Gode prestasjoner i helgens Trondheim Open

Postet av Melhus IL - Orientering den 29. Mai 2022

Wing arrangerte i helgen Trondheim Open fra fredag til søndag. Løpene markerte at vi nå er godt i gang etter en lengre periode med få løp. Derfor var det godt å komme i gang med helgaløp igjen. Her representert med Sigurd Rønning, John og Johannes Lerli.

Fredagen var det sprintløp i Nissekollen på Nardo. Løpet var også KM-sprint. Utfordrende løyper med veivalg som var krevende. Fredag stilte Melhus med 3 løpere, John og Johannes Lerli og Hege Solhjem Melhuus, hvor Hege fikk den beste plasseringen med en 2. plass. Flott innsats av Johannes, her med pappa John som ivrig heier :-)


Her ser vi et knippe fra Melhus og Leik som gjorde skarpt i KM sprint: Hege Solhjem Melhuus ble sølvvinner i D55 i årets KM sprint, som ble arrangert under Trondheim Open, fredag. Tone Almås (i midten) vant klassen D50, med Mai Iren Almås på andreplass.Lørdag var det langdistanse med utgangspunkt fra Wing sine klubblokaler på Tømmerholt i Estenstadmarka. Estenstadmarka er ikke kjent for det mest lettløpte terrenget. Løypeleggerne hadde flyttet starten høyt i terrenget og dermed kom vi i flott o-terreng. Lørdag stilte Melhus med 4 løpere som gjorde en hederlig innsats. Arrangøren hadde på grunn av værforholdene åpnet låven til samlingsplass og her ser vi Atle og Stein Ivar diskutere etter løpet:


Søndagen var det kortdistanse fra samme plass som lørdag. Søndagen stilte Melhus med 6 løpere hvor løpene til Johannes og Sigurd trekkes fram. Tungt terreng og utfordrende orientering gjorde at det ble lange løpstider for alle. Guttene gruste de voksne på spurtprisen inn til mål. For de voksne lar vi tidene være unevnt for ikke å havne i forlegenhet til de yngre..... Fornøyde løpere etter målgang på søndag.
Kort om O6`er, O-sonen og Orkla Gaula-karusellen

Postet av Melhus IL - Orientering den 27. Mai 2022


Hva er O6`eren?

Etter to år uten O6`er er vi i år i gang igjen og første løp gikk i denne uka på Brekkåsen. Bildet over er fra 5. løp i 2019 på Fremo med Johannes, Sigurd og Kristoffer samlet rundt kakebordet etter sine løp.

O6`er er som navnet sier 6 løp i en serie som gir ei sammenlagtliste. Løpene er fordelt over hele sesongen og i forskjellige terreng, der de fire beste løpene for hver løper teller sammenlagt. Så altså her gjelder å stille opp så mange ganger som mulig!

Hvert løp gjøres opp etter hvert og poengsystemet er ordnet slik at beste løper i hver klasse får 100 poeng og den som bruker dobbelt så lang tid som vinneren får 50 poeng. Løperne mellom der får poeng etter tid bak vinneren. Ingen løpere med godkjent løp får mindre enn 50 poeng. Løpere i nybegynner og trimløypene får 50 poeng for fullført løp. 

Alle nybegynnerne med minst fire løp får premie. Det blir premiert også i ordinære klasser. Premieutdeling blir under juleavslutning i desember!

Løp i årets O6`eren i år er: 25. mai (som var sist onsdag) + 8. juni + 22. juni (klubbmesterskap med ekstra premiering!) + 10. august + 24. august + 7. september.


Her er løyper og tilhørende klasser:

1,5km Ny2,0km C3,0km B4,5km A/B
Nybegynner

D-12 + D65- + H-12 + H75- +

2km Trim

D13-16 + D17-34 + D35-64 + H13-16 + H50-74 + 3km TrimH17-49
Hva er Orkla Gaula-karusellen?

Det startet med Melhus, Leik og Gaula i 1979! Det var også den gangen ett arrangement pr. klubb hvert år og sammenlagtresultater både individuelt og i lagkampen. Etter hvert kom flere lag med og til slutt ble O-sone-stafetten tillagt i sammenlagtlista for lagkampen. 

I år har vi fem lag med, der Klæbu og Orkanger er lag ut over de tre originale. Det er fire individuelle løp og en stafettkveld også med individuelle løyper.

I individuelle klasser teller 3 av de 4 beste løpene. I lagkampen teller alle 5 løp.


Klipp fra Løpsopplysningene 2022 

Terminliste: 18.5 Melhus (som gikk fra Bjønnabakken) +1.6. Klæbu + 15.6. Orkanger +17.8. Gaula +31.8 Leik (Stafett og premieutdeling).

Premieutdeling for OG-karusellen 2022 legges til O-sonestafetten 31.august som arrangeres av Leik.

I karusellen premieres alle med min. 4 løp inkl. stafett i klassene D/H-16. Nybegynnere med minst 4 løp får ekstra premie. Uttrekkspremier før øvrige løpere.

Startkontingent

Ordinære løp: D/H - 16 = kr. 40,- +  D/H 17 - = kr. 60,-. I stafetten betaler klubben startkontingenten.

Det er å merke seg at alle betaler startkontingent i ordinære løp, da det ikke blir sendt regning mellom lagene etter disse løpene. Dette er de eneste løpene i sesongen som løperne selv må betale startkontingent som deltager fra Melhus.

Til slutt ser du tabellen for veiledende løypelengder og klasser i karusellen i ordinære løp:
O-sonen var et forsøk fra O-kretsen for om lag 20 år siden på å samle små lag i soner for å få trenings- og løpssamarbeid med større deltagelse og høyere kvalitet. Vår sone lå allerede klar i og med at vi hadde karusellen og navnet ble Gaula-Orkdal o-sone (GO-sone). Tidlig hadde vi egne stafettdager for å kåre beste stafettlag i sonen med egen pokal som ble det laget som fikk tre napp først. Som omtalt over ble denne o-sonestafetten lagt inn som siste løp i OG-karusellen etter hvert. Leik har i mange år dominert stafetten, men i fjor høst kom Melhus-navnet inn på pokalen for første gang på mange år. Se bildet til høyre.


Karusell-pokalen er også et gjevt trofe. I starten klarte vi flere år lagseire, men vi lå litt nede rundt årene før og like etter år 2000. Etter det fikk vi en jevn oppgang i deltagere og gode resultater fram til vi i 2014 tok vårt første napp i pokalen. Fire år seinere, i 2017, tok vårt 3. og siste napp. Bildet over viser en glad gjeng etter at vi sikret seieren i lagkampen på Gåsbakken under o-sonestafetten. Den nye pokalen har bare ett navn og det er Melhus etter seier i 2019. Bildet til høyre er en del av gjengen som jublet i Børsa den kvelden lagseieren var et faktum.

I år har vi startet skarpt med en utklassingsseier på Bjønnabakken for vel ei uke siden. Der har vi et godt poeng-forsprang til de andre, uten at det er noen trygg ledelse. 
Vi summerer alltid sammen poengene etter at poteten og kornet er kommet i hus til høsten!
Flott oppmøte av nybegynnerne i sesongens første O6'er

Postet av Melhus IL - Orientering den 26. Mai 2022

Ekstra hyggelig var det at så mange nybegynnere valgte å møte opp også i kveld. Nybegynnerklassen var den desidert største og det er lovende. Her er kveldens mest fornøyde og ikke minst den blideste - Anna :-)


I sekstiden strømmet det til med løpere til Saga på Gimse hvor årets første løp i vår interne karusell (O6'er) ble arrangert. Stein Ivar hadde lagt løyper i et tørt og lettløpt terreng.

For de som har vært med flere ganger ble det delt ut løpstrøyer som de kunne bruke gjennom sesongen. Til stor glede for de som fikk disse. Her representert ved Live Marie og Olive.


Her kommer Hege inn etter å ha vært med som instruktør til Christine og Lilja.


For de mer interesserte finner du resultatene her. Karusell-poengene vil komme senere.


Neste uke er det igjen klart for OG-karusell-løp på Gjenvoll-hytta i Klæbu. Her er det bare å møte opp slik at vi kan fortsette poengfangsten fra sist løp. Følg med for mer informsjon.Kommunestyre-oløp

Postet av Melhus IL - Orientering den 24. Mai 2022

I dag fikk kommunestyret i Melhus en innføring i o-sporten de sent vil glemme. O-klubbene i Melhus, OL Gaula, Leik IL og Melhus orientering arrangerte i dag o-løp for kommunestyret. Bakgrunnen er at det i 2022 er frivillighetens år, og kommunestyret har invitert alle foreninger og lag for å få mer innsikt i hvordan det står til med frivilligheten i kommunen vår. Jon Røstum fra OL Gaula har vært primus motor for presentasjon av o-lagene i Melhus. Det var veldig lurt å samle alle klubbene, for da fikk vi hele 30 minutter til å presentere sporten vår. Og det ble en fantastisk presentasjon av o-sporten. 

Først arrangerte vi 2-mannsstafett med gaffling og med poster både ute og inne i Rådhuset. Jon ga representatene en grundig innføring i kart og postbeskrivelser. Derfor rotet ingen seg bort til Melhustorget eller Melhusbanken. Løpet ble overført Live på storskjerm i salen med Stein Ivar som løpende kameramann. Jon er engasjert speaker, og stemningen i kommunstyresalen var stor. Det ble en durabelig duell mellom posisjon og opposisjon. Politikerne viste utrolig stor innsats og vinnervilje,  Vi arrangører var en stund redd for både tryning på asfalt og benbrudd i trapper, men det gikk heldigvis bra. Det var sekundstrid og kniving og stafetten ble til slutt avgjort med spurtseier. I god sportsånd delte vi ut gullmedaljer til alle løpere. 

Etter stafetten holdt Anna Bellingmo (15 år), også fra OL Gaula, et flott foredrag om o-sporten i Melhus. Anna fortalte om o-sporten som er en idrett for alle. Her kan bestemor, mor og datter delta på samme løp, og i det samme løpet kan også Norges eliten og andre som virkelig vil satse delta. Anna fortalte videre om de forskjellige disiplinene i o-sporten; Sprint-, Mellom- og Langdistanse. Hun gikk gjennom Tur-o, skole-o og viste kommunestyret den lange tradisjonen o-sporten har her i Melhus. Hun viste til tilbudet vårt i Melhus som er nybegynnerkurs, Orkla-Gaula karusell, O-åtter, Treningsløp og Turorientering. Til slutt fortalte Anna hvorfor hun liker orientering. "Fordi det er sosialt, artig å løpe etter et mål, mange venner, god familie og masse deilige kaker". 

Anna og Jon er fantastiske gode historiefortellere, bedre reklame for o-sporten i Melhus kan vi ikke få. Ordføreren ble kanskje litt overasket når hun fikk svar på spørsmålet sitt; "Hva forventer dere av oss?" For svaret vårt er; "Vi vil ha dere med på orientering! Vi vil se dere på OG-karusell og på Tur-o!" Derfor delte vi ut gratis Tur-o-pakker til alle i kommunestyret. 

Håper vi ser dere snart ved en post eller ved kakebordet!     Storseier i Orkla Gaula-karusellen i kveld!

Postet av Melhus IL - Orientering den 18. Mai 2022


Det ble virkelig en pangstart i årets karusell med løpet på hjemmebane med nesten dobbelt så mange poeng som Leik og mer poeng enn alle de andre laga til sammen! Gratulere med toppinnsats!

De spreke unge o-løperne her er Ida, Ive og Sanna sammen med ledsagere.Det var ei stund stille etter opprigging, men ikke lenge!Leik kom med en stor og løpssterk tropp som trivdes i nærheten av MIL-fanen - og med den flotte utsikten.
I tida før løpsstart kom det en jevn strøm med løpere i alle aldre. Noen var nettopp kommet, mens andre hadde gjennomført løpet og var kommet i kiosk-kø.

Det ble registrert inn nesten 100 løpere i løpet. I tillegg kommer en del foreldre til barna som ikke ble registrert inn. Det var folksomt i kveld!


Løpet var det siste Finn-Fram-Dagen i år og rekruttene fikk være til stede på et litt større o-løp med ordentlige løyper og tidtaking. For samtidig var løpet først løp i Orkla Gaula-karusellen i år og det første siden 2019 og uten restriksjoner. Det var mange som var virkelig glade for det!
Løpsleder Kjell Rune Logan-Halvorsrud og løypelegger Frank Egil Holm hadde stelt i stand en flott arrangement på lunningsplassen like sør for Bjønnabakken og  i marka innover mot Onstjønna. De hadde med seg en rutinert arrangørstab. 

I motsetning til de to forrige åra, var nå restauranten på plass, til stor glede ikke minst for de små Den ble betjent av Kristin og Trine.Jan Egil Rud fra Orkanger beretter her om sitt løp til løypelegger Frank Egil.

Løypene fikk veldig god omtale og falt tydeligvis i god smak, noe som også kan tolkes fra løperens ansiktsuttrykk.


Under her kan du kosen den med noen utvalgte stemningsbilder fra kvelden.


Leder for Melhus all-idrett, Lasse Børgersen er på vei til registrering ved mål sammen med Leon.


Til høyre er det meningsutveksling av veivalg til og sleiver på poster mellom Martin og John.
Mari Kanestrøm, Orkanger ble vinner av Gul løype. Tore Kanestrøm fikk til et godt løp i Rød løype.

Sigurd og Vetle uttrykte: «herre va skikkelig artig!»
Spesielt brikke er moro å ha med, ja også det andre som heter noe med kar...?


Ola Keiserås tok en utklassingsseier i lengste løypa. Litt under 37 minutter på 4,5 km i dette terrenget er mer enn godkjent!
Etter han kom det enda tre Leik-løpere som dermed hadde totaldominans i den løypa.

Gjesteløper Kristin Haugskott fra Trollelg fikk til et virkelig godt løp i Rød løype.Vinneren i Rød løype i karusellen ble Stein Ivar. Her på tur til målposten (over).


Til høyre er Johannes Halvorsrud ferdig med sitt løp i Grønn løype - godt fornøyd med løpet!


Resultatene fra løpet med tider, strekktider, individuelle poenger og poengene i lagkonkurransen finner du her.

Resultat lista er hyggelig lesning for oss i Melhus med en utklassingsseier i lagkonkurransen. 

Vi håper nå på fortsatt like stort oppmøte til uka. Da blir det treningssløp fra Saga på Brekkåsen i et trygt terreng. Vi fortsetter med opplæring og de som møter opp der og er villig til å fortsette med orientering, vil få tilbud om å låne ei av våre flotte nylon løps-skjorter. Det blir stas både i treningsløp og ikke minst i karusell-løpene som kommer utover sesongen!Stor aktivitet under Verdens o-dag ved Gimseskolene og Høyeggen onsdag

Postet av Melhus IL - Orientering den 13. Mai 2022


Veldig fornøyde elever i 7. trinn på Høyeggen skole. Her avbildet på trappa ved Melhus videregående med Martin som vert i forgrunnen.

Skoleorienteringsdagen i skoleområdet til Gimseskolene og Høyeggen skolen gikk av stabelen i uka for Verdens o-dag 2022. Verden o-dag arrangeres over ei uke rundt 17. mai hvert år og samler nesten en halv million elver verden over i en o-aktivitet. I Norge er det aktivitet nesten over hele landet og det samler om lag 40 000 elever.

I nedre Melhus har vi aktiviteter på alle skoler som sogner til MIL`s område og i tillegg Øya vgs. Fredag før helga var det aktiviteter ved Gimseskolene der Gimse barneskole 6. og 7. trinn, Gimse ungdomsskole 8. og 9. trinn og Høyeggen skole 6. og 7. trinn deltok. 

Senere i vår blir det aktivitet for 10. trinn ved ungdomsskolen og noe for elever ved videregående. Brekkåsen skal arrangere noe i tida før skoleslutt. Øya vgs har rapportert at det blir o-dag med utgangspunkt fra Bjønnabakken med Øybergkartet som løpsområdet nå ganske snart.Hver skole hadde sin egen start. Barneskolen ved nyskolen der Eivind veiledet elever og lærere, ungdomsskolen hadde plass ved C-byggen med Ingrid og Hanne som verter og ved Melhus videregående hadde Martin sitt revir.

Her ser vi elver i 9. trinn fra Gimse ungdomsskole klare for sine løyper. I bakgrunnen skimtes Hanne og Ingrid som hjelper til med utskrift etter løpet.Ved nordenden av Gimse ungdomsskole har disse lykkelige elevene i 7. trinn fra Høyeggen skole stemplet på en av posten i o-løypa. De var tilfreds så langt  i løpet!

På Høyeggen var alle de fire første trinn i aktivitet med o-løyper i og rundt skolegården og det er rapportert om storfornøyde elever der også.

Disse var fire kan representer i alt 600 elever som var i sving den dagen i Verden o-dag- uka i år.

Senere i vår blir det aktivitet for 10. trinn ved ungdomsskolen og noe for elever ved videregående. Brekkåsen skal arrangere noe i tida før skoleslutt. Øya vgs har rapportert at det blir o-dag med utgangspunkt fra Bjønnabakken med Øybergkartet som løpsområdet nå ganske snart.

Oppsummerer vi skoleorienterting senere i år vil nesten og legger til 2. løp i Finn-Fram-Dagen ved Tambartun har vi over 1000 deltagere. Vi håper at mange får en bedre forståelse av kart og terreng av dette.Finn-Fram-Dagen 2 samlet mange ved Tambartun onsdag kveld

Postet av Melhus IL - Orientering den 11. Mai 2022


Ivrige løpere i strie strømmer inn til målposten etter ei av stjerneløypene. Eivind hadde lagt tre stjerneløyper og ei Råtassløype med tidtaking for de unge og to løyper for de noe eldre som gikk for det meste i terrenget opp til Nordgardsmyra. Det ble altså Finn-Fram-Dagen 2!Oppfølgeren av sentrumsarrangementet lørdag ble ikke noe nedtur. All-idrett kom med over 20 barn, flere av rekruttene fra de siste åra stilte opp til ny sesong og veteraner for øvrig møtte også opp. 

Det ser ut til av det var litt over 30 barn i opplegget for disse og i ordinære løyper stilte 12 løpere. Når vi kan legge til en god del foresatte for barna, var det nærmere 80 som deltok i arrangementet. 

Av våre løpere stilte vi med 8 instruktører som skulle veilede de unge håpefulle. Av instruktørene hadde vi igjen med oss ungdommene Hanne og Ingrid som begynner å få litt rutine etter hvert.Vi har valgt å legge de mange blinkskuddene fra kveldens begivenhet i et eget bildealbum som nyhetssak på denne sida.

Resultater fra løpet kan leses på Brikkesys.

Vel blåst!

Siste løp blir førstkommende onsdag den 18. mai på Bjønnabakken på Øyås. Det blir en "eksamen", der løperne skal delta i vårt arrangement i Orkla Gaula-karusellen. Løypa for rekrutter blir veldig enkel, men litt lenger og går etter skogsstier. Herlig!Kjempedeltagelse i Finn-Fram-Dagen tross kjølig vårvær

Postet av Melhus IL - Orientering den 8. Mai 2022


Martin Tranæl ble i morgentimene lørdag gjort om til postdetalj - da ble det ikke like ensomt som det vises på bildet.!

Etter to år uten sentrumsarrangement for Finn-Fram-Dagen, ble det endelig en tradisjonell rekrutteringsdag igjen. Værmessig hadde vi en variert dag med vindstill og blå himmel som lirket fram solbrillene via kjølige regnbyger til vannrette haglbyger der teltet tilsynelatende hadde lyst til å slå følge med vindkula.


Hege har i bildet til høyre knipset arrangørstaben før det braker løs. Frank Egil, Trine, Stein Ivar og Eivind er mer enn klare til å ta i mot ivrige barn og voksne.

Menyen bestod av Atles to sentrumsløyper med informasjon om o-avdelinga på baksida, tidtaking med brikke, premier, info-materiell, vafler, saft og kaffe. Det skulle vise seg at deltagerne forsynte seg rikelig av alt! Vi hadde denne gangen ikke noe telleverk, men det måtte være rundt 60 barn + minst en voksen for hver unge som deltok gjennom dagen.

Det var helt tydelig at de alle fleste hadde bestemt seg i god tid for å besøke teltet og gjennomfør minst ei løype - ja, mange løp naturligvis både lang og kort løype når de først var der!Slik så det ut like etter oppstart sette innefra teltet.

Og så var vi i gang!

Stein Ivar forklarer en familie litt om kartet og løypa.

Etterpå var Lucas, Sebastian, Brage, Linda Marie og Pål veldig fornøyde.


Her har Martin fått besøk, gitt! Her stempler noen inn på siste post.

De fleste var godt kledd for været, men votter, kart og løperbrikke passer ikke helt sammen og her må vottene vike!


Sanna, Emma og Maya er trofaste o-løpere og så slettes ikke mørkt på å trosse vinden som her truer med å legge flagget flatt. Jentene gjennomførte begge de to løypene helt uten hjelp denne gangen.


Det gjelder å ordne seg praktisk. Bespisning etter et krevende løp gjøres naturlig vis i knestående!


Henrik Simet og Kristin Hoston poserer gjerne foran flagget vårt. Arrangementet passet utmerket for de to.

Det gjorde det også for Konrad og Victoria Kvernø også. Alle like blid!


Det var også virkelige veteraner som deltok i sentrum lørda. Her representert med Johanne og  Arne Solhjem.


Da var dagen over og vi var alle særs fornøyde!

Og vi forbereder oss for like stor tilstrømming til dag to i rekruttcupen onsdag 11. mai ved Tambartun. Da blir det enda mer hjelp til løypene i et litt mykere underlag enn lørdag.

Dette var en lovende start!!Blide fjes på Lete

Postet av Melhus IL - Orientering den 4. Mai 2022

Viljard og pappa fant alle postene i nybegynnerløypa i en fei

21 løpere og en løypelegger møtte på kveldens treningsløp på Lete. I nybegynnerløypa deltok hele 11 løpere som hadde en runde på vel en km. Litt uvant her var postdetaljene lita myr og søkk, men disse var trygt plassert ved stien, så alle fant postene. Snøfonner og blautstrekk ble forsert  i stor fart og med stor entusiasme. 

Sanna fikk snø i skoene da hun passerte snøfonna, og søstra Emma sprang fra mor Maja og søstra.

Live og Olive med sine mødre på vei til siste registrering. Martin er fornøyd med å ha løpt fra pappa.

B-løypa på 2,3 km fullførte 8 løpere og noen gruet seg til førstestrekket som hadde mye oppoverbakke. Dette ga fin mulighet for å løpe seg inn på kartet og bli varm, mente noen. Post 3-5 gikk netto oppover og her fikk de også testa blodpumpa og o-teknikk. Det ble meldt om noe bomming mellom post 4 og 5 da ei myr der post 6 var plassert fintet ut løperne.

Johannes L har nettopp fullført B-løypa. Kåre og Johannes H diskuterer veivalg og det samme gjør far og sønn Lerli.

Så blid blir man når man av å få i gang blodpumpa i stigningene opp mot Våttåsen: Trine, Eivind, Hege og Stefan. 

A-løypa hadde 2 deltakere. Hege og Stefan var godt fornøyde etter innkomsten i den 3,5 km lange løypa, som var langt nok i dette terrenget. Det meste av snøen var tint, men løypelegger måtte fjerne en opprinnelig planlagt post pga store snøfonner. 

Da takker vi alle deltakere for i kveld og ønsker alle velkommen på neste arrangement som allerede er på lørdag: Finn-fram-dagen. Se egen sak om dette.

Neste uke er det treningsmuligheter på Tambartun (11. mai). Kommer du?Treningsløp på Lete

Postet av Melhus IL - Orientering den 1. Mai 2022

Onsdag 4. mai blir det treningsløp fra Lete opp mot Våttåsen. Kjell Rune er løypelegger og har lagt nybegynnerløype, C-løype, B-løype og A-løype. Noe stigning er ikke til å unngå der, men den er forsøkt holdt moderat med stjerneorientering på de lengste løypene. Det ligger igjen noe snø, men det skal ikke være noe problem og det skal stort sett være mulig å komme rundt snøfonnene. Det er fint i marka nå. 

De som trenger veiledning vil tilbys det. Man kan starte fra kl. 18.00. Brikker får man lånt. 

Velkommen på treningsløp!


Kartlenke: https://goo.gl/maps/wnG4aXKRxHe2qpnk7