Magisk kveld ved Lomtjønna onsdag kveld

Postet av Melhus IL - Orientering den 29. Sep 2022


Vakrere enn Klara sitt blinkskudd kan det ikke sies. Noen sekunder etter fellesstarten kl 2000 ved Lomtjønna i det flotte høstværet - det er ikke til å tru!

Gimse by Night fikk rekorddeltagelse i år med 147 påmeldte og 132 startende og alle fikk seg en uforglemmelig kveld i terrenget fra Lomtjønna noe over 100-metre under Vassfjellmasta mot Lenadalen og over Litlfjellet.

Bilder og videoer i nyhetssaken er fra Klara, Hege og Kjell Rune.

Så begynner ting å skje:

Det er onsdag og klokke er nærmere 7-tida på kvelden og sola er i ferd med å senke seg ned over Hemnekjølen i vest. Et helt spesielt skue ble det som alle beundret i tida før start.


Arrangørene er kommet seg opp Vassfjellvegen for ei stund siden og det meste er på plass:

Postene kontrollert for siste gang. Parkeringa er i startfasen og venter på det store inntoget, 
Målteltet er på føttene og starten er i ferd med å rigges.
Se video.

Biler strømmer på og plassen på kulen der stien mot Vassfjellhytta tar av vegen fylles opp med spreke og spente o-løpere.
Det blir mørkere og mørkere og løperne blir stadig uroligere (oppvarming heter det).
Se video.
Så er tiden fullbyrdet.

Bildet helt øverst er for øvrig like etter fellesstarten og videoen viser like før, selve starten og de første sekund etterpå.

Klokka er nær 2000 og det er like før hornet lyder (video) for 125 løpere i fellestarten. Det er et øyeblikk mange har sett fram til å være en del. I år ble det rekordmange i feltet fordelt på fire ulike hovedløyper med ulike lengder og vanskegrad.

De to lengste løypene hadde såkalt gafling, der løperne ble delt igjen i 4 løyper. Løypene ble satt sammen der galingene kom ulikt, men at alle fire variantene i løype hadde til sammen like lang løype.

Løypelegger Audun forklarer grundig om dette og om passeringa av fellespost med kode 65 i denne videoen.De som vil løpe utenom fellesstarten har alt startet og mange har kommet i mål, som Maya, Sanna, Emma og Steinar


Løperne var borte i knappe 10 minutter når løper-reia kom til runding med en nylig oppsatt post der starten gikk like før. Noen ble kanskje litt overrasket der? Se video.Fellestart betyr mange løpere samtidig ut og det forplanter seg også ved innkomst. Vi hadde ikke helt klaff med resultatene, men roet oss inn når løpet var vel overstått. Audun og Eivind sjekkere ut hva som kommer inn på data`n.

Det var mye glede og begeistring onsdagskvelden og det var ikke bare løpet som begeistret. Det viste seg at Hege hadde bursdag - hun passerte 39 år... eller noen sånt. Det er ikke så farlig forresten, for Klara og Atle hadde kjøpt gave til å med. Det ble bare Atle som fikk klem.
Til venstre ser vi John komme til registrering etter sitt prikkfrie løp i Vassfjellet.

Da var årets Gimse by Night vel overstått. Løperne kom i mål, bilene kom ned til bygda og samlingsplass ryddet.  

To dager senere var også postene tatt ned.
Resultatene kan leses på Brikkesys.


Og da var alt som før ved Lomtjønna. 
Gimse by Night i Vassfjellet onsdag kveld

Postet av Melhus IL - Orientering den 25. Sep 2022


Høstens stor løp i nattorientering i Melhus, Gimse by Night, er klar til start!

Onsdag 28. september er det nattløp fra Lomtjønna i Vassfjellveien med samlingsplass fra der stien til Vassfjellhytta starter. Kjørerute her.

Dette er et kombinert påmeldingsløp og treningsløp internt. For de som ønsker å være med på fellesstarten går den kl 2000. For dere som vil løpe C- og Nybegynner-løypene er starten individuelt og du kan starte mellom kl 1900 og 2000. Påmelding på samlingsplass.

Det er fint at dere kan samkjøre, for det er bra å begrense antall biler på den smale veien. Det er greie parkeringsforhold ved Lomtjønna.

Velkommen til et spesiell o-opplevelse!


Limer inn PM til løpet her:
Fra jomfruelige Kregneskjølen til premieutdeling i KM langdistanse

Postet av Melhus IL - Orientering den 21. Sep 2022


KM i Sjetnmyra er vel overstått: Alle løpere er kommet i mål, premiene er delt ut, samlingsplass er ryddet og postene er i hus igjen. KM-dagen var over, ja, men det har vært mye før det!


Hvor lenge tilbake vi skal starte er som en ser det, men det første kartet som faktisk dekte hele Kregneskjølen var NTHI`s kart Råbygda fra 1962. Det er mange av dagens eldre løpere som startet som nybegynnere i junior- og gutteklassene som fikk sin opplæring med treningsløp fra grustaket like sør for Stensåsgården NØ i kartet. Det var NTHI og etter hvert det nystartede o-laget Gaula som arrangerte.

OL Gaula og Melhus inngikk en avtale i 1983 om fordelinga av terreng i området som ga Melhus anledning til utarbeide moderne kart over hele Kregneskjølen.
 
Gaula hadde på den tida tatt over rettighetene til Råbygdkartet og laget et moderne kart i forbindelsen med student-VM i 1988, synfart av de beste synfarerne i verden. Det dekket omtrent halvparten av Kregneskjølen østfra i tillegg til Råbygdmarka naturligvis.

Melhus fikk kart over Momarka i 1985 og omfattet også den aller nordligste del av Kregneskjølen. Det har med andre ord ikke vært moderne kart over den vestre halvdel av Kregneskjølen før i dag.
Audun B tegnet vinteren 2019-20 grunnlagskartet over Kregneskjølen med bakgrunnsdata bl.a. med laserkurver, vegatasjonskart og de gamle o-karta.

Et arbeid der det ble brukt vel 150 timer på. Kartet over er over samme området som de to andre utsnittene.  

Kregneskjølen er nå en del av kartbasen Sjetnmarka.

Våren 2020 startet Eivind synfaring på Kregneskjølen og etter vel 200 timer med synfaring og rentegning var det meste gått over en gang høsten 2021. Kartutsnittet over er det samme som til venstre, men med masse kruseduller etter å ha korrigert under dagens marsj. Til kvelds er det bare å sette seg til pc`en og rette grunnlagskartet etter observasjonene.
Audun tok så over kartet nå i vinter og startet løypelegging. I sommer var det ut i terrenget og se over kart og terreng både i løpstraseene og ved postene. Kart og løyper er justert mange ganger.
Det er nesten umulig å oppsummere den del av jobben i timer, men svært mange timer er det blitt.

Resultatet ser du til venstre og post 7 er for øvrig væskepost som Johannes Halvorsrud og Stefan Krog Dodig betjente under løpet.


KM-dagen nærmer seg: Postbukker og skjemer bæres utog løypene trykkes etter hvert, funksjonærliste justeres, påmeldinga kommer inn og det kalles inn til dugnad. Først med trekking og sveising av kart, plakater lages, før en del av oss møtes i Sjetnmyra for rigging fredag kveld før løpet.


Da møtte det oss dette synet:


Til venstre filosoferer Kåre hvordan løperne kan passere denne "innsjøen" uten å bløte ut skoene i innløpet. I bildet over er en kanal gravd lørdag morgen og vannet siger ut. Etter ei stund var innløpet ganske tørrlagt. Godt jobbet, Kåre!
Samlingsplassen ble rigget, klar for å ta i mot løpere dagen etter....

og her er en av de første telt-slagerne kommet. NTNUI har en stor kontingent løpere og de dominerte i senior damer og herrer skulle det vise seg.Ved start har Kjell Rune, Frank Egil og Stefan rigget starten etter alle kunstens regler. Det er bare å rykke inn i båsene etter hvert som startklokka tikker. Alt foregår stille og rolig - helt til startsignalet går.
På samlingsplass er det kjemisk rensket for løpere og publikum venter i spenning på innkomsten - om ei stund. 

Også i målteltet er det fred og fordragelighet. Eivind, Stein Ivar og Trine speider etter løpere ved målbukken.Løypelegger Audun og fotograf/kontrollør Bjørn Peder Løvås ser spent på om fjorårets KM-vinner i H21, Johan C Ørke, kan forsvare tittelen. Han klarte det ikke og havnet midt på treet denne gangen.
Dette er stedet startposten er plassert og mange løp inn feil skogsvei herfra.


Steinar, Sanna og disker opp med saft, skuffkake, vaffel og kaffe. Det tar litt tid før handelen tar seg opp, men det ble denne gangen også!
Ved premieteltet var det også start for Småtroll-løypa med påfølgende premieutdeling.

Det som er samlet på premiebordet er gavepremier bl.a. fra Rema 1000, Spar og Sport1 og de ble til Uttrekkspremier.
De tre beste i hver klasse fikk medaljer og vi delte ut 31 medaljer i alle valører.
Det som virkelig slå an var Hege sin håndmalte kopp som alle medaljevinnerne og alle i de yngste klassene fikk.

Hver kopp ble håndmalt og lagt i stekeovn i nesten ett døgn for brenning. Det er itte no knussel!

Et minne for livet!
Kjellrun Sporild er tidligere verdensmester og ble kretsmester i D65. Her i samtale med løypelegger Audun og Jens Arne som trakterte starten for de yngste.

John var den ene av to løper fra Melhus denne gangen. Vi brukte opp våre løpere som funksjonærer. Han løp i klassen H60. Mona Windseth løp C-løypa som startet like bak skytterhuset.


Premieutdeling ble det. Samspillet mellom speaker Atle og premieansvarlige Hege og Klara var virkelig flott. En verdig avrunding av løpet ble det. Her kommer noen bilder fra denne seanse:


Her er pallen i klassen D50 f.v. Gøril Eide, Byåsen, Kristin Haugskot, Trollelg og Tone Almås, Leik.

Anna Bellingmo fra Gaula ble kretsmester i D15-16.Her er klassen H60 f.v. Jostein Alvestad, Wing, Dag Ove Tinnmannsvik, Trollelg (svært god løper på 70- og 80-tallet) og Haakon Arnesen, Byåsen.


Rolf Wærnes, Orkanger tok seieren i H70 foran Knut Lillealtern og Nils Olav Vennevik begge Freidig.

Gaula og familien Røstum tok sin andre gullmedalje for dagen, denne gangen med Jon i H50. Agnar Renolen, Wing kom på andreplass.

Leidulv Vinje, Nidarøst t.h. ble kretsmester i H80 foran Anders Lauglo, Trollelg. Her snakker vi om veteraner!På bildet over sees vinnerne i D21 med fra venstre Aurora Gjølsjø, Ane Dyrkorn og Thea Dyrkorn alle fra NTNUI.

I herreklassen ble det også bare NTNUI`ere på pallen. F.v. Ulrik A Arnesen, Mads Eidsmo og Sander Arntzen.

Seierspallene for damer og herre senior har løpere både i noregstoppen og i verdenseliten. Virkelig et sterkt knippe toppløpere!


Resultater fra mesterskapet kan leses på Brikkesys.Løperne forlater etter hvert løpsarenaen i Sjetnmyra. Noen godt fornøyd med innsatsen andre litt mindre fornøyd, man alle fornøyd med dagen på Kjølen og med at været rettet seg under konkurransen. 

Fornøyd var arrangørstaben også med egen innsats. Det kan for øvrig rett og slett ikke gå galt med denne stødige og arbeidsomme gjengen. Her bunkres det opp med rester fra kiosken, så nedrigginga kan gå radig. 
Vel blåst!
Arrangementet er ikke komplett før alt er ferdig. Noe av det siste som gjøres er "postplukk" i ordets rette forstand. Småtroll-løypa som Sanna og Emma både satte ut ble også tatt inn av dem. Så var det de 38 postene i KM inklusiv væskeposten som Audun hadde satt opp ei uke før. Nedtakinga ble utført av Martin, Kjell Rune og Frank Egil som bar inn mange kg aluminium.

Frank Egil kom med følgende kommentar og bilder tirsdag kveld:

Postinntak på Kregneskjølen i fin ettermiddagssol nå nettopp. Sugende rusletur for min del, der jeg kontemplerte litt rundt det at det er helt uvirkelig at H21-klassen travet rundt oppå Kjølen på lørdag med en fart på 6.30 pr kilometer…😮 Sykt fort!!


Kregneskjølen har ikke mistet sin magi, selv etter at løpet er ferdig:
Melhus idrettsfestival søndag

Postet av Melhus IL - Orientering den 19. Sep 2022


Melhus idrettsfestival gikk av stabelen søndag og det var andre gang den ble arrangert. Det skal være et fellesarrangement for alle avdelinger som skal promotere idretten i sentrum.

De to spente o-løperne med nummer er Kristian og Fredrik Rønning og de tok seg gjennom løypa med glans.Utgangspunktet var ved Svinsås auto. Alle avdelinger i idrettslaget hadde sine egne stand - og det manglet ikke på fantasifulle påfunn.

Orientering hadde knapt pakket ned etter å ha arrangert KM i Sjetnmarka, før det var klart for nye tak.

Hege, Atle og Stein Ivar stilte opp til ny dyst på formiddagen og vartet opp med en flott stand.

Det ble en livat dag med mange konkurranser fra de ulike avdelingene. Nabostanden var swingklubben, så det var livat utover dagen!

Som i fjor hadde vi lagt ut ei enkel løype trafikksikker mellom Miljøgata og jernbanen. Løype som heter Råtassløypa, ble besøkt av et trettitalls smårollinger og noen eldre.

Det ble en fin dag hvor o-sporten fikk vist seg fram litt også.

Nattløp på Hollumsåsen onsdag kveld

Postet av Melhus IL - Orientering den 18. Sep 2022
Bildet er fra treninga for tre år siden, men alle løperne er så godt som prikk lik som den gangen!

Martin er løypelegger kommende onsdag og han sier følgende:

Det blir nattløp med 4 løyper på onsdag 21. september og de blir på Hollumsåsen. Det er uklart om kornet blir tatt innen onsdag, derfor holder vi oss unna Brekkåsensida. Nybegynner, kort, mellom og lang. Start fra rundt kl 2000 når løypelegger mener det er mørkt nok.  En årsgammel okse av det godlynte slaget befinner seg i det sørlige området (nyb løype går i det nordlige området). Denne supersosiale hvite katta med blå øyne fulgte med under utsetting av postene. Den anses som kontrollør og løpets høye beskytter. VELKOMMEN


Samlingsplass blir gapahuken som Tommy Engan har laget med utsikt til Brekkåsen. Merket med bånd hvor sti tar av fra Klevavegen. Også klarert med Jomar Vuttudal at vi kan parkere på den ene siden av Klevavegen bort til huset hans (Klevavegen 71). 

Ta av fra Hølondvegen ved skilt Klevavegen. Merket med postflagg (helst ingen kjøring langs Rogavegen). Se kjørerute her.

Saft og kaffe fra svartkjel kan påregnes - og noe å bite i.