Orkla Gaula-karusellen i orientering med dramatisk finalestafett

Postet av Melhus IL - Orientering den 26. Okt 2018

Her ser vi startfeltet i karusell-stafetten 5. september og du kan se en video fra starten her. Utgangspunktet den kvelden var:

Tett mellom Melhus og Leik i sammendraget før stafetten lå an til å bli et spennende oppgjør. Den ble vel spennende, for det endte med hjertestans til en løper. Det hele endte godt til slutt og premiekvelden sist onsdag ble en opptur på alle vis.

Første onsdag i september møttes 94 løpere til dyst for å avgjøre lagkonkurransen i årets OG-karusell med Melhus som arrangør. Samlingsplassen var skiarenaen i Skjetnemyra og Kjell Rune Logan-Halvorsrud hadde lagt 5 løyper i stafetten og ei nybegynnerløype. 21 lag startet i stafetten, mens over 30 løpere deltok i individuelle løyper. Individuelt var resultatene klare før stafetten, mens i lagkampen var det nærmest dødt løp mellom Melhus og Leik. Det var altså nokså stor spenning om utfallet. Det var en flott kveld i marka med oppholdsvær og god temperatur og et yrende liv på arenaen før start.

Dramatikk på førsteetappen

Oskar Andren fra Leik hadde så vidt vekslet som først løper når de nærmeste laga passerte stadion før siste korte sløyfe før veksling. Like etter dette passerer flere løpere på rekke ut fra tredje siste post og her faller plutselig Hallgeir Øian i bakken med akutt hjertestans. Hendelsen blir observert av den nærmeste løperen som straks løper til stadion og får varslet slik at det blir ringt 113. Like etterpå kommer flere løpere som også på kort tid må omstille seg fra en intens konkurransesituasjon til å finne ut hva som har hendt med løperen. Blant de først løperne er det noen som arbeider i helsevesenet og hjerte og lungeredning er i gang umiddelbart. Samtidig blir løpet stanset og alt blir gjort klart for å ta imot ambulanse.

Det går godt med løperen

All behandling i første omgang ble gjort i skogen og etter ett par timer etter stansen inntraff, var det klart for transport til sykehus. Løperne på stadion ønsket å være til stede disse timene det tok og fikk  dermed tid til å prat ut om den oppskakende hendelsen. Å stå over for en livstruende situasjon er ikke hverdagskost for o-løpere.

I ukene som gikk fikk vi positive meldinger fra sykehuset og for ei drøy uke siden kom Hallgeir hjem,  etter forholdene, i ganske god form.

Premieutdeling for karusellen

Som naturlig var ble det ikke kåret noen vinner i stafetten og det var ikke noe stemning for et nytt løp. Lagkonkurransen fikk heller ikke noen vinner i år, men det skulle deles ut premier individuelt som skulle vært delt ut like etter stafetten.  Premiekveld ble bestemt til onsdagen  akkurat 7 uker etter stafetten og arrangert i Gruva stadion i Melhus. Kvelden ble veldig spesiell for alle, da Hallgeir også kunne komme og møte sine o-venner for første gang etter stafetten. Det ble en fin kveld for alle sammen.

Premier i individuelle klasser

Karusellen har premier til alle under 17 år som har deltatt i 3 løp eller mer og litt ekstra til nybegynnere uansett alder som har 5 løp. I år er det 13 løpere som har klart det og disse er fra Melhus: Kristoffer Lerli, Oskar Storler, Erik Tofte, Johannes Lerli, Johannes Halvorsrud, Sigurd Schrøder, Leah Gylland og Amalie Gylland. Fra Leik klarte Eli Minde, Bjørg Krognes,  Eivind Næve og Ådne Sundet og fra Børsa-Orkanger Kari Moa Solstad det samme.

Nybegynnerklassen har i år hatt 48 løpere gjennom sesongen der de fleste har ett eller to løp. Melhus har fortsatt de fleste med 31 løpere, mens Leik har 11 løpere og Børsa-Orkanger har 6.

Broderlig fordeling i toppen i de to korteste løypene

I løypene ellers blir tre beste premiert og der summen av de tre beste løpene teller i sammendraget.

Gul løype på rundt 2 km i luftlinje løper de yngste mot de eldste løperne. I år ble det en ung, lettbeint og kvikk Melhus-løper som var helt suveren, da Johannes Lerli tok 4 av 5 løpsseire. Ola Neraune fra Børsa-Orkanger hadde noen poeng opp til Johannes, men hadde god klaring til nummer tre som ble Åse Høgsteggen, Leik. Det har deltatt om lag 25 løpere i denne løypa dette året.

Hvit løype er også rundt 2 km, men er noe vanskeligere o-teknisk. Her ble det svært tett mellom løperne med bare 40 poeng mellom vinner og løperen på 11.plass. mellom 1. og 3.plass var det bare 3 poeng! Her trakk Joar Arvid Krognes, Leik det lengste strået tett fulgt av Kåre Onsøyen, Melhus. Tredjeplassen ble delt mellom Øivind Østeggen fra Børsa-Orkanger og Anne Kari Stubbsjøen, Leik. I denne løype stilte 34 løpere i sesongen.

Leikdominans i de tre lengste løypene

Grønn løype er 3 km lang og har i år hatt hele 40 løpere til sammen. Her også er det tett i toppen med bare 3 poeng mellom 1. og 3.plass. Alle tre premierte her gikk til Leik. Best var Line Sølberg, men bare ett poeng framfor Svein Olav Åmot og med Tone Almås på tredje.

I den 4 km lange Rød løype slo Melhus litt tilbake med 1.plass til Atle Pedersen og 2.plass til Stein Ivar Foss. Svein Unsgård fra Leik på 3.plass var ikke langt bak i sammendraget. Disse tre var noe foran de andre på lista som telte 15 løpere.

Blå løype er for de sprekeste og er ofte rundt 5,5km lang. Audun Bakk har i mange år dominert som vinner av løypa, men måtte ta til takke med 3.plass og bare en løpsseier år. Den god svenske løperen Oskar Andren har gjort halv Hølonding av seg og er ikke enkel å skubbe seg på. 4 av 5 løp endte med løpsseier og det ble en klar 1.plass i sammendraget. Lagkompis Ola Keiserås ble nest beste løper.

Karusellen har god oppslutning

160 løper har deltatt dette året i 180 starter i løypene. Gjennomsnitt antall deltagere pr. løpe er 90 som er veldig bra historisk. OG-karusellen er en videreutvikling av MLG-cupen som startet i 1979 som et samarbeide mellom Melhus, Leik og Gaula. De siste årene er det med 6 lag: Klæbu, Gaula, Leik, Melhus, Børsa og Orkanger. Med de deltagertallene som var i år, er det ikke noen fare for annet at o-laga neste år kan feire 40-årsjubileum. Da blir det helt sikkert kåret en vinner i lagkonkurransen og i stafetten også.