NFF henter kunnskap i Melhus

Postet av Melhus IL - Fotball den 26. Okt 2006

Samarbeid med NFF
(26.10.06) Fotballavdelinga i Melhus lå nærmest med brukket rygg inntil Stig Mikkelsen ble ansatt som daglig leder. Han har bygget en organisasjon som er så imponerende at Norges fotballforbund (NFF) vil vite hvordan det er gjort. (Av Øyvind Brostrøm, Trønderbladet 21.10.06)
Onsdag denne uka var den gamle landslagskapteinen Heidi Støre i Gruva for å få et innblikk i verktøyet Mikkelsen og fotballavdelinga har benyttet det siste halvannet året. Støre ble i september i fjor av NFF ansatt som prosjektleder for klubbutvikling i Toppserien for kvinner.

- Stillingen er et engasjement på tre år. Målet er enkelt sagt å bygge opp gode klubbmiljøer som står støtt både økonomisk og administrativt, forklarer Støre som har kontor på Ullevaal stadion i Oslo.

Som hjelp til klubbutvikling har Støre og resten av NFFs prosjektgruppa tatt i bruk organisasjonsbyggingsmodellen som Stig Mikkelsen har utviklet.

- Her i avdelinga var det på et tidspunkt kun formannen igjen. I løpet av halvannet år har antallet økt til 25 personer. Metodikken går ut på å få frivillige på plass, og informere dem om hva de skal gjøre. Det er viktig at flere deler på ting, på denne måten blir det mer fordeling og færre brenner seg ut, forklarer 30-åringen.

Roser Melhus
Det er nettopp metodikken bak organisasjonsbygginga Støre i fotballforbundet ønsker å vite mer om. Håpet er at modellen kan overføres til toppserie-klubbene for kvinner, som generelt sliter med å få på plass en profesjonell organisasjon.

- Vi har allerede tatt det i bruk. Men nå er vi her for å lære mer, og vi er veldig nysgjerrige. I tillegg skal vi besøke både Trondheims- Ørn og Kattem (nyopprykket) mens vi er i Trondheim. Verktøyet de tydeligvis har her i Melhus virker å være velutviklet, og vi er veldig glade for at de er velvillige til å dele kunnskapene med oss. All honnør til klubben for det, sier Støre, som også har med Steinar Mikkelsen, far til Stig, i sin prosjektgruppe. Steinar har blant annet drevet klubbutvikling i både Trondheim- Ørn og Kattem.

Tar tid
Ifølge Stig og Steinar Mikkelsen har antall timer basert på frivillig arbeid innen fotballavdelinga i Melhus økt med 6-7000 timer siden Stig startet i jobben i Gruva. Men til tross for at de er villig til å dele kunnskapene med andre, blir det aldri aktuelt å sende den fra seg uten at de selv er med.

- Klubbene får ikke dette sånn uten videre. Det må være med en budbringer, og klubbene må ha personer som kan motta budskapet, ellers har det ingen hensikt, forklarer de.

Og det er nettopp dette Støre skal prøve å innprente i toppserieklubbene.

- Målet er at strukturen og apparatet skal være på plass i løpet av tre år slik at det daglige arbeidet ikke er avhengig av enkeltpersoner. Men alle må forstå at det tar tid å bygge en organisasjon. Trondheims-Ørn har kommet langt, men de har fortsatt en vei å gå. Melhus derimot er en foregangsklubb på akkurat dette, sier Støre.

- Det er artig å få gode tilbakemeldinger, og det motiverer til å fortsette å utvikle verktøyet videre, sier Stig.

- Bør ha daglig leder
Heidi Støre forteller at NFF går inn med midler i form av lønn til toppserieklubber som ansetter en daglig leder som skal bygge organisasjonen i den enkelte klubb. Det første året dekker de 90 prosent, det neste 60 prosent, og det siste året prosjektet pågår, kun 30 prosent av lønna.

- Når en klubb passerer en viss størrelse, bør en daglig leder ansettes. Jeg sier ikke i 100 prosent. Melhus er av en sånn størrelse at klubben krever en daglig leder, fastslår Steinar Mikkelsen.

PS! Melhus IL har cirka 500 aktive fotballspillere. Med mine, dine og våre barn innebærer det nærmere 1500  foreldre/voksne som kan gjøre en jobb i klubben.

Stig Mikkelsen (t.v.), daglig leder i fotballavdelinga i Melhus, har ikke glemt gamle kunster.
Heidi Støre og Steinar Mikkelsen følger spent med.
(Foto: Øyvind Brostrøm, Trønderbladet)

Heidi Støre
Alder: 43
Yrke: prosjektleder for klubbutvikling i Toppserien i regi av NFF
Meritter: seriemester flere ganger, proff i japanske Nikko i fire år, 151 landskamper, landslagskaptein i en årrekke, VM-gull to ganger, EM-gull to ganger, VM-sølv, EM-sølv
Tidligere klubber: Athene Moss, Sprint/Jeløy, Kolbotn, Nikko
Aktuell: Var denne uka i Gruva i Melhus og fikk innføring i hvordan fotballavdelinga med Stig Mikkelsen i spissen har bygd opp sin organisasjon.

Kommentarer

Logg inn for å skrive en kommentar.