Romjuls tur-O

Postet av Melhus IL - Orientering den 23. Des 2021

Bli med på O-avdelingens romjuls-Tur-O.

Ikke forventet vi at Korona-situasjonen atter en gang skulle treffe julen på samme måte som den traff oss i fjor.

Vi i O-avdelingen ønsker på ny å gi dere et tilbud i julen om å komme seg ut og i aktivitet.

Gå inn på denne lenken for mer informasjon, hvordan du laste ned kart og registrerer deg.

God tur :-)



Det Sorte kompass 2021 tildelt juryen for Det Gylne Kompass

Postet av Melhus IL - Orientering den 20. Des 2021


Stein Ivar Foss har fått det eksklusive sorte kompass. Det var komitelederen for Det sorte kompass, Atle Pedersen som stod bak design, begrunnelse og utdeling av prisen.

Atle var for øvrig teknisk delegert i løpet som prisvinneren løp og som kvalifiserte til denne utmerkelsen. Han (altså Atle) er også utdannet Trener 1 i orientering og starter med å minne om følgende:


Orientering krever konsentrasjon og rolige nerver før start. Ta det med ro til 1  post,  siste sikre osv.  

Mange ting som er viktig i starten.  

  • Melde seg på i riktig klasse
  • Ha med kompass
  • Ha med brikke
  • Huske starttid
  • Ta riktig løs postbeskrivelse for å ha på armen
  • Ta riktig kart
  • Nulle brikke
  • Huske å løpe. Her er vi heldigvis ikke enda. Vi husker å løpe!

Påmeldt i rett klasse er enkelt siden Eventor gjør jobben for deg.   

Ta riktig postbeskrivelse for å ha på armen er viktig. og det kan fort glippe. Ofte litt dårlig merket  små skrift. Kan være lurt å spørre en venn om hjelp så man ikke tar f.eks. D55  postbeskrivelse når man skal ha H55.   

Gode båser settes opp av arrangør med store tydelige plakater. Her gjelder det også å være konsentrert. Det kan fort glippe for man tøyer jo ut armer og bein før start. Tenk på oppgavene dine; ta de rolig ut fra start, stol på deg selv, bruk siste sikre.


Så går vi inn i den spennende langdistansen i Midtnorsk mesterskap, lørdag 14. august, i år hvor Stein Ivar står på startstreken sammen med nesten 300 andre. Atle kommenterer:


For det som skjer er at man løper ut fra start - kanskje litt for fort, og ser en post på veien. Da vet vi egentlig at det er en post man ikke skal ha, men stikker innom for sikkerhets skyld. Dere kjenner følelsen!

Er man innom feil post ut fra det uriktige kartet som er for H50, og at postbeskrivelsen på arma (som alltid det sjekkes mot) tilfeldigvis har rett kodet for f.eks. H60 postbeskrivelse eller D50 i stedet for H55,  så kunne det gått ekstra ille.  

Slik var det ikke denne gangen og litt etter litt kommer man til posten man skal ha. I hvert fall den som er tegnet på det kartet man egentlig ikke skal ha. For det viser seg at koden på posten som er rett post etter kartet, men som man ikke skal ha, ikke stemmer med postbeskrivelsen på arma som man heller ikke skal ha. 

Da har man et problem, for man klipper ikke på posten, for det er jo heller ikke den man skulle ha i utgangspunktet!  

Her er det kritisk!!! Nå kan det gå helt i svart.  For man er jo egentlig på riktig post. I hvert fall den som er på kartet man ikke skulle ha.  

Så da svirrer man rundt og leter etter den posten man allerede har funnet, helt til at man kommer på å se på postbeskrivelsen på løpskartet..............................!

Lærdommen er å stole på kartet, selv om det er feil kart.

Her skal det nevnes at hvis man er riktig uheldig så kan man i dette tilfellet har tatt feil postbeskrivelse, men med samme kode på 1. post som løypa man løper. Da kommer man godt i gang! en det blir fort trøbbel på 2. post.  


Når løperen nå står på førstepost og skjønner hva som har hendt, kan det være på sin plass med en oppsummering: Stein Ivar har meldt seg på i ordinær klasse H55, har tatt feil postbeskrivelse på arma og tatt feil kart. Da følger vi Atles beskrivelse av siste del av løypa:


Resten av løypa bør egentlig ikke by på så store problemer dersom man bare erkjenner tabben og løper løypa si.  

Ikke bare ulemper heller med å ta feil kart, for ute i løypa kan man treffe klubbvenner i H45 som har tatt riktig kart og som viser seg å ha med samme løype som deg. Da får man en flott løpetur sammen i et flott terreng og som gir en bra plassering i en klasse med ungdommer i H45. 

Men saken er ikke helt klarert, for man kan jo få trøbbel når man kommer i mål.  For da har du ikke klippet på de postene som du egentlig skulle klippet på. For du har jo ikke løpt løypa som du var påmeldt i. Da blir man jo disket!!

- eller blir du det.  Nei ikke hvis du passer på å ta riktig feil kart. 

Har man et kart for en yngre klasse enn for oss gamle, så gjør ikke det noe. Så da kan man jo få godkjent løpet i H50 selv om klassen skulle være H55.

Og ikke nok med det, man får en fin plassering på resultatlista også!

 




Johannes Halvorsrud fikk Det Gylne Kompass 2021

Postet av Melhus IL - Orientering den 19. Des 2021


Litt om prisen

Komiteen og juryen bak tildelingen av årets gylne kompass er suveren i sine tildelinger. Hva som skal til, og hvorfor tildelingen går til vedkommende er en lang og møysommelig prosess som pågår gjennom hele sesongen. Kriteriene er hemmelige, og dermed er det mange faktorer som påvirker hvem som blir tildelt prisen.

Tidligere års priser har gått til personer som både har utpreget seg positivt og kanskje også vært litt uheldig. Det være seg bomturer, disking eller andre små og store merkverdigheter gjennom sesongen.

Om årets vinner er det egentlig bare en ting å si. Han er en likandes og positiv kar. Trofast og utholdende. Ikke minst overfor oss som begynner å bli opp i årene.


Det Gylne Kompass 2021 til Johannes Halvorsrud

Han møter opp, løper og koser seg ut i skogen, uten at resultatene og prestasjonene dominerer motivasjonen og prestasjonene. Standhaftig og fullfører, selv om det kan ta tid. Det viktigste er å fullføre, ikke å vinne kan være et godt motto som beskriver vinneren.









Her er Johannes  nettopp gjennomført nattløp for ikke lenge siden i et forrykende snøvær på Brubakkøran - han er like blid.
Ikke rart far Kjell Rune også er det!

Han er utholdende, ikke bare ute i skogen, men også overfor oss andre. Noe som krever tålmodighet. Sprer positivisme blant oss alle og har en positiv og blid framferd. En hyggelig og likandes gutt som også byr på seg selv.

En verdig vinner, gratulerer så mye. 

Stein Ivar



ÅRETS GULL O-SKO 2021 til Trine Sunnset

Postet av Melhus IL - Orientering den 14. Des 2021


Trine Sunnset ble hedret i Gruva under 75-årsjubileet med Årets GULL O-SKO for sitt lange og utholdende arbeide for o-sporten i Melhus.


Begrunnelse for tildeling til Trine var:

Trine Sunnset har hatt sitt engasjement i MIL innen orientering siden 1980-tallet. Hun har hatt mange roller i avdeling som:

  • Styremedlem i o-avdelinga i 3 år (1987+1988+2009).
  • Styremedlem og kasserer i o-avdelinga i 9 år (1998-2004 og 2010-2011).
  • Turorienteringsansvarlig i o-avdelinga i 3 år (1998-2000) og medhjelper med poster ut over dette.

 

Trine har tatt tak som funksjonær i store og mindre o-løp, vært tålmodig rekrutt-instruktør og løypelegger internt.

Trine har vært en del av «inventaret» i o-avdelinga siden hun startet med sporten først på 1980-tallet. Hun er ikke den som stikker seg fram, men utfører oppgavene med grundighet, er svært punktlig og meget utholdende og har en lun framferd.

Hun er alltid positiv til å delta og hjelpe til i miljøskapende arrangement som tilstelninger internt og klubbturer.

Det som gjør Trine til en verdifull resurs og som gjør henne til en verdig vinner av Årets GULL O-SKO 2021 er hennes utholdenhet, hjelpsomhet og god miljøskaper for felleskapet.

VI GRATULERER MED UTMERKELSEN ÅRETS GULL O-SKO TIL TRINE!

-----------------------------------------------------------------

ÅRETS GULL O-SKO ER EN VANDREPRIS TIL EN POSITIV OG ENGASJERT O-LØPER.

Her er en historien bak vandreprisen: https://www.melhusorientering.no/p/41372/tilblivelse-gull-o-sko

Utforming

En brukt o-sko hvor sålen er løsnet, lakkert i gull og satt på ei treplate. Til plata er det i tillegg satt på et metallskilt der både tittel og undertekst er gravert inn. Under treplata blir årstall og vinnere preget inn.

Hva er prisen ment som

Det er en hederspris til personer som har bidratt positivt til å styrket miljøet i Melhus i.l. o-avdeling. Vinneren må ha være eller har vært o-løper, men trenger ikke være medlem av Melhus i.l.  Vinneren oppbevarer prisen fram til neste utdeling. Prisen kan deles ut til samme person flere ganger, men da med andre begrunnelser enn forrige gang.

Når deles den ut: Prisen deles ut på o-avdelingas juleavslutning.

Jury: Jury for prisen er det til enhver tid sittende styret i o-avdelinga. Juryen begrunner tildelinga skriftlig som deretter arkiveres for ettertida.

Utfyllende om begrunnelsen for tildelinga - eksempler 

  • Gjort en innsats over tid eller en ekstra stor innsats i en kortere periode for avdelinga som har fremmet et godt o-miljø.
  • Har en positiv innstilling til virket i o-avdelinga.
  • Er engasjert i avdelingas virke og tar ofte et tak for felles løft.
  • Har inspirert andre løpere til god sportslig innsats og fremmet et godt o-miljø i avdelinga med sitt gode eksempel.
  • Kan ta store og små jobber som krever lederansvar og selvstendighet.

 TIDLIGERE VINNERE AV ÅRETS GULL O-SKO

 2018     STEIN IVAR FOSS

2019     MARTIN MELHUUS

2020     KRISTOFFER LERLI







Velfortjent heder og GULL-O-trøye (med GULL-oppskrifta) til Eivind på jubileumskvelden.

Postet av Melhus IL - Orientering den 14. Des 2021


Ingen kler pokaler så godt som Eivind. Her fra 2017 da MIL orientering ble vinner av OG-karusellen.


Jubileumskvelden ble en kveld for historieboka, men også for utdeling av velfortjente utmerkelser. En av disse gikk til Eivind Bakk for hans uvurderlige innsats for Melhus orientering helt tilbake til 60/70-tallet.

I den forbindelse: en stor takk til Ivar Keiserås som har vært til stor hjelp med å samle historikk, både om o-avdelingen generelt og om Eivinds rolle spesielt. 



Eivind som aktiv o-løper

Eivind har vært medlem av Melhus orientering i over 50 år, og det var Jens Olav Singstad (onkel til Eivind) som i 1967 fikk med han seg på orientering i Melhus. 

Eivind var da 14 år, og hevdet seg raskt godt som utøver i sin klasse i åra som fulgte. 

 

Etter hvert skulle han vise seg å bli minst like viktig som den store pådriveren og tradisjonsbæreren i O-avdelingen, noe han fremdeles er den dag i dag.



Eivind som administrator, pådriver og tradisjonsbærer

I 24 av disse årene har Eivind vært leder av avdelingen, men allerede på 70-tallet tok han på seg verv som både sekretær og oppmann. I tillegg har Eivind brukt utallige timer på synfaring av kart. Han har vært ansvarlig/medhjelper for trening, for nybegynneropplæring, han har vært ansvarlig/medhjelper i skoleorientering og også for allidretten i Melhus.

Og ikke minst har han på utallige løp som klubben har arrangert, vært løpsleder og/eller løypelegger helt tilbake til 70-tallet.



Bildet over er av Eivind som konfirmant i 1967, og det var altså på denne tida han begynte å løpe orientering i Melhus.

Eivind som administrator, pådriver og tradisjonsbærer

I 24 av disse årene har Eivind vært leder av avdelingen, men allerede på 70-tallet tok han på seg verv som både sekretær og oppmann. I tillegg har Eivind brukt utallige timer på synfaring av kart. Han har vært ansvarlig/medhjelper for trening, for nybegynneropplæring, han har vært ansvarlig/medhjelper i skoleorientering og også for allidretten i Melhus.

Og ikke minst har han på utallige løp som klubben har arrangert, vært løpsleder og/eller løypelegger helt tilbake til 70-tallet.

 

Eivind som person

Arbeidet til Eivind har alltid vært preget av grundighet og engasjement. Vi slipper å tenke på om ting blir gjort, og om det blir godt nok gjort, når Eivind tar på seg oppgaver og ansvar!

Eivind ser alle og bryr seg om alle, uansett om det er barn, ungdom eller voksne. Med sin omgjengelighet er det alltid fint å møte Eivind enten det er på trening, løp eller andre typer arrangement.

Også hans lune humor og gode humør er kjent varemerke. 

 

Noen av Eivind sine utmerkelser

Eivind ble vel fortjent hedret med æresmedlemskap i idrettslaget i 1998. Denne fikk han utdelt i forbindelse med deres 100-årsjubileum, for sitt engasjement, sine bidrag og sine roller i Melhus orientering.

 

Eivind ble også hedret med årets ildsjel-pris på trøndersk idrettsgalla i 2019. Her ble så mye bra sagt om Eivind, at et tilbakeblikk dit var absolutt på sin plass på jubileumskvelden;

Idrettsrådet uttalte til Trønderbladet i september 2019 at Melhus kommune enstemmig hadde kåret   Eivind Bakk til årets ildsjel for 2019. 

Videre stod det den gang at Eivind var verdig vinner blant mange dyktige, kompetente og engasjerte frivillige,  «Hvis dem skal kategorisere Eivind må det være at han har, og har hatt, et brennende engasjement for orienteringssporten i over en mannsalder. Både som aktiv og leder. Vi kan vel trygt si at uten hans engasjement, pågangsmot og utholdenhet hadde ikke orienteringssporten i Melhus vært der den er i dag».  

«Og mange kan takke Eivind for at de har fått en innføring i bruk av kart og kompass, og det å bli trygg i skog og mark», skrev o-avdelinga til Melhus idrettslag den gang.

Videre stod det at Eivind har et stort engasjement for å tilrettelegge aktiviteter, slik at barn og voksne skal få grunnleggende kunnskap om orienteringssporten. Fra de yngste i barnehagene, via barne- og ungdomsskoleelever, til medlemmene i idrettslaget. 

Den gang uttalte Eivind at det har gått mye tid til orientering, og det har vært perioder jeg ikke har hatt tid, men gjort det likevel. Men det har ikke vært straffearbeid, det har bare vært artig, sier han. En fantastisk innstilling, som de fleste av oss har mye å lære av!

Ivar uttalte følgende til 70-årsjubileet vårt i 2016, og dette er beskrivelse som står seg fortsatt og som vi rundt han er de første til å skrive under på: jeg har i mange år beundret den stå-på-gutsen Eivind har vist for O-sporten i MELHUS. Han har nå fått med seg en god og driftig stab, men jeg tror ikke jeg gjør noen urett ved å hevde at det er Eivind som har vært den store drivkraften, så han fortjener all den hyllest han kan få. 

 Og denne hyllesten var slett ingen ferskvare, den gjelds den dag i dag!


Eivind er rett og slett GULL VERDT for MIL orientering, så det var med ydmykhet, takknemlighet og en stor dose beundring for hans innsats gjennom årene,   vi overrakte Eivind “once a time” GULL-O-trøye-prisen anno 2021 på jubileumskvelden.

Her er GULL-O-trøya som Eivind fikk på jubileumskvelden. Vi gleder oss til å se han løpe med denne kommende sesonger. Den kreative “Gullmedaljen i edelt tre” er det Martin Melhuus som har designet spesielt til Eivind. 


Kort oppsummert om Eivind (hvis det er mulig å oppsummere hans innsats kort…)

Eivind ER Melhus o-avdeling,

  • Eivind er fortsatt aktiv, og vel så det: han løper selv, organiserer og leder klubben, rekrutter og allidrett, eldre og yngre garde.
  • Eivind er allsidig, kan det meste om det meste. Han er som en ambassadør for idretten vår!
  • Det er en rivende utvikling som Eivind har vært med på.
  • Eivind er fortida vårres, nåtida vårres, men jammen også fremtida vårres....... 

Vi kan trygt si at uten hans engasjement, pågangsmot og utholdenhet hadde ikke orienteringssporten i Melhus vært det den er i dag.





Juleavslutning og 75-årsjubileum onsdag kveld

Postet av Melhus IL - Orientering den 10. Des 2021


Nærmere 30 personer deltok på juleavslutninga i Gruva onsdag kveld. Den tradisjonelle avslutninga ble litt mer enn det, da vi ville markere at o-sporten i Melhus idrettslag er 75 år i disse dager.


Kvelden ble innledet med et kort jubileumsløp lagt av Atle Pedersen og Frank Egil Holm. 
Løperne fikk utlevert kart der de måtte merke på  1. post selv  slik som i riktig gamle dager. På grunn av vinterlige forhold ble det ikke påmerking post for post ute i løpet som var vanlig før. Fra 2. post og til mål var påmerkinga gjort på løpskartet.
I gamle dager var det  postmannskap på hver post som kvitterte at løperne hadde funnet posten. Kveldens løp hadde i stedet de litt mer "moderne" klippetengene, stiftetengene eller til slutt løperbrikken som postkvittering.

Og så var det klart for premieutdeling og jubileumsfeiring..............


 Festsalen er pyntet og klar!


Etter hvert strømmet kveldens deltagere inn i klubbhuset. Spent og forventningsfulle og også ivrige etter å ha en hyggelig prat om dagens o-verden og ikke minst mimre litt om gamle dager.

Her er et knippe veteraner samlet. Til høyre sitter Ivar Keiserås som startet som junior ikke lenge etter at o-avdelinga ble stiftet. Han var med å synfare kart allerede først på 1950-tallet og har siden bare fortsatt både som synfarer, løypelegger og instruktør. Stas å ha med han på et 75-årsjubileum!
I midten sitter Torbjørn Tranmæl som kom inn i o-sporten noen år seinere. Han fikk senere på kvelden utmerkelser for 40 år i Ukens løype. Bakerst sitter Martin Melhuus som tidlig i skoleåra ble bitt av o-basillen og som han aldri senere er blitt kurert av.  


Bespisning hører med til de store anledninger - så også denne. Stor jubileumskake og Trines sjokoladekake  ble populær utover kvelden.  Sammen med gløgg, saft, kaffe, pepperkaker og mandariner ble det god stemning i salen!

Bespisninga gled etter hvert over i avdeling med premiering fra sesongen som nå ebber ut.



Vi startet med å påskjønne ungdommene som gjennomførte kveldens jubileumsløp og dermed fikk et innblikk i hvordan et løp i eldre dager kunne foregå. I tillegg til Ingrid, Hanne og Johanne løp også noen veteraner.

Til høyre har ungdommen fått velfortjent oppmerksomhet for stødig oppmøte gjennom hele dette året. Hege Solhjem presenterer her de som møtte opp på jubileet: Ingrid Tronvold, Hanne Døhl, Johannes Halvorsrud, Kristoffer Lerli og Johannes Lerli.



Her til høyre ser vi ungdommene med den flotte medaljen som Martin Melhuus hadde laget.

Det må også nevnes at vi har en rekke andre barn og unge som har vært med i trening og løp gjennom en lang sesong. Selv om de ikke kunne møte denne gangen er de ikke glemt og når dagene blir lengre og varmen setter inn, da er de nok på plass i o-løypa!

Flere av de yngste fikk tidligere i høst utdelt rekruttsett med kompass og løperbrikke som påskjønnelse for ivrig deltagelse i trening og løp.


Til venstre er pokalen som vårt 1. lag erobret ett napp i under årets karusell-stafett i Klæbu. På laget stilte Atle Pedersen, Heges Solhjem Melhuus og Kjell Rune Logan-Halvorsrud. Stafettseier er det virkelig lenge siden vi fikk Legg merke til at Leik har to napp i pokalen og Melhus har ett. I 2022 kommer vårt andre!

I samme stafett ble det 4. plass til vårt sterke damelag! Over har Trine Sunnset og Klara Storler fått sine medaljer mens de holder fraværende Kristin Lerli sin medalje mellom seg. Gratulere!

Til slutt ble det utdelt merker og pokaler til deltagere i Ukens løype og Turorientering.


Kjell Rune Logan-Halvorsrud har vært ansvarlig for Ukens løype  i år.
Her har han delt ut fat til Torbjørn Tranmæl som har fullført hele 40 år i Ukens løype - imponerende! Fatet har bilde av Torbjørn i o-klær som det sømmer seg.

Ellers har Ukens løype hatt en et oppsving i år både i salg og deltagere med godkjent sesong.
3 nye kom med i år. Det er verdt å nevne Ivar Keiserås som i år gjennomførte sitt 43. år og Reidar Solem sitt 36. år.


Turorientering har også lagt tilbake et godt år med mange deltagere og flere nye som klarte kravet til  gull første gang som kvalifiserer til gullmerket. De som har klart gull-kravet flere ganger er det 5-års sprang til ulike plaketter. 


5-årsplaketten klarte Geir Ivar Mjøen og Odd Hansen i år. 20-årsplakett gikk til Eivind Bakk, 25-årsplakett til Gerd Rokne og ikke minst Jens Arne Meistad som har oppnådd gull-kravet 30 ganger. Gratulere!


Til høyre ser vi fra venstre Geir Ivar Mjøen, Jens Arne Meistad, Eivind Bakk og Simen Bruheim med sine utmerkelser.


Ansvarlige for turorientering i 2021 har vært Stein Ivar Foss og Martin Melhuus


------------------------------------------------------------------------

Etter ei så stri økt var det duket for litt påfyll av drikke og mat - før utdeling av de virkelige heftige utmerkelsene. Dermed ble det en liten pause og det samme gjør vi også. Men altså: Ikke fortvil, men vær årvåken - det kommer straks en oppfølger som skal berette om del to av jubileumskvelden.



Godt oppmøte på kveldens treningsløp

Postet av Melhus IL - Orientering den 1. Des 2021


På mange onsdagstreninger i høst har vi blitt blaute på beina av tidvis markant styrtregn. Nå nærmer det seg vinter – og i kveld var det sedvanlige regnet byttet ut med tett snødrev. Det skremte ingen, og 12 stykker tok seg rundt i de tre løypene med utgangspunkt i pendlerparkeringen på Brubakken. Nybegynner- og kortløypa tok deltakerne rundt nede på Øran og opp mot Meeggen. Langløperne måtte i tillegg ta seg helt inn sentrum, for å avslutte turen med noen sugende kneiker over vestre del av Høyeggen (Kringla).



 Kjell Rune, Johannes og Martin etter løpet



Tette snøbyger under løp forstyrrer ikke o-løpere!


Sanna, Maja, Annika, og Atle var alle godt fornøyd med sine løp.

Til høyre er Steinar og Emma særdeles blidspente. 



Ingrid, Hanne og John løp så fort forbi målområdet at fotografen ikke rakk å knipse et bilde.




Sju yngre og eldre menn tok deretter turen opp til Høyeggen for litt variert styrketrening og løypevalg på kart over Eidåa på Korsvegen.


Til venstre tøyer John og Martin ut etter styrketreninga.




Resultater:

Nybegynner: John Lerli (28.08), Sanne Elise Bredland Seehuus (47:00), Annika Gynnild Trøan (47:00), Maja Bredland Seehus (47:00)

Kort: Johannes Halvorsrud (29.15), Martin Melhuus (37.37), Ingrid Tronvold (47:00), Hanne Døhl (47:00), Emma Sofie Bredland Seehuus (58:23), Steinar Seehuus (58:28)

Lang: Kjell Rune Logan Halvorsrud (41.18), Atle Pedersen (44.00)

 

Postene henger ute til søndag ettermiddag, så det er fortsatt mulig å prøve. På postene henger treningsskjermer med refleks.

Kart-filene finner du her:

Nybegynner

Kort

Lang