa i skogen hvis du vil det. Det er fri start og det er premier til alle. 

Alle løpene har kiosk med kakesalg. 


Hvis du vil være med så meld i fra til Atle (tlf. 99 16 01 45) før onsdag 22. mai kl.  20.00.




Karusellen starter onsdag i Klæbu!

Postet av Melhus IL - Orientering den 19. Mai 2019


Stor jubel i Børsa etter 5. løp i karusellen. Like stor jubel blir det nok i Klæbu også onsdag 22. mai når første løp i årets karusell går av stabelen. Da skal vi mønstre fullt lag fra Melhus! Dette er noe av det viktigste løpene vi er med for sommeren der vi først og fremst løper for laget.

Det er nå viktig at vi kommer igang på en fin måte med godt oppmøte. Våre konkurrenter er også ganske mange løpere av høy kvalitet - nokså likt som Melhus. Bruk litt tid til å bestemme dere for løyper som passer fra våren og utover sesongen. Det viktigste er i først runde å få godkjent løp. Da blir det poeng for laget!

Vi kjører felles fra Melhusbanken senest kl 1730. Løpet går ikke langt fra Klæbu kirke og her kommer innbydelsen fra Klæbu: Kartlink her.




Mange hundre elever i aktivitet under Verdens O-dag onsdag

Postet av Melhus IL - Orientering den 16. Mai 2019


Verdens o-dag arrangeres over hele kloden og det ventes nærmere 500 tusen deltagere i år.

I fjor hadde vi i nedre Melhus om lag 1200 deltagere til sammen ved alle skoler + vårt eget arrangement – vi har ikke noe mindre ambisjoner for årets WOD! Det har heller ikke orienteringsforbundet. Bare les:

"Målet for 2018 var 200 arrangementer og 35000 deltakere. Vi nådde målet for deltakerne med 35094. Og det ble til og med bedre enn forventet med 243 registrerte hendelser. Det inkluderer klubb- og skolearrangementer. For det meste klubber som ordner for skoler. Mange av klubbene er positive for WOOD, og vi vet også at mange skoler er positive. "Å være en del av noe større" er viktig for deltakelse. Likevel er det mange steder vi ikke har nådd. Noen grunner er at det ikke finnes noen lokal klubb, ingen kart, informasjon kommer ikke til de riktige personene og så videre ... "



Starten har gått og det er bare å lete poste ved Gimseskolene.

Orden i sysakene ved Gimse skole. Alle trinn på alle skoler fikk hver 3 korte sommerfugl-løyper før de satte ut i o-løypa som også hadde tidtaking. Etter løpet fikk alle gruppen sin egen utskriftslappe over løpet.


Vi i o-avdelinga har vært med å lagt til rette for aktivitet i alle skoler i nedre Melhus. Ved Gimseskolene var det onsdag et felles arrangement med mange hundre elever i sving hele skoledagen. Martin, Audun K, Kåre og Eivind hadde rigget seg til med hever sin stasjon hvor elever fra Brekkåsen, Høyeggen, Gimse barneskole, Gimse ungdomsskole og Melhus vgs fikk hjelp til løyper og tidtaking.



Kåre viser her elver litt om brikken og litt om løypa. Ikke enkelt å være o-løper for første gang, kanskje?


I tillegg hadde Brekkåsen og Høyeggen egne opplegg for sine fire laveste trinn. Øya vgs vil nå snart arrangere o-dager for sine elever et annet sted og når vi tar med den store tilstrømminga til vår eget løp på Grønneset ligger vi godt an for ny rekord.

Men det viktigste er orientering:  Verdens O-dag - en del av noen større!



Feiring av Verdens O-dag avsluttet med stormønstring på Grønneset!!

Postet av Melhus IL - Orientering den 15. Mai 2019


Disse kan illustrere o-gleden på Verdens O-dag. Noen av våre nye rekrutter av året med nyervervet løpsskjorter etter sine løp på Grønneset i kveld.

Stefan hadde lagt fem løyper i kryss og tvers på Grønneset der løpere både fra Leik og Melhus møtte opp i hopetall. Lek hadde lagt sitt O6`er-løp hit og de stilte med over 40 løpere - noen rekrutter, men flest voksne spreke, kjente travere. Løypene ble svært godt mottatt av alle.



Stafan med assistenter har full hyre med å ekspedere tilstrøminga av o-løpere.

Det ble et yrende liv på Grønneset når Leik og Melhus mønstret sitt mannskap på Verdens O-dag.


Melhus kunne skilte med enda flere løper i kveld enn sist onsdag. All-idrett deltok også denne gangen og de viste virkelig stor iver. Mange av disse og også andre rekrutter løp flere runder og løyper og fikk nesten ikke nok tid til løpingen. Runde på runde ble det på mange og like blid!



Leik med en stor tropp.

All-idrett fra Gimse og Høyeggen stilte nærmere 20 barn med følge og utgjorde en stor del av Melhus sine løpere. Alle svært ivrige og flere løp mange runder og endte i ordinær nybegynnerløype til slutt.


Dette var tredje og siste løp i Rekruttcupen og Hege kunne både servere kaker, saft og kaffe og i tillegg premier for vel gjennomført rekruttcup, Sola vendte også tilbake etter ordre fra Hege, så her var det mange fornøyde deltagere!



Kø i påmelding både hos Melhus og Leik som hadde egen påmelding.

Atle hjelpe rekrutter av gårde i sin løype


Så til slutt fikk vi delt ut noen løpsskjorter til rekrutter som vil satse på orientering framover - utdeling så langt lageret rakk og det gjorde det ikke! Her er det bare å hive seg på ei ny bestilling!



Samlingsplass og løpsområde i ett.

Etter løpet er det minst like vanskelig å bestemme seg for premie som det var å finne poster under veis.

Her er resultater fra kveldens løp.



Trening og opplæring fortsetter på Grønneset onsdag

Postet av Melhus IL - Orientering den 12. Mai 2019


Slik så det ut på Grønneset for to år siden. Det var 1. løp i Orkla Gaula-karusellen og vi feiret en solid løpsseier med en dukkert - ja, noen i hvert fall!

Vi møtes på samlingsplassen like ved parkeringa på Grenneset onsdag 15. mai og det hele starter kl 1800. Her er kjørerute til Grønneset. Plassen er nok kjent for de fleste, men det er en idylliske plass med flott grasvoller og fin strandlinje avbrutt av lave skrinne åser.

Stefan har lagt fem løyper til oss mellom 1 km og 3 km. Det er et begrenset område og ganske greit og trygt for nybegynnere. Vi vil veilede alle som trenger det så langt vi rekker og det er Kjell Rune og Eivind som vil bistå mest.. Vi har dratt fram noe små kompass fra glemselen som vi kan låne ut til som trenger det. For å få til litt lengde på de lengste løypene må det til med mange poster og mange retningsforandringer, så her må vi holde tunga rett i munnen.

Dette er siste løp i vår Rekruttcup og etter løpet blir det premieutdeling og en enkel servering. Ellers får vi besøk av gode o-løpere fra Leik som har lagt ett av sine interne O8`ere til denne kvelden. Veldig moro!



Nordgardsmyra på Brekkåsen var full av små og store o-løpere i kveld

Postet av Melhus IL - Orientering den 8. Mai 2019


Pulje etter pulje ankom samlingsplass i kanten av Nordgardsmyra på Brekkåsen i kveld. Rekruttcup 2 stod på programmet! Første løp gikk av stabelen ved inngangen til Melhustorget lørdag.

Litt forkiling ved påmelding var ikke til å komme utenom da vi ble litt tatt på senga av den store tilstrømningen i kveld. Vi har bare et overslag over alle som stilte til start, men godt over 70 personer var nok til stede. De fleste registrerte seg, men nokså mange var følge til sine håpefulle uten brikke i hånda. Ekstra mange ble det, da All-idrett ved Gimse hadde lagt treninga til vår løp. Ikke riktig alle fikk sitt eget kart, men samarbeide duger godt i skogen også.

Her er for resten et blodferskt tidsbilde fra skogen i kveld: Mye gøy i skogen i kveld! 4 fra allidretten løp avgårde i retning en post, Men oppdaget plutselig en motsatt retning, så de bråsnudde. Fortvilte foreldre ropte «STOPP, dere kan rote dere bort». «Sånt skjer i villmarka» ropte de tilbake, fortsatt motsatt vei, i fortsatt høy fart.

Eivind hadde lagt ut 28 poster i og rundt Nordgardsmyrene i 6 ulike løyper. Det ble mange retningsforandringer og mange byks over grøftene. Det heftet ikke - mange løp flere runder eller flere løyper så myrvatnet skvatt. Nesten-katastrofe for noen som tråkket uti der fastmarka var fraværende: Vilt, Vakkert og Rått som det heter i o-sporten. 

Stein Ivar og Kåre hadde hendene fulle med å veilede de mange toppivrige rekruttene og etter innkomst ekspederte Hege kake, saft, frukt og kaffe til den store gullmedaljen. Masse rødkinna og oppglødde løpere ble det på samlingsplassen i det flotte, skarpe vårværet.

Men - hvem vant? ALLE! Oversikt over alle vinnerne på Brikkesys.

Her kommer flere bilder: 

Flere bilder er lagt på Bildegalleri på hjemmesida og som egen nyhetssak.

Da er det bare å kvesse opp løpeskoene, ta med kompass og brikke å møte opp på Grønneset neste onsdag den 15. mai til 3. og siste løp i Rekruttcupen.
Etter det starter Orkla Gaula-karusellen og vår egne O6`er. Bare heng på info på hjemmesida!


Trening onsdag går fra Saga på Brekkåsen

Postet av Melhus IL - Orientering den 5. Mai 2019


Slik var det i fjor på denne tida og like bra blir det kommende onsdag også!

Vi har blitt oppmerksom på at det er sykkel-stemne på Tambartun og beklageligvis må vi derfor flytte samlingsplass for onsdagstreninga 8. mai kl 1800 kommende uke opp til Saga på Brekkåsen. Kjørerute kan ses   her.

Det blir parkering ved Saga og merket noen meter sørover til en fin plass i skogen. Derfra er det lagt løyper av Eivind for alle, for det meste på og like ved de flate myrområdene øst for Hollumsvegen.

Rekruttene vil få hjelp av voksne til kart og to løypene som det er å velge i. De noen eldre løperne har så tre løyper å løpe i, alt etter form og erfaring.

Dette er 2. løp i Rekruttcupen som startet i går lørdag for de mange som deltok der. Etter en solid innsats i løypa kan det vanke litt å bite i og noe drikke. Det blir en sammenlagtpremie til de som deltar 2 av de tre løpene.

Så vil Ingrid komme med nye løpsdrakter som ble bestilt i vinter fra Trimtex. Dette blir en stor o-kveld!



Finn Fram Dagen 2019 ble en stor suksess!

Postet av Melhus IL - Orientering den 4. Mai 2019


Liten o-løper og stor sekk. Alle skal med!


Det var til tider kø foran påmeldings-skranken ved inngangen til Melhus-torget i dag. Og de første var klar før teltet ennå var bare halv-veies oppe, og spurtet ut når påmeldinga var klar.

Finn Fram Dagen er blitt en årlig tradisjon for o-løperne i Melhus. Dagen er viet PR for o-sporten og vi kan vel si at vi er i begivenhetenes sentrum 5 meter fra inngangen til Melhustorget.


Samlingsplassen er nokså sentralt og arrangørstaben trivdes ved Melhustorget. Johannes, Hege, Stein Ivar, Martin, Marit Elise og Kjell Rune.

Postene er på tur ut med Johannes og Eivind


I år la vi ekstra vekt på forhåndsomtale av arrangementet og det ser ut til å ha virket godt. Svært mange av de frammøtte hadde sett omtale i sosiale media og hadde satt av noen timer til å delta i å finne poster i sentrum.

Kjell Rune hadde lagt 5 løyper av ulike lengder. De korteste gikk rundt selve torget, mens de lengste også hadde poster mellom Melhusvegen og jernbanen fra Toragården i sør til Eplehagen i nord. De fleste klarte seg med en runde, men det var flere som løp to runder - for dette var moro!



Litt instruksjon før start er nok, så fyker man ut av startblokka!

Disse to startet i sykkel-o-klassen og det gikk unna i en viss fart! Ikke rart det ble tommelen opp!!


Etter en konsentrert runde i o-løypa med kart og løperbrikke fikk alle med seg ei utskrift av tida mellom postene og sluttida - tror ikke selve tida var viktig i det det helt tatt, men å legge på brikken og lappen til slutt var viktig! Etter alle viktige og store løp er det selvsagt premieutdeling.



Stein Ivar og Johannes i sekretariatet. Utskrift av løpet er interessant!

Hege er særs fornøyd med premieutvalget og tilstrømminga til premiebordet. Finn Fram til VM i Østfold 2019- sekken var veldig populær!


En kraftanstrengelse som et sprint-løp er, blir det viktig med bespisning og væskeinntak! Ingen var det spor forbauset over at begivenheten i dag ble dekt av pressen.



Her steker Marit Elise vafler så dampen står høyt til værs. Veldig populært!

Trønderbladets stuntreporter John fikk med seg detaljer om løpet til disse to.

Dette løpet er det første i en serie på tre løp i vår nye Rekruttcup. Neste løp går fra Tambartun onsdag til uka fra kl 1800. Siste løpet er på Grønneset onsdag 15. mai. Alt dette kommer vi tilbake til, men husk det blir premie til rekrutter som har deltatt i minst to løp

Det er ikke så farlig, men allikevel da. Her er   deltagerlista fra dagens o-treff. Det startet 76 løpere i dag som er ny rekord!

Da er det ikke mer å si om denne dagen annet enn at er det bare ett lite år til nest Finn Fram Dagen. 

Mnn........., forresten: Det er blitt rapportert fra Gratishaugen om noe kald vannrett halv-hvitt nedbør av noen slag. Det var det ingen som merket noe til der løpet gikk i hvert fall. Vel blåst!!



Virkelig godt oppmøte i kveld selv om været ikke bød på sommertemperaturer

Postet av Melhus IL - Orientering den 1. Mai 2019


Ingrid P, Ingrid T og Hanne knipset etter sin runde i nybegynnerløypa, her sammen med John Magnus og Eli.

Stein Ivar var kveldens vert. Han hadde lagt tre løyper for de 25 løperne i kveldens trening i Holumsåsen med startplass i Rogavegen ved Lete. I det begrensede løpsområdet ble det brukt mange poster for å få til litt lengde. Langløype på 3,6km hadde bl.a. 19 poster.

Det er virkelig moro med de nye ivrige rekruttene som stiller opp om det er slik eller slik med været. i kveld fikk flere av disse prøvd seg med tommelkompass og klarte det med glans. Flink med kartlesinga og stødig kurs ble det etter hvert. Hollumsåsen er mer skog og terreng enn sist i Anemarka, så det ble litt flere nye tegn å bli kjent med. Hele 15 løpere gjennomførte nybegynnerløypa med glans!

I de to andre løypen tok Hege innersvingen på de andre i mellomløypa, mens Audun så vidt kastet seg framfor Atle i langløypa til seier. Se resultater på  Brkkesys.



Etterpå disket Stein Ivar og Kåre opp med saft, kaffe og frukt inne i et lunt telt.

Neste gang er det trening fra Tambartun i greie omgivelser for nybegynnere.



Trening onsdag 1. mai på Hollumsåsen

Postet av Melhus IL - Orientering den 28. Apr 2019

Fremdeles noen uker igjen til vi starter sesongen for fullt. 

Onsdag 1. mai fortsetter vi sesongforberedelsene med treningsløp på Hollumsåsen (Løkkenhaugen) med utgangspunkt fra Rogavegen. Fri start fra kl 1800.

Bildet er fra rekruttopplæringen på Tambartun våren 2016



For nybegynner vil bli gitt opplæring, og det vil også bli muligheter for følge for de som ønsker dette.

Muligheter for litt servering :-)

Merket fra rundkjøringen på Gimse, eller se på kartlinken her:    https://goo.gl/maps/wNjodEJzuStniR7B9

Vel møtt



Stein Ivar



Masse ivrige o-løpere i alle aldre i Anemarka i kveld

Postet av Melhus IL - Orientering den 24. Apr 2019


Her er det servering og ivrig diskusjon etter endt løp ved gapahuken i Anemarka. 

Over 30 løpere hadde møtt fram til det første løpet i sesongen og det var MANGE nybegynnere i alderen 9 til 13 år.  De viste stor iver og fikk godt tak på orienteringa. Her er et utvalg av kveldens forsamling:


Tatjana, Sofhie, Martin og Katrin etter endt løp.

Ingrid, Hanne og Ingrid. Sjokoladekake er ikke helt ueffent! 

Julie, Håvard, Signe og Frank stempler på målposten.

Simen og Kåre finner ut av det både med seg selv og med løypa!


Løperen koste seg i det flott været i Anemarka som var pyntet i en vakker vårdrakt godt støttet av fin fuglesang.

John hadde ikke ordnet med tre fine løyper på kryss og tvers i det begrensede løpsterrenget, men også med god servering. En perfekt start på sesongen!

Her er resultatene fra kveldens dyst.


 



Vi starter o-sesongen 2019 med trening i Anemarka

Postet av Melhus IL - Orientering den 19. Apr 2019


Vi starter utendørs-sesongen 2019 med trening og opplæring onsdag 24. april kl 1800 i Anemarka. John vil legge løyper for alle i og like ved det fine skogsområdet i Bagøya/Rimolsøya like ved Gaula. Vi møter direkte i Anemarka og følg  linken fra Melhusbrua/Melhushallen for de som er litt ukjent.

Vi vil som tidligere år gi støtte til rekrutter, men dette området er svært oversiktlig og avgrenset som er flott til egentrening etter litt hjelp - en fint start på sesongen blir det!

For de som ønsker en fornyelse av brikke og løpsdrakter vil vi ta med dette på treninga.

Møt opp til en splitter ny o-sesong!



Finn-fram-dagen 2019 - Melhustorget lørdag 4. mai

Postet av Melhus IL - Orientering den 18. Apr 2019

Kom og bli med oss på Melhustorget lørdag 4. mai. kl 1100 - 1500.

Her kan du få informasjon om sporten, våre aktiviteter, samt å få prøve ei enkel løype.


Finn-fram-dagen er også startskuddet på O-avdelingens nye REKRUTT-CUP. 

Dette er et tilbud for de minste og nybegynnere som har lyst til å prøve orienteringssporten. 3 løp i kjente områder hvor hele familien kan delta. Premiering til alle som deltar på 2 av 3 løp.

Løp 1: 4. mai - Finn-fram-dagen i Melhus sentrum/Melhustorget
   Løp 2: 8. mai kl 1800 - Tambartun
   Løp 3: 15. mai kl 1800 - Grønneset

Ta med hele familien og bli med. Vi stiller med servering.



Siste onsdagstrening før påske og kommende sommersesong

Postet av Melhus IL - Orientering den 10. Apr 2019


Siste onsdagtrening i vinter er over og påska står for tur. Her er det ned-jogging etter ei hard intervall-økt.

Stein Ivar hadde lagt opp til bakkeintervall i Rimolshåggå-vegen i kveld, mens Martins sterke gå-gruppe tok en tur om Tambartun og Trøflata og Elgstien.

Etterpå ble den tradisjonelle sirkeltreninga som gjør så inderlig godt (og litt vondt) inne i gymsalen i Brekkåsen idrettsbarnehage. Det ble, som bildet viser, etterfulgt av bespisning av påske-appelsin for de som ble med inne.

Da er vinteren over og påska står for tur. Etter det er det fullt trøkk med trening og opplæring og det starter med løpet i Anemarka onsdag 24. april kl 1800. Løypelegger John er klar allerede!

God påskeferie!





Vellykket dagsamling

Postet av Melhus IL - Orientering den 7. Apr 2019

Med haglskurene gående i Vassfjellet, møtte 15 personer opp til dagssamlingen på Gløshaugen i dag. Ikke det beste været, men med humøret i orden, ble det en fin dag med flott opplegg av Atle og Stein Ivar. 

Før første økt ble en kort gjennomgang av hva som var viktig å fokusere på under dagens sprintøkter. Stikkordene for øktene var forenkling - være for forskudd og bruk av tommel. I tillegg var det lagt inn evaluering med bl.a. bruk av Livelox.

Etter en kort forklaring og gjennomgang gikk turen ned på Øya/Finalebanen hvor løperne fikk praktisere de tekniske elementene. Ingen tidtaking, ingen stempling, kun fokus på teknikk. Litt uvant men veldig nyttig.

I pausen ble strekk/veivalg gått igjennom i plenum både på kart men også med visning av tracking i Livelox.

Andre økt gikk med utgangspunkt i Dødens dal og på Gløshaugen-platået. To korte løyper med kartbytte. Samme fokus som først økt i løyper som i tillegg utfordret løperne på veivalg.

Etter økt 2 ble dagen avsluttet med pizza. Vel fortjent etter flott innsats fra deltakerne.

Her er deltakerne samlet på trappen før avreise hjem.



Siste vintertreninger for denne sesongen kommende uke

Postet av Melhus IL - Orientering den 7. Apr 2019


Siste mangdagtrening for ungdommene startet med løping fra Brekkåsen skole kl 1800 med Atle i teten. Etterpå er det styrke og ballspill inne.

Stein Ivar leder onsdagstreninga fra Brekkåsen idrettsbarnehage. Kl 1900 blir det intervall-trening. Kortintervall og bakkeintervall er planen.  Martins gågruppe stiller også på linja til samme tid.

Inne blir det siste sirkeltrening for vinteren. Og bare for å minne om det: Det er også siste trening før påske og tradisjonelt kan påskeappelsin dukke opp etter endt trening! All mulig grunn til å møte opp!



Ni Melhus-løpere på sesongstart

Postet av Melhus IL - Orientering den 5. Apr 2019


Sprintsesongen startet torsdag 4. april, med ni løpere fra Melhus på startstreken i Trondheim Sprintcup. Dette var årets første løp på kretsens terminliste. Wing hadde planlagt sitt løp i sprintcupen uka før, men dette løpet i Fossegrenda ble utsatt på grunn av snø.

Den tidlige sesongstarten vakte stor glede. Det er sjelden å se så mange smilende mennesker på samlingsplass, i det fine været og med temperatur på rundt ti grader på Utleira skole. Hele 203 løpere gjennomførte. Melhus-løperne slang seg ned sammen med Leik, til en kort prat før årets sesong. Klubben fra Hølonda stilte også med mange deltakere, åtte personer.

Et par snødekte skråninger møtte løperne, men ellers var det tørre og fine forhold. Mye av løpet gikk på asfalt rundt Risvollansenteret. Vegen på sørsida kunne passeres bare ett sted, og et langstrekk som gikk rett over vegen gjorde at flere overså den markerte sperringa på kartet, og fikk en ekstrarunde for å treffe gangbrua.

Som vanlig var det stor spredning i kilometertider blant Melhus-løperne. Fra 6,19 til 10,25 minutter. Men spurten fra sistepost til mål er eksepsjonell. Der er det fullt trøkk, og et tellende løp fra sistepost og inn til mål hadde gjort at flere kunne klatre høgt på resultatlista.

Uansett er det fint å være i gang med sesongen, og sprintcupen med sine fem torsdagsløp har blitt en populær tradisjon.



11 løpere på o-løp

Postet av Melhus IL - Orientering den 3. Apr 2019

Martin inviterte til vintertrening og gate-o-løp fra Bankhallen på Melhus i kveld. 11 løpere og en hund gjennomførte sine løp på barmark og nesten tørr grunn, fordelt på kort, mellom og lang løype. Det lå an til å få testet beinmuskulatur i vinterdvale i høy fart. Hadde vintertreninga gitt resultater? Er vi i rute til sesongen? Resultatene kommer etter hvert under resultater på denne siden.

Hege og John ser veldige fornøyde ut etter gjennomført o-løp på vestsida av Gaula på Melhus.

Etter løpet trakk de treningsglade inn i bankhallen og gjennomførte ei sirkeltreningsøkt på kunstgresset med Martin som sprek instruktør. Diverse muskelgrupper kommer til å varsle fra om et par dager. I langpausene ble det diskutert veivalg på langløypa fra et tidligere bedrifts-o-løp i Sjetnemarka. Skikkelige veivalgsstrekk med stor høydeforskjell legger til rette for veivalgsdiskusjoner. 


Allerede i morgen, torsdag 4.4. er det sprintkonkurranse med flere deltakere fra Melhus. Sesongen har så smått kommet i gang, men det braker først løs fra uke 17 etter Påske, så det er noen dager igjen å prikke toppformen for melhusløperne. 



Dagssamling Gløshaugen søndag 7. april

Postet av Melhus IL - Orientering den 2. Apr 2019


Vi inviterer alle i klubben til å være med på vår dagssamling på Gløshaugen NTNU på søndag 7 april. 

Det blir to økter, ei på Øya og ei på Gløshaugen. Det blir korte løyper hvor vi trener på sprintorientering. For de som ønsker det blir det også opplæring/følge.

Samlingsplass: Gamle Kjemi på Gløshaugen NTNU - https://goo.gl/maps/t6eZ4xyQgpm  (se kart nedenfor). 

Ta med drikkeflaske og drikke til treningen.

Vi fortsetter treningen på bruk av Livelox og vil ha en oppfriskning i bruken.

Alle er velkommen! Vi har løyper for alle aldre 0 - 100 år.

Det blir pizza.

Oppmøte/avreise Melhus: kl. 11.00 søndag 7. april på skysstasjonen.



Livelox økt 1


Livelox økt 2




Trening i uka 14

Postet av Melhus IL - Orientering den 31. Mar 2019


Treninga mandag for ungdommene starter med sprint-trening fra kl 1800. Inne blir det ballspill og styrketerning fram til kl 2030.

Onsdag er det Martin som har styringa. Vi møter ved Bankhallen til sentrumsløp fra kl 1830. Det er løyper på 1, 2 og 3 km lengde - altså noe for alle. Det er neppe bruk for lykt lenger, men det er fortsatt vinter. Ta på klær og sko etter vær og føre. 

Fra kl 2000 blir det sirkeltrening inne i Bankhallen. Ta med underlag for sikkerhets skyld. 



Godt oppmøte og stor innsats både inne og ute i kveld

Postet av Melhus IL - Orientering den 27. Mar 2019


17 løpere stilte på onsdagtrening i kveld under Heges kommando. Først en times langkjøring med enten løping ned Rogavegen eller gåtur tur/retur Storbjørka.







Etterpå tre runder med sirkeltrening på 10 stasjoner. Svetting og pæsing var ikke til å komme utenom!
Et lite glimt fra virkeligheten her.


Før uttøying var det klart for tomanns veivalgsstafett. Den første på laget løp fram og tilbake i salen og på den tida skulle den andre ha tagnet sitt veivalg fra et kart fra lang KM i  forfjor. Ikke rare tida til disposisjon, men nokså løps-likt var det. 

Her kan du se selve stafetten.

Etterpå var det diskusjon om veivalget i lagene. Der ble vi så ivrig at det nesten ikke var mulig å få alle med på uttøying. Se her.

Enda en flott treningskveld på Brekkåsen! 



Trening i uke 13

Postet av Melhus IL - Orientering den 24. Mar 2019


Atle kaller til mandagstrening for ungdommen kl 1800 fra Brekkåsen skole for litt løpetrening. Etterpå blir det ballspill, styrketrening og noe attåt?

Hege starter onsdagstreninga fra Brekkåsen idrettsbarnehage med langkjøring kl 1900. Martin vil som vanlig stable gågruppa til dyst samtidig. Etterpå trekker vi inn til sirkeltrening og o-teknisk trening. 

Møt opp til flotte treningstilbud - nå er det ikke lenge til utesesongen starter!



Dugnad og trening i kveld

Postet av Melhus IL - Orientering den 20. Mar 2019


Her er en fin blanding av ansatte ved Studentsamskipnaden og dugnadfolk fra o-avdelinga etter endt jobb.



Det hele startet onsdag ettermiddag med pizza for å få opp spiriten før bæringa. Så var det å bære ned bilagsmapper for de to siste åra fra 2. etasjen på gamle kjemibygget NTNU via kjelleren og opp i en lastebil. Mange kg og mange høydemeter ble det for oss 7 i dugnadgjengen. Etterpå forflyttet vi oss til et fjernlager på Nardo hvor vi først fraktet ut mange hyllemeter med permer som ble kastet og senere lagt inn kassene som vi hadde med fra Gløshaugen. Alt i alt en to timers jobb - utenom bespisningen.

Da var det akkurat passe å dra til Brekkåsen for onsdagstrening. Eivind hadde lagt linjeorientering for intervall-trening i boliggatene. Mye kroker i sørpa fikk opp dampen.

Etterpå en liten time med sirkeltrening hvor vi hadde leid inn Åge og Sambandet som rytmebakgrunn: Styrkende alt med seg. Det hele avsluttet med tomanns-hinderstafett der det var innlagt et puslespill hvor det var viktig med god terrengblikk, kombinert med valg av kartsymbol. Se en liten snutt fra dette her.



Aktivitet i uke 12

Postet av Melhus IL - Orientering den 17. Mar 2019


Atle og ungdommene har mandagstrening den 18. mars fra Brekkåsen skole kl 1800 og starter ute med løping før det blir ulike aktiviteter inne i gymsalen.

Tirsdag kveld skal vi ta imot om lag 25 all-idtettsbarn fra 1. og 2. trinn på Brekkåsen. Bildet over er fra en tilsvarende økt noen få år tilbake.

Onsdag ettermiddag skal noen av oss delta på en dugnad på Gløshaugen der det blir bæring av ringpermer som skal flyttes til et fjernlager. 

Onsdagstreninga er det Eivind som har og det starter kl 1900 fra Brekkåsen idrettsbarnehage med intervall-trening, denne gangen også med kart. Martins gågruppe er fortsatt intakt!

Kl 2000 trekker vi innendørs til sirkeltrening og litt o-teknisk trening.





Yrende o-liv ved skolene onsdag kveld

Postet av Melhus IL - Orientering den 14. Mar 2019


Melhus hadde invitert klubbene i kretsen til kveldsamling for Hovedløpsprosjektet 2019. Atle hadde lagt to løyper der lang løype hadde fire sommerfuglvinger og kort tre sommerfuglvinger. Løypene var konsentrert på skoleplatået mellom Hølondvegen, Bøndenes-svingen og Remakrysset og hadde felles post i bakgården ved videregående skole og start/mål ved hovedinngangen.

55 løpere var i aksjon og de fleste var ungdommer i prosjektet, men vi i Melhus hadde lagt onsdagtreninga til samme plassen i de samme løypene. Ved bruk av sommerfugl blir løpsområdet innsnevret og løperne kan fordeles i flere løyper samtidig og det blir god spredning. Til slutt skal alle løpere ha løpt alle løypene og postene skal være tatt i samme rekkefølge.

For ungdommene var det å skifte om svette klær og få seg en matbit som var pizza tatt fra Pizzabakeren rett over elva. Elegant dette i forhold til de ivrige og spreke onsdags-trenerne som gjøv løs på styrketrening på matta i gangen i 1. etasje. Sesongen er ikke langt unna, så det er bare å stå på!

Resultater fra kveldens batalje kan sees her. 



Lang og innholdsrik løypeleggerkveld

Postet av Melhus IL - Orientering den 13. Mar 2019


Ikke det store oppmøtet på løypeleggerkvelden onsdag kveld, men svært nyttig for alle som kom. I tillegg til kanon-fotograf Kjell Rune er også Hege, John, Martin og Eivind med på samlinga. Sistnevnte var tilrettelegger og fikk dermed mest trening. 

Vi startet med en gjennomgang av noen plansjer hvor vi var innom noen tips hva den gode orienteringsløypa kan være, noen tips om løypelegging i praksis og om nivå og klassetilbud for ulike o-løp. Vi snakket litt om et prøveopplegg med noe endret løype- og klassetilbud for barn og unge som er frivillig i år. 



Litt utpå kvelden startet deltagerne med løypelegging. De valgte å legge løyper til løp de skal være løypeleggere en gang i sommer og fikk dermed en flygende start på denne jobben. Til slutt var det bildeframvisning av alle løyper til hver deltager som dermed kunne få verdifulle tips om forbedringer. Vi andre sugde til oss det framlagte produktet. Her er det John som viser løyper som kan bli brukt i Anemarka til vårens første trening som er 24. april. Ikke lenge til det!



Godt blandet med plansjer og postplassering rakk vi også å bespise oss. Nærmat fra Buvika stod bl.a. på menyen, sammen med sjokolade, druer, saft og kaffe. Gjett èn gang om dette stykket ble fortært før møteslutt!



Trening, o-løp og løypeleggerkurs i uke 11

Postet av Melhus IL - Orientering den 10. Mar 2019


Ungdommene starter uka med trening mandag 11. mars kl 1800 med løpetrening fra Brekkåsen skole. Etterpå er det innetrening i gymsalen.

Tirsdag 12. mars er det løypeleggerkveld i Gruva kl 1900. Vi diskuterer god løypelegging og øver på egen hånd. Ta med egen pc, men kvelden kan følges like godt uten datamaskin.

Onsdag 13. mars har Atle ansvaret for Hovedløpsprosjektet for ungdom mellom 13-16 år som har samling fra Melhus vgs kl 1800 og våre egne ungdommer og rekrutter kan møte der.

Ordinær onsdagtrening  er også lagt til samme sted. Vi møter foran hovedinngangen kl 1900 der vi løper løyper som er komponert av samme poster som til ungdommene. Etter løpet gjør vi som i fjor og tar sirkeltreninga i gangen på skolen. Lurt å ta med et sitteunderlag eller liggeunderlag til denne økta.



Artig treningskveld med John

Postet av Melhus IL - Orientering den 6. Mar 2019

Kveldens vintertrening på Brekkåsen i regi av John Lerli ble en artig kveld for de 16 frammøtte i alderen 14 til 70+. Minusgrader til tross, var det på med piggsko og hodelykt og ut i vintermørket. Det bars ned på treningsbanen ved Tambartun, hvor Lerli hadde et nytt opplegg på lur. Gruppa ble delt inn i tomannslag og fikk en kortstokk hver, alt etter løpsform. Det skulle trekkes kort og løpes fram til skilt med tilsvarende korttype, for eksempel hjerter eller spar. Skiltet skulle rundes og løperen måtte samme vei tilbake gjennom et 20 cm lag av sukkersnø. Pulsen for til værs. Så var det neste mann på laget som skulle trekke kort og ut på sin runde. Var man riktig heldig, fikk trakk man esset og fikk løpe enda lenger, borti skogen før man kunne runde og seile inn til veksling. Banen ble opplyst av dansende hodelykter og heiarop kunne høres fra makker i vekslingsfeltet. Topp stemning og puls. En del melkesyre og. Syre- og løperfest til gangs. 

Bilde: John instruerer forventningsfulle o-løpere før intervalløkta (foto: Kjell Rune Logan-Halvorsrud)

Så var det mer eller mindre lett jogg høydemeterne opp til Brekkåsen Idrettsbarnehage igjen, hvor sirkeltrening rundt sirkelsag og plank ventet. Martin fra gågruppa hadde ryddet unna slik at det var mulig å gjennomføre sirkeløkta på tross av at gymsalen var fylt med maskiner og materialer pga oppussing av treningssalen. Vi lot oss altså ikke stoppe av litt sagflis og plankeavskjær. Her skulle økta gjennomføres til 100%. 45/15-opplegget ble tøft nok etter ei økt med snøpulsing på Tambartun, men med o-sesongen i sikte, var det ikke noe problem å motivere seg. John inspirerte gjengen til å ta ut de siste kreftene. Heldigvis ble hver runde avløst av litt karttrening på H55-kartet fra Midt-Norsk mesterskap 2018. På omgang fikk vi forklare høyt og tydelig for våre treningskamerater hvilket veivalg vi ville tatt på utvalgt strekk, og begrunne dette. Greit å bli minnet på begrep som siste sikre, sjekkpunkter underveis, få trent på å lese om terrenget går opp eller ned etc. Økta ble avsluttet med fotosession med sirkelsag og plank som kulisser. Begrepet "planken", velkjent i styrketreningskretser, fikk en ny dimensjon. Tror det måtte ha vært ferdiglakkert 1 `` x 4 `` ("en-toms-fir-toms). Takk til John for ei god økt og til resten for inspirerende treningsglede.

Bilde: John gjør seg klar for sirkeltrening.

Bilde: Karttrening i pausene under sirkeltreninga. Utfordrende langstrekk syntes nok også ungdommen.


Foto: Dyp konsentrasjon. Sjelden lektyre på denne årstiden? Ikke dumt å være innom genren igjen bare 6 uker før sesongstart. 


Foto: Plastfri plansje for en av kveldens sirkeltreningsstasjoner. O-gruppa tar sin del av miljøvern og bærekraftig utvikling. Noen som vet navnet på øvelsen tegninga illustrerer? Ekstrapoeng hvis du også vet navnet på muskler som trenes ved denne øvelsen.



Trening i uke 10

Postet av Melhus IL - Orientering den 3. Mar 2019


Atle har som vanlig ungdomstrening mandag 4. mars kl 1800 fra Brekkåsen skole. Først en times løping og avsluttes inne med litt ball-lek og styrketrening.

John har ansvar for onsdagtreninga onsdag 6. mars fra Brekkåsen idrettsbarnehage. Først er det intervalltrening fra kl 1900 og en times tid. Martin tar seg av gågruppa fra samme tidspunkt.

Fra kl 2000 er det sirkeltrening inne i gymsalen.



Langkjøring og tomannsstafett i onsdagstreninga

Postet av Melhus IL - Orientering den 27. Feb 2019


Stein Ivar ledet treninga i kveld og det startet med langkjøring en times tid. Martin ledet an i gåguppa som gikk bl.a. en runde i Kroken nedenfor Brekkåsen skole.

Inne ble det tre runder med 9 stasjoner hver i sirkeltrening. Til slutt før uttøying ble det tid til en kort tomannsstafett som vi kan se her.

En god treningskveld ble dette!



Trening i uke 9

Postet av Melhus IL - Orientering den 24. Feb 2019


Ungdommene har alternativ trening mandag med alpint i Vassfjellet skisenter mandag kl 1630 - 2100. Oppmøte i skisenteret kl 1630. Atle kan organisere skyss. Treninga er åpen for alle.

Som et viktig intermesso har o-avdelinga årsmøte og medlemsmøte tirsdag 26. februar kl 1900 i Gruva. Møt opp til viktige beslutninger og en trivelig stund litt annerledes enn trening og konkurranse.

Onsdagstreninga den 27. februar er mer tradisjonell der Stein Ivar er ansvarlig. Det starter med langkjøring fra Brekåsen idrettsbarnehage kl 1900. Martin har fortsatt gågruppa i gang for de som ønsker det. Fra kl 2000 trekker vi inn til sirkeltrening i gymsalen.



Vinterferie-oppmøte i kveld, men en fin kveld ble det allikevel

Postet av Melhus IL - Orientering den 20. Feb 2019


Reidun hadde lagt opp til stafett på fotballbanen som intervallopplegg. Det ble ei tung økt for denne gjengen i skaresnøen som ikke holdt hele økta. Skikkelig hard økt! Martins gårgruppe på tre personer gikk runden rundt Nordgardsmyra på en noe snøglatt sti. God trening.



Brekkåsen viste seg fra sin ypperste side i kveld.

Etter det ble den den ordinære sirkeltreninga som alltid gjør skikkelig godt for kropp og sjel. Alt i alt en flott treningskveld.



Trening i uke 8

Postet av Melhus IL - Orientering den 17. Feb 2019


Ungdommene tar vinterferie denne uka, så det bli ikke trening mandag.

Reidun og Gunleiv har onsdagstreninga den 20.2. denne uka.

Oppmøte er ved Brekkåsen idrettsbarnehage kl 1900 der det blir en times intervall-trening. Martins gågruppe er også på skinnene!

Kl 2000 trekker vi inn til sirkeltrening og annet hopp og sprett i gymsalen.



Koble sammen Polar Flow til Livelox

Postet av Melhus IL - Orientering den 16. Feb 2019

Denne bloggen viser hvordan du kan koble sammen Livelox til Polar Flow. Hvis du gjør det så vil alle dine treningsøkter legges inn i Livelox automatisk. Hvis du deltar på et o-løp som ligger i Eventor så vil trackingen din legges til Livelox automatisk.

Først må du logge inn på www.livelox.com. Du bruker din Eventor-bruker på Livelox.

Når du har logget inn velger du "Min brukerkonto" under fanen med ditt navn.


Nå får du opp din profil i Livelox og nå skal du velge "Edit account settings"


Da får du mulighet til å koble Livelox til de eksterne tjenestene Strava og Polar. Velg "Administrer innstillinger for Polar".


Nå velger du videre "Koble".

Nå kommer du inn på Polar Flow. Hvis du ikke allerede er logget inn så må du gjøre det. 

Etter det så må du krysse av "I agree to the Term and conditions" og så klikker du på "Accept"


Nå har du koblet sammen Polar Flow og Livelox og du kan velge "Lagre".

Alle din treningsøkter vil nå bli lagt inn til i Livelox. Du har nå mulighet til å standard deling av dine ruter til Public eller Private. Men alle rutene dine som er koblet til aktiviteter i Livelox vil bli synlig.

Som du ser så gjør dette valget at du blir mer synlig på Livelox. Hvis du ikke ønsker det så må du skru av koblingen mellom Polar og Livelox og så importere de øktenene du vil gjennom Strava eller med en GPX-fil.



Tilbud på abbonnement på o-magasinet Veilvalg

Postet av Melhus IL - Orientering den 16. Feb 2019



Fra orienteringsforbundet har vi fått følgende gladmelding:


Klubbtilbud Veivalg

Vi har fått muligheten til å tilby orienteringsmagasinet Veivalg til en redusert pris til våre medlemmer – samtidig som klubben kan få ekstra inntjening

Bladet gis ut sammen med Norges Orienteringsforbund og har fokus på alt som er interessant for oss O-løpere, med løp, løpere, VM 2019 og utvikling av idretten vår.


Klubbens medlemmer får tilbud om en redusert pris på abonnement på Veivalg. Dette gjelder da ved nytegning, altså de som ikke abonnerer fra før.

  • Opprinnelig pris på abonnement, kr. 560,- per år
  • Tilbud til klubbens medlemmer: 2 år for kr. 840,- 
  • Klubben mottar kr. 200 per nye abonnent som ikke abonnerer på Veivalg fra før
  • Det er opprettet en klubb-kode som medlemmer oppgir ved bestilling per e-post. Bestillinger kan sendes til veivalg@aboservice.no, og merkes med «Melhus IL»


Inkludert i abonnementet

  • 10 utgaver over 2 år (inkludert årets VM-utgave)
  • Tilgang til digitale utgaver med arkiv og alle kommende utgaver i 24 måneder
  • Tilgang til alt innhold på magasinetveivalg.no i 24 måneder


Ukjent med magasinet? Les en tidligere utgave ved å klikke på linkene under:



cid:image006.png@01D4C46D.FFD89390cid:image007.png@01D4C46D.FFD89390



Med vennlig hilsen

Bjørnar Hansen

Salg og Marked Veivalg


cid:image002.jpg@01D311E0.CFD510B0



GPS i o-løypa

Postet av Melhus IL - Orientering den 15. Feb 2019

Vi har laget en bloggserie som beskriver det meste av det du behøver å vite for å bruke GPS når du løper orientering. Her beskriver vi hvordan du kan bruke en mobiltelefon eller en GPS-klokke. Vi beskriver også hvordan du får sett løpet ditt i Livelox eller i Quickroute. Vi beskriver også hvordan du oppretter et løp i Livelox

Klikk på bildene under for å komme til de forskjellige bloggene. 

Mobiltelefon
GPS-klokke
QuickRoute
Opprett arrangement i Livelox



Quickroute og Doma

Postet av Melhus IL - Orientering den 15. Feb 2019

QuickRoute er et dataprogram for Windows som lar deg vise en rute fra en GPS-enhet, for eksempel en GPS-klokke, på et orienterings kart lagret som en bildefil. Hovedformålet med QuickRoute er å gjøre det raskt og enkelt å overføre ruten fra en GPS-enhet til et kart. Deretter kan man eksportere dette til Melhus orientering sitt kartarkiv i Doma. 

Arbeidsflyten er vist i bildet under. Man må ha kartet i et bildeformat. Kartet kan scannes eller du kan hente kartet over løypen din fra Livelox. I tilegg så må du ha en GPX-fil som du laster ned fra Strava, Garmin Connect eller Polar Flow



Vi har laget en blogg som beskriver hvordan du bruker Quickroute, og hvordan du laster opp en økt til Melhus Orientering sitt kartarkiv.




Slik bruker du mobiltelefonen for å spore et o-løp.

Postet av Melhus IL - Orientering den 15. Feb 2019

Du trenger ikke ha en GPS-klokke for å spore et o-løp. Du kan bruke din mobiltelefon. Her beskriver vi hvordan du kan bruke Livelox-appen eller Strava-appen.


Vi har blandet erfaring med Livelox-appen. Noen opplever at den stopper å spore når skjermen til mobiltelefonen går i hvilemodus. Dette har vi opplevd med Samsungtelefoner. Fordelen med å bruke Livelox-appen er at da får man sporene rett inn i Livelox og man har også mulighet til å ha live oppdatering under løpet. 

Vi har skrevet en blogg som om hvordan du kan spore løpet med Livelox.


En annen metode er å bruke Strava-appen. Vi har erfart at denne appen er mer stabil. Ulempen er at man etterpå må laste inn ruten til Livelox etterpå. Vi har laget en blogg som beskriver hvordan du kan spore løpet med Strava. Vi har også beskrevet hvordan du laster du opp en rute i Livelox.





O-løp, GPS-visning og styrketrening i kveld

Postet av Melhus IL - Orientering den 13. Feb 2019


Stein Ivar hadde onsdagstreinga i kveld og det startet med o-løp i gatene på Brekkåsen. Der ble det anledning til å legge GPS-spor på løpet. Etter målgang ble sporene vist på medbrakt kanon på veggen. Derfor denne stirrende gjengen på bildet. Lærerikt både bruk av GPS-sporinga i løpet og ikke minst for sammenligning etterpå.

Til slutt litt styrketrening, stafett og uttøying. Video fra kino-visninga er her. 



Purple Pen løypetegnekveld

Postet av Melhus IL - Orientering den 12. Feb 2019


Atle holder kurskveld i Purple Pen løypetegner-program torsdag 14. februar kl 1900 i Gruva 1. etasje.

Det er egnet både for nybegynnere og mer erfarne i "faget". Ta med PC.



Trening i uke 7

Postet av Melhus IL - Orientering den 9. Feb 2019

Mandagstreninga går som vanlig fra Brekkåsen skole kl 1800 for ungdommene. Atle har utetrening først og trekker inn etterpå til styrkeøvelser  og ballspill.


På onsdagstreningen fra Brekkåsen idrettsbarnehage kl 1900 følger vi opp GPS-opplæringen i praksis. Samtidig med vi har gate-O-løp, vil det bli mulighet for å prøve GPS-sporing. 

De som ønsker å prøve kan finne mer informasjon om dette våre sider om GPS-O.

For dere som aldri har prøvd dette anbefaler vi at dere på forhånd laster ned Livelox-appen på mobiltelefonen. Resten tar vi på treningen.

Etterpå blir det en runde med styrketrening i gymsalen fra kl 2000.




Langtur og yoga på kveldens trening

Postet av Melhus IL - Orientering den 6. Feb 2019


Marit Laupstad Solberg var hyra inn for å lede treningsglade o-løpere gjennom en yogatime under kveldens o-trening på Brekkåsen. Ungdommer og voksne i alle aldre la først ut på en rolig langtur for så å trekke inn til yogatimen med medbrakte matter og tepper. Den som tror at yoga kun er meditasjon og avslapning, må tro om igjen. Her fikk kjernemuskulatur kjørt seg, balansestøttende musklatur ble vekket til live, utslag i sener og ledd ble testet og pint til det ytterste og minnet, spesielt kanskje den mer voksne delen av oss på at vi godt kunne satt av mer tid til bevegelighetstrening. Marit ledet oss profesjonelt og tålmodig gjennom sin "reise" og alle satt igjen med nye og gode erfaringer. Yoga anbefales også for o-løpere: Balanse, bevegelighet, kjernemuskulatur og pust får fokus, i alle fall med kveldens opplegg. Alle var enige om at dette var spennende og godt kan gjentas. Fint avbrekk fra den ukentlige sirkeltreninga. 


3 fornøyde sprekinger etter kveldens langtur. Minusgrader og snøfall ingen hindring. Man kan se de gleder seg til yoga.




Synes dere at dere kjenner det tøyer på baksiden av knærne når dere ser på dette bildet? For deltakerne på kveldens yogatime kjentes det godt at denne tøyeøvelsen ikke utføres daglig. Marit til venstre i bildet, observerer og instruerer. 



Trening i uke 6

Postet av Melhus IL - Orientering den 4. Feb 2019


Ungdommene har som vanlig løping fra Brekkåsen skole kl 1800 mandag kveld den 4. februar og med påfølgende innetrening i gymsalen. Alte er leder.

Onsdagstreninga blir litt annerledes enn vanlig. 

Rekruttene møter som vanlig kl 1830 på Brekkåsen idrettsbarnehage til innetrening der Hege er leder.

Oppmøte for voksne er  kl 1900 og det starter med langtur som Kjell Rune ordner med. Gårgruppa til Martin er også i sving fra samme sted og tid. 

Det som blir litt annerledes er at innetreninga fra kl 2000 som består av yoga! Marit Laupstad Solberg driver med instruksjon i yoga og vil komme å lede ei økt for o-avdelinga også. Her kan alle som ønsker det komme, ikke bare de vante som møter opp jevnlig, men også rekrutter og foreldre til disse! 

Da vi har litt begrenset med matter er det fint om de som har egnede matte/liggeunderlag o.l. kan ta disse med. Marit vil også at vi skal ta med et pledd. Møt opp i godtida, så vi er klar til innsats fra kl 2000.

Velkommen til ei alternativ treningsøkt!



Slik kobler du sammen din GPS klokke til Livelox

Postet av Melhus IL - Orientering den 3. Feb 2019

Den beste erfaringen vi har med dataflyt mellom en GPS-klokke og Livelox er å gjennom STRAVA. Som vist under så går da dataen fra din Garminklokke til Garmin Connect som "snakker" med Strava. Dette skjer automatisk når du synkroniserer klokken. Deretter må du importere ditt GPS-spor til Livelox. For en Polarklokke så går dataflyten gjennom PolarFlow til Strava. Vi har konsntrert oss om Garmin og Polar, men men kan også bruke andre GPS-klokker.

Bruk STRAVA

Vi har laget en beskrivelse over hvordan du kobler Strava til din GPS-klokke, og hvordan du laster opp en rute fra Strava til Livelox.





Bruk GPX-fil

Hvis du ikke ønsker å bruke Strava så er alternativet å importere en GPX fil i Livelox. Se bildet over dataflyten under. Vi har laget en blogg som beskriver hvordan du laster du ned en GPX-fil fra Garmin Connect, PolarFlow eller Strava. Når du har gjort det så kan du laste opp GPX-filen til Livelox.





Direkte oppdatering

Hvis du deltar på et o-løp hvor du et påmeldt i Eventor så kan du få ditt GPS-spor til å legge seg automatisk inn i Livelox. For å få til dette så må du koble sammen Strava til Livelox.  Se dataflyten i bildene under.

Har du en Polar klokke så kan du koble sammen Polar Flow til Livelox.




Klubbtur til VM i august

Postet av Melhus IL - Orientering den 1. Feb 2019


12.-17.august arrangeres VM i Orientering i Østfold og vi i Melhus IL, orientering har satt opp denne unike begivenheten som en klubbtur i år. Klara har sjekket overnattingsmuligheter i Østfold og funnet dette tilbudet:

Solviken har hytter til leie for 5500 fra 11.-18.august (4500 uten dusj, gjelder kun 2 hytter)

Gå inn på linken og se nærmere på hyttene. http://feriehjemmet-solviken.no/. Jeg har reservert 12 hytter i Solviken - og ønsker en tilbakemelding om det er interessant eller ikke.

Om tilbudet er ok for hele perioden er det slett ikke nødvendig å løpe hver dag, men ta en eller flere dager med annen ferieaktivitet i omegn. Eller at noen ønske å være der bare noen dager enten først eller sist i perioden. Mange muligheter.

Det er viktig å signalisere om interesse + om det er mest aktuelt hele perioden, først eller sist i perioden og om antall fra hver familie. Dette blir naturligvis ingen endelig påmelding, bare et klart signal.

Gi en tilbakemelding inne 8.februar 2019 på e-post: klara@storler.no . Vi må reagere nå for å få en grei plassering - vi blir ikke de eneste i Østfold i den tida som vil til O-VM!


Så litt mer om VM og plassen:

Den blå ringen merker beliggenhet, og de andre merkene er arenaene. Avstanden til arenaene er på ca en time, og beliggenheten til sjøen er vektlagt her :)

Østfold er et fint sted å være på sommeren, og 3 av løpene går i Atles "hjemkommune"

Aktive o-løpere vet at man ikke drar til VM kun for å se på eliten. Her er det mange publikumsløp, så det er mulig å få løpt sjøl.


Melhus orientering vil oppfordre alle til å ta med familien på tur, og kanskje kan man debutere som o-løper i VM :)


"klipp og lim" fra https://woc2019.no/no/


Ta med deg klubben og familien til orienterings-VM. Prøv deg selv i det fantastiske VM-terrenget og få en herlig opplevelse. Løp 1 eller 6 publikumsløp – løp i ordinære klasser eller direkteløyper. Under VM-finalene er det storskjerm, et rikelig serveringstilbud, et handelsområde og aktivitetsområde. For barn vil det være barneløype, labyrint, stemplingsrunde og barneparkering. Vi lover tidenes VM-fest i Norge!
 
 * Det vil være busstilbud fra Sarpsborg (flere steder) til og fra alle løp.
 * Det er parkeringsmuligheter ved alle arenaer.
 * Publikumsløpene går i umiddelbar nærhet ved alle VM-arenaer.
 * Utallige overnattingsmuligheter


image.png




Interessant GPS-kurs i kveld

Postet av Melhus IL - Orientering den 29. Jan 2019


Atle hadde lagt opp til at deltagerne skulle få innblikk i bruk av GPS-klokke og hvordan sporene kan legges inn i Stava og Livelox og siden lagres i vårt arkiv Doma.

7 medlemmer var møtt opp og fikk verdifull informasjon og en ferdig oppsatt veileder som kan brukes i starten før vi blir mer vant. Den er for øvrig lagt ut som link under omtalen av kurset på hjemmesida.

Som bildet viser er det også tid til litt servering og så vidt litt utenomprat.



Kurs i bruken av GPS

Postet av Melhus IL - Orientering den 27. Jan 2019


Vi arrangerer et kort kurs i hvordan du bruker GPS når du løper orientering. 

Vi går gjennom bruk av Livelox, Quickroute og Doma.

Kurset arrangeres tirsdag 29. januar kl. 19.00 på klubbhuset i Gruva 1. etasje. 

Ta med din egen PC på kurset. Det er fint om du har installert Quickroute før du kommer. 

Quickroute finner du her: http://www.matstroeng.se/quickroute/en/download.php

Velkommen



Kursmateriell:

Presentasjon - kurs I GPS-O.pdf


Øvelse i Livelox

Gimsesprinten_kortintervall.gpx

Ut_med_poster.gpx


Øvelse i Quickroute

Kart - MNM-lang.png

GPS-spor - MNM-lang.gpx



Trening i uke 5

Postet av Melhus IL - Orientering den 27. Jan 2019


Ungdommene med Atle starter uka med løping fra Brekkåsen skole kl 1800 mandag 28. januar. Etter en times tid trekker inne i salen til styrketrening og ballspill.

Onsdagstreninga fra  Brekkåsen idrettsbarnehage starter kl 1830 med innetrening for rekrutter i salen. Eivind legger opp til ballspill, litt prat om høydekurver, etterfulgt av løypelegging og o-løp i salen.

Kjell Rune har ansvaret for de voksne denne kvelden og det starter ute kl 1900 med intervall-trening en times tid. Martin er klar med gågruppa fra samme sted og tid.

Fra kl 2000 er det sirkeltrening inne - kan hende med litt kart-trening.



Den harde kjernen møtte på trening i kveld

Postet av Melhus IL - Orientering den 23. Jan 2019


8 løpere på kveldens orienteringstrening - den harde kjernen møtte opp!



Eivind hadde opplegget for kvelden og den startet med o-teknisk trening i gater og streder på Brekkåsen. Tre ulike løypelengder hadde de oppmøtte å velge i. Første drøye halvdel var såkalt linjeorientering der det er om å gjøre å følge en strek på kartet så nøye som mulig og observere poster som er hengt ut og kvittere på disse etter hvert. Andre halvparten var vanlige poster, men med et kart som hadde lagt kvitt  over noe av kartet som ikke kunne brukes. Denne øvelsen heter korridororientering og løperen blir sluset inn i terreng som han ikke normalt ville valgt. 

Det ble ei fin økt i noe kjølig vær, men stødig føre og helt vindstilt. 



Vell inne ble det noen runder med sirkeltrening til styrking av muskler før vi stuper inn i sommersesongen.

Til slutt ble det ryddet plass for innendørs orientering i den ikke alt for store gymsalen på Brekkåsen idrettsbarnehage. Vi brukte et kart over salen med forhåndstegnede deltaljer som vi satte ut. Så ble det satt opp tomannslag der førstemann satte ut en o-post av papir og løp tilbake å tegnet inn posten på kartet og andremann lette den opp og løp tilbake. Litt mer enn en intensiv stafett fram og tilbake.

Her kan du se en video fra kvelden innendørsløp og her er en annen.



Trening i uke 4

Postet av Melhus IL - Orientering den 20. Jan 2019


Atle starter uka med løpetrening for ungdommene fra Brekkåsen skole mandag 21. januar kl 1800. Etter en times tid trekker de inne og fortsetter med ballspill og styrketrening.

Onsdagstreninga 23. januar fra Brekkåsen idrettsbarnehage har o-løp for alle på programmet fra kl 1830. Eivind legger løyper i boligfeltet. Det blir ulike løypelengder og noe variasjon mellom vanlig løypeorientering, litt linjeorientering og kanskje korridororientering.

Kl 2000 blir det som vanlig sirkeltrening inne med litt kartarbeide innlagt.

Fullt program denne uka også med andre ord!



Stor aktivitet i kveldens trening

Postet av Melhus IL - Orientering den 16. Jan 2019


Her lader alle opp mentalt til sirkeltrening etter uteøkta.


Rekruttene hadde andre gjøremål i kveld, så det ble ingen på dette partiet i kveld.

Ingrid vartet derimot opp med langkjøring der vi delt oss i 2-3 grupper som løp en runde i Letesvegen og Hølondavegen og en gågruppe ( som stadig blir større) som gikk tur / retur der Storbjørka stod.


De fleste av gågruppa samlet etter trening.

Ingrid instruerer hva som skal gjøres på stasjonene.

Så samlet de fleste seg inn til sirkeltrening under Ingrid`s ledelse. 10 stasjoner med 30 sekunder innsats og 15 sekunder forflytning og som ble tatt fire ganger. Ikke utpreget hvilehjem! 



Avslapping mellom rundene i sirkeltreninga.



Klar ferdig kjør!


En svært flott treningskveld ble dette med godt oppmøte.



Trening i uke 3

Postet av Melhus IL - Orientering den 13. Jan 2019


Atle og ungdommene starter uka med mandagstrening kl 1800 fra Brekkåsen skole. Først en times løping med o-teknisk trening og så inne i gymsalen med ballspill og styrketrening.

Onsdag begynner rekruttene med innetrening fra kl 1830 til kl 2000 i Brekkåsen idrettsbarnehage. Eivind vil orden litt ballspill, noe snakk om høydekurver og andre o-leker med fart i.

Ingrid har voksen-treninga onsdag kveld med langkjøring ute fra kl 1900. Martin organiserer gå-gruppa. Sirkeltrening inne blir det fra kl 2000 for alle.



Årets GULL O-SKO - O-avdelingens miljøpris

Postet av Melhus IL - Orientering den 10. Jan 2019

VANDREPRIS TIL EN POSITIV OG ENGASJERT O-LØPER.

Utforming

En brukt o-sko hvor sålen er løsnet, lakkert i gull og satt på ei treplate. Til plata er det i tillegg satt på et metallskilt der både tittel og undertekst er gravert inn. Under treplata blir årstall og vinnere preget inn.

Hva er prisen ment som

Det er en hederspris til personer som har bidratt positivt til å styrket miljøet i Melhus i.l. o-avdeling. Vinneren må ha være eller har vært o-løper, men trenger ikke være medlem av Melhus i.l.  Vinneren oppbevarer prisen fram til neste utdeling. Prisen kan deles ut til samme person flere ganger, men da med andre begrunnelser enn forrige gang.

Når deles den ut: Prisen deles ut på o-avdelingas juleavslutning.

Jury: Jury for prisen er det til enhver tid sittende styret i o-avdelinga. Juryen begrunner tildelinga skriftlig som deretter arkiveres for ettertida.

Utfyllende om begrunnelsen for tildelinga - eksempler 

  • Gjort en innsats over tid eller en ekstra stor innsats i en kortere periode for avdelinga som har fremmet et godt o-miljø.
  • Har en positiv innstilling til virket i o-avdelinga.
  • Er engasjert i avdelingas virke og tar ofte et tak for felles løft.
  • Har inspirert andre løpere til god sportslig innsats og fremmet et godt o-miljø i avdelinga med sitt gode eksempel.
  • Kan ta store og små jobber som krever lederansvar og selvstendighet.


Du finner oversikt over hvem som har vunnet prisen i 2018 og juryens begrunnelse under menyen Arkiv og GULL O-SKO.



Intervalltrening på godt vinterføre

Postet av Melhus IL - Orientering den 9. Jan 2019

Topp innsats og supert oppmøte både ute og inne på kveldens trening! Intervall og høy intensitet er beskrivende for treninga! 

Unge og gamle fikk opp pulsen i gatene på Gimse under ledelse av Hege. Styrketreningen etterpå ble krydret med kartlesing og veivalg.



Trening i uke 2

Postet av Melhus IL - Orientering den 6. Jan 2019


Ungdommene begynner mandag 7. januar med en times løpetur fra Brekkåsen skole kl 1800. Det er en nyhet som Atle presenterer for første gang og det bli løping sammen med litt o-teknisk trening. Etterpå trekkes det inn i salen til ballspill, styrketrening og annen aktivitet.

Onsdagstreninga starter med rekrutt-trening fra kl 1830 og i en og en halv time. Det er Reidiun og Gunleiv som har ansvaret og det meldes om elefantball, bilder og karttegn, stjerneorientering, o-løp innendørs og litt småtteri til.

Voksentreninga er Heges denne kvelden med intervall-trening fra kl 1900 - det kan komme overraskelse! Kl 2000 blir det som vanlig sirkeltrening inne og her er det bebudet kart-arbeide.



Ungdommene startet sesongen med innendørs orientering

Postet av Melhus IL - Orientering den 4. Jan 2019


Melhus-løperne med linselus. Fra venstre: Ørjan, Oskar, Kristoffer og Håkon.


Universitetsbygget på Dragvoll var arena da fire ungdommer fra Melhus deltok på 3D-orientering, som en del av kretsens hovedløpsprosjekt. 75 gjennomførte løpet, som gikk over fire etasjer. Freidig har laget o-kart over bygget, men å legge fire etasjer ned på ett plan går jo ikke. Kartet hadde alle etasjene lagt ved siden av hverandre, og så var det opp til løperne å finne igjen trappa på kartet der den havnet i etasjen over eller under. En krevende øvelse, særlig fordi det var 15 trapper på hovedplanet. Nesten ingen av strekkene var lagt gjennom samme etasje, og hvis de var det kunne man møte hindringer som gjorde at man måtte opp eller ned en etasje for å finne posten. I tillegg var det vegvalg mellom mange av de 14 postene. Noen dører var stengte og noen var åpne, så her gjaldt det å følge med. Løperne fikk god trening i konsentrasjon. Men gleden var stor når posten dukket opp i riktig krok. De raskeste brukte under 12 minutter på løypa, andre over én time. Noen hadde prøvd 3D-orientering før, men for andre var det helt nytt. Kvelden på Dragvoll ble avsluttet med pizza og quiz rundt årets hovedløp som går i Tynset. For eksempel: Hva er innbyggertallet i Tynset? (5.500). Hva er kulderekorden? (minus 42,3 grader). Hvor mange fra STOK deltok på hovedløpet i 2018? (30 personer).


Ørjan ut fra start.

Oskar i løypa. 


Pangstart på o-treninga etter julehelga

Postet av Melhus IL - Orientering den 2. Jan 2019


18 løpere gjennomførte ei passe løype som Atle hadde lagt rundt Nordgardsmyra øst for Hollumsvegen. Tre til fem såkalte sommerfuglvinger var en del av løypene på litt over 3 og litt over 4 km. Lett regn og fin spor-snø ga fin trening. Resultatene er lagt ut på Brikkesys.

Etterpå ble det sirkeltrening for de fleste av løperne med god variasjon i øvelser. Stor innsats!

I pausene ble det stafettløping - det vil si vi så på kart og løyper fra Jukola-stafetten i fjor som Atle deltok i. Terrenget er overstrødd av små og store groper, ofte med koller i bunnen. Det er noe annet enn Vassfjellet og Våttåsen. Skroll ut og les!

En strålende start på 2019!



Onsdagstrening og samling i Hovedløpsprosjektet

Postet av Melhus IL - Orientering den 1. Jan 2019


Atle starter skarpt etter årsskiftet!

Han har onsdagstreninga 2. januar fra Brekkåsen idretttsbarnehage og starter kl 1830 med o-løp for store og små. Blir det ikke mye snø, så går løpet øst for Hollumsvegen rundt Nordgardsmyra. Ellers blir det gato-løp i boligfeltet. De voksne trekker inn i salen kl 2000 og har den vanlig sirkeltreninga.

Torsdag 3. januar starter Hovedløpsprosjektet 2019 i o-kretsens regi. Første samling blir på Dragvoll kl 1730-2030. Her blir det av alle ting innendørs uoffisielt KM i 3D-orientering! De aktuelle i årklassene 2003-2006 har fått innbydelse og påmelding til Atle er senest i kveld tirsdag. Felles kjøring fra Skysstasjonen blir torsdag kl 1700.